În Spania există riscul de SEPARARE a imigranţilor în şcoli

Separarea progresivă a copiilor imigranţilor de cei autohtoni în şcolile din Spania a dus la riscuri pentru convieţuire, chiar dacă ulterior, procesul a fost frânat de criza economică, au atras atenţia expertele în educaţie şi imigraţie Marta Rahona şi Susana Morales, după cum relatează marţi EFE, potrivit Agerpres.
Romania TV
23 mai 2013, 14:15
În Spania există riscul de SEPARARE a imigranţilor în şcoli

Autoarele cărţii ‘Educaţie şi imigraţie: provocări şi şanse’ au discutat în capitala spaniolă despre aceste teme, în cadrul celei de-a 6-a ediţii a Zilelor iberoamericane ‘Integrarea culturilor’.

Pe durata anului şcolar trecut, în Spania învăţau peste 750.000 de elevi străini – adică peste 82% dintre copiii imigranţilor sunt şcolarizaţi. Datele au fost furnizate de secretarul de stat pentru imigraţie şi emigraţie, Marina del Corral, care a amintit că printre străini, cei mai numeroşi sunt românii, marocanii, ecuadorienii şi columbienii.

‘Administraţia publică trebuie să caute să-i trimită în mod egal pe copiii imigranţilor în toate şcolile, însă niciun guvern, de nicio culoare politică nu are niciun interes în asta’, după cum a spus Marta Rahona. Ea susţine că o astfel de distribuire a copiilor ar favoriza integrarea şi ar evita ‘adunarea imigranţilor în anumite şcoli şi a autohtonilor în altele’. În acelaşi timp, ea a recunoscut faptul că este greu de aplicat o astfel de distribuire, ca urmare a ‘libertăţii de alegere’ stabilită de legea educaţiei.

La rândul său, Susana Morales a atras atenţia că este nevoie de ‘îmbunătăţirea resurselor şcolilor din cartierele cu un nivel socio-economic mai redus şi o mai mare concentraţie de imigranţi’, astfel ca în aceste şcoli să rămână nativii spanioli şi să fie evitată separarea. Profesorii cer ca resursele să nu le fie acordate mereu elevilor buni, pentru că a preda unui elev bun este uşor, în vreme ce să îi sprijini pe cei mai puţin buni este mai greu, a adăugat Susana Morales.

Cele două experte au subliniat însă că, în Spania, lucrurile au evoluat relativ bine în ceea ce priveşte integrarea în educaţie, atrăgând atenţia că, tocmai de aceea, criza economică nu poate frâna investiţiile în resurse pentru educaţie. ‘Dacă a făcut ceva bun criza, atunci este vorba despre faptul că autohtonii au revenit progresiv în şcolile publice’, a explicat Susana Morales.

Această ediţie a Zilelor iberoamericane are loc joi şi vineri la Madrid şi este organizată de Institutul pentru dezvoltare şi inovare în educaţie al Organizaţiei statelor iberoamericane, pentru a studia legăturile dintre educaţie şi mişcările migratorii.

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Singura plantă care poate să înlocuiască purificatorul de aer din casă. Îndepărtează poluanții nocivi și e considerată o adevărată ”minune”
Capital.ro
Se interzic mașini în România. Apare o nouă taxă auto în orașe. Amendă 500 lei/zi, dacă ignori
Playtech.ro
Sociologul Alfred Bulai, acuzat că ar fi făcut avansuri studentelor, în timp ce era profesor și decan la SNSPA. Poliția a început o anchetă
DailyBusiness
Cati bani primește David Popovici după ce a câștigat medalia de aur. Sportivul a scris istorie la JO2024
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Românii, mai săraci din toamnă. Vestea care le pune capac
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta
Capital.ro
Statul cere banii de la români. Obligația, trecută direct în lege. Poliția intervine imediat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Mesaje de felicitare din partea sportivilor români pentru înotătorul David Popovici, medaliat cu aur olimpic
MediaFlux
PENSIONARII care pot RĂMÂNE FĂRĂ măriri de PENSIE! DECIZIA care schimbă TOTUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!