Președintele Iohannis a comentat subiectul comasărilor alegerilor locale și europarlamentare, dar și cea mai nouă ipoteză, cea a comasării cu prezidențialele.
„Alegerile vor avea loc toate în acest an. Patru rânduri de alegeri este foarte mult. Care cu care se pot comasa, în mod legal, corect și constituțional va elucida Guvernul și coaliția de guvernare, e vorba doar ca totul să fie legal. Eu nu sunt împotriva comasării. Dacă se poate face legal, eu nu am nimic împotrivă. Este o metodă de a reduce numărul de scrutinuri. Atât deocamdată”, a spus Iohannis, aflat la Parlamentul European.
„Mă aflu aici la Parlamentul European, la invitația doamnei președinte Metsola, pentru a participa la dezbaterea „This is Europe” și pentru a avea un dialog cu membrii pe temele europene care ne preocupă pe toțți, acum, în prag de alegeri europene.
Am avut o întâlnire foarte bună cu doamna președintă. Întodeanua avem discuții foarte bune și, evident, i-am mulțumit pentru sprijinul constant și ferm pentru obiectivul nostru, al românilor, de a intra în spațiul Schengen. Apartenența deplină a României la spațul Schengen, inclusiv cu forontrele terestre, cât mai curând, va întări considerabil Uniunea și securitatea Uniunii și va înlesni coeziunea și cooperarea dintre noi.
Am discutat despre prioritățile de pe agenda europeană în această perioadă importantă, mai ales că ne pregătim pentru alegerile europarlamentare. Ne pregăti, de asemenea, pentru decizii cu impact pe termen lung, pentru viitorul nostru ca Uniune, inclusiv adoptarea noii agende strategice, despre extinderea Uniunii, despre gestionarea migrației, stimularea competitivității sau întărirea pieții interne. Pe scurt demersuri care să ne consolideze Uniunea, intern și extern și, foarte important, să consolideze rolul global al Uniunii Europene. Am apreciat eforturile doamnei președinte de reformare a Parlamentului European, prin măsuri ferme, clare, curajoase de creștere a transparenței, a responsabilității și a integrității.
Am discutat și despre războiul din Ucraina și despre cum trebuie să rămânem uniți. Am vorbit și despre Moldova și despre cum putem veni în sprijinul ei, mai ales acum când s-a decis că este cazul să devină parte din spațiul European.Noi avem o viziune comună despre viitorul nostru, al Uniunii și cred că este foarte bine ca multe dintre aceste chestiuni să fie discutate astăzi, în Parlamentul European. Voi lansa o serie de idei, pe care le-am elaborat în ultima vreme. Sunt foarte curios să văd ce reacție au parlamentarii europeni. Acest tip de dezbatere are deja o tradiție, din 2022, și cred că este un format care generează nu doar idei, ci și soluții. Mă bucur că deschid seria dezbaterilor din acest an. Un an extrem de important. Avem alegeri europene, dar avem și foarte multe alegeri state europene. Voi sublinia și în plen, dar pot să spun șu acum că eu pledez pentru o Uniune puternică, o Uniune consolidată, unită, solidară și cu concepte solide pentru următorii ani, în beneficiul cetățenilor”, a spus președintele.