Salarii Parlament 2024. Potrivit hotărârii adoptate, limita minimă a salariului de bază este salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 3.300 lei, iar limita maximă a salariului de bază este salariul de bază al funcţiei echivalente utilizate în cabinetul demnitarului.
Astfel, pentru funcţia de consilier salariul maxim de bază poate fi 8.605 lei, pentru expert – 7.574 lei, pentru consultant şi şef de cabinet – 6.079 lei, pentru şef de cabinet, referent – între 5.572 lei şi 5.169 lei, pentru şofer – între 5.036 lei şi 3.301 lei.
Decizia a fost luată pentru a pune în aplicare prevederile legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, corelativ cu HG 900/2023 privind stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, cu Ordonanţa de urgenţă 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, cu Ordonanţa de urgenţă 127/2023, precum şi cu Codul Muncii, se precizează în hotărârea aprobată.
Salarii Parlament 2024. Hakerii au spart recent baza de date a Camerei Deputaților. Aceștia ar fi postat cartea de identitate a premierului Marcel Ciolacu pe dark web și cer răscumpărare de 0,8 bitcoin. Baza de date a camerei Deputaților ar fi fost ținta hackerilor. Aceștia ar fi sustrast informații sensibile cum ar fi analize medicale, acte de identitate dar și alte documente.
Chiar dacă până în acest moment nu cunoaștem a cui e „vina” pentru această breșă de securitate, Newsweek a scris a scris despre numpărul uriaș de angajați de la Camera Deputaților care îi deservesc pe cei 600 de aleși ai neamului. Parlamentul României este chemat să legifereze o serie de măsuri de austeritate. În același timp, în Parlament există 110 șefi și directori care iau și salariu și spor pentru condiții grele de muncă.
Potrivit informațiilor, sunt două departamente care au legătură cu tehnologia informațiilor. Departamentul „Informații și telecomunicații” are 19 angajați. Directorul este plătit cu suma de 8.500 de lei net.
Un alt departament este cel de dezvoltare tehnologică, unde șeful de departament încasează suma de 10.000 lei net. Datele sensibile s-ar afla la liber pe darkweb, conform unei informații Digi24. Conform sursei citate, hackerii au publicat o parte din informații, respectiv cărți de identitate, inclusiv ale lui marcel Ciolacu, Kelemen Hunor. Printre aceste documente cu caracter personal se află fișe medicale, contracte cu bănci, date privind autoturismele personale. Hackerii ar fi cerut inclusiv o răscumpărare de 0,8 bitcoin, adică 30.000 de euro. De asemena, Secretariatul General redactează o plângere la DIICOT, conform News.ro.
La Strasbourg, odată cu prima sesiune din acest an a Parlamentului European încep jocurile politice pentru alegerile din iunie. Și la noi, fotoliul de europarlamentar este una dintre cele mai râvnite poziții.
Interesul este justificat dacă ne gândim că un deputat încasează lunar aproape 8 de mii de euro, la care se mai adaugă 5 mii de euro cheltuieli și o diurnă de 338 de euro pentru fiecare zi petrecută în Parlamentul European.
Marcel Ciolacu: „Cu două salarii minime pe economie e foarte greu să te descurci cu un copil”
Parlamentul European are 705 membri. Numărul deputaților din fiecare stat membru este stabilit în funcție de numărul locuitorilor din fiecare țară. România are 33 de deputați și din punctul de vedere al cifrelor reprezintă a șasea putere în putere în parlamentul european.
Un europarlamentar încasează lunar puțin peste 7.800 de euro, la care se adaugă deconturile pentru deplasările de serviciu și o diurnă de 338 de euro pentru fiecare zi petrecută la muncă. Mai primeste încă 5 mii de euro pentru cheltuieli.
Când tragem linie, după cinci ani de mandat, un deputat a încasat, doar din salarii, aproape jumătate de milion de euro. La care se mai adaugă 40 de mii de euro, îndemnizația de final.
Eurodeputații mai primesc un buget lunar de 28 de mii de euro pentru a-și lua, în birou, până la patru asistenți, dar și un intern. Nu au voie să-și angajeze rude apropiate.
Funcționarea Parlamentului European costă anual în jur de 2,4 miliarde de euro, din care aproape jumătate se duc pe salariile funcționarilor și deputaților. Următoarele alegeri europarlamentare au loc, în România, pe 9 iunie.