COP 10 Panama. Reducerea riscurilor asociate fumatului – între oportunitate și ignoranță

Cea de-a 10-a ediție a Conferinței Părților (COP) Convenției-cadru pentru controlul tutunului (FCTC) are loc în Panama în perioada 5-10 februarie 2024, aducând atenția globală asupra problemelor legate de controlul tutunului.
Alina Costache
08 feb. 2024, 13:40
COP 10 Panama. Reducerea riscurilor asociate fumatului – între oportunitate și ignoranță

Evenimentul organizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) evaluează o dată la doi ani modalitatea de implementare a prevederilor Convenției-cadru pentru controlul tutunului de către statele semnatare și elaborează recomandări menite să influențeze politicile publice.

Deciziile luate în timpul COP nu sunt obligatorii, dar pot acționa ca ghid pentru politicile naționale. Influența deciziilor FCTC asupra politicilor europene este evidentă în cazul Directivelor privind tutunul adoptate la nivelul Uniunii Europene (UE).

UE este parte integrantă a Convenției și contribuie la formularea deciziilor în cadrul COP printr-o sinteză între diferitele poziții ale instituțiilor europene, în special Comisie și Parlamentul European.

Parlamentul European a susținut în mod constant o abordare de reducere a riscurilor asociate fumatului. În perioada premergătoare COP, Parlamentul și-a reiterat poziția prin raportul BECA (Comitetul special pentru controlul cancerului), subliniind necesitatea unor politici de prevenire a cancerului bazate pe reducerea efectelor nocive. Acest raport a cerut Comisiei să studieze cu atenție evaluările științifice ale riscurilor legate de țigările electronice, tutunul încălzit și alte produse noi alternative la fumat.

​În ciuda eforturilor Parlamentului european, Comisia pare să urmeze abordarea mai restrictivă susținută de OMS. Articole din presa internațională indică o poziție a Comisiei care respinge principiul reducerii efectelor nocive ale fumatului, ignorând diferențele dintre produsele tradiționale și cele de nouă generație. În plus, Comisia pare să dorească să lipsească Consiliul UE și parlamentele naționale de puterea de decizie în ceea ce privește reglementarea acestor produse, stârnind îngrijorări cu privire la principiul suveranității naționale.

Recent, reputata platformă The Lancet a publicat un raport referitor la reducerea riscurilor asociate fumatului, cu argumente clare și explicite pentru care această abordare ar trebui să fie o strategie centrală a Convenției-cadru a OMS pentru controlul tutunului (FCTC), pe lângă măsurile de reducere a cererii și ofertei care sunt necesare, dar nu suficiente. FCTC nu interzice abordările de reducere a efectelor nocive, dar pun semnul egal între produsele tradiționale și alternativele la fumat, oferind recomandări de reglementare care limitează alegerile celor 1,3 miliarde de oameni din întreaga lume care fumează.

Potrivit raportului, nu există nici o justificare științifică pentru poziția OMS conform căreia țigările electronice și alte produse noi cu nicotină ar trebui tratate în același mod ca produsele din tutun. Această poziție trece cu vederea o abordare proporțională cu riscul, în schimb laudă țări precum India pentru interzicerea țigărilor electronice. 34 de state, în principal țări cu venituri mici și medii, interzic în prezent aceste produse. În unele țări, reduceri substanțiale ale prevalenței fumatului au coincis cu adoptarea de noi produse cu nicotină. Raportul notează că în Noua Zeelandă, de exemplu, prevalența fumatului zilnic la adulți a scăzut de la 13,3% în 2017 la 6,8% în 2022–23, după ce țigările electronice au devenit disponibile pe scară largă, o scădere de 49% în 5 ani. În aceeași perioadă, și cu sprijinul guvernului și reglementarea vapingului, prevalența vapatului la adulți a crescut de la 2,6% la 9,7%. Scăderea incidenței fumatului în Noua Zeelandă depășește obiectivele OMS de reducere a prevalenței fumatului de 30% în 15 ani din 2010 până în 2025.

Alte țări au reușit, de asemenea, să reducă prevalența fumatului prin utilizarea unei game de produse de livrare a nicotinei cu risc mai scăzut, pentru a completa măsurile de reducere a cererii și ofertei FCTC. Suedia, cu o lungă tradiție de utilizare a snusului (pliculețe cu nicotină pentru uz oral), are cea mai scăzută prevalență a fumatului zilnic la adulți din lume, până la 6% în 2022, însoțită de o mortalitate scăzută din cauza bolilor asociate fumatului. Norvegia a avut un succes similar în contextul utilizării snusului și a țigărilor electronice, iar în Anglia vapatul ajută adulții să renunțe la fumat. Scăderea substanțială a consumului de țigări în Japonia este asociată cu adoptarea rapidă a produselor care încălzesc tutunul. În schimb, în țările cu venituri mici și medii se remarcă mai degrabă ineficiență în controlul tutunului și lipsa voinței politice de a promova măsuri de control prin reducerea efectelor nocive ale fumatului.

Autorii raportului identifică două cauze principale pentru acceptarea reducerii efectelor nocive ale fumatului ca strategie, în ciuda asocierii sale cu scăderea incidenței fumatului. Prima este că, în comparație cu țigările, unde efectele nocive sunt cunoscute de mai bine de jumătate de secol, efectele pe termen lung ale țigărilor electronice sunt încă analizate. Pe de altă parte, deși vapatul nu este lipsit de riscuri, în special pentru persoanele care continuă să și fumeze, este foarte probabil ca riscul unor efecte nocive substanțiale pe termen lung să fie scăzut, mai ales comparativ cu cele asociate fumatului.

A doua cauză este că disponibilitatea pe scară largă a țigărilor electronice în absența unor reglementări adecvate poate încuraja dependența tinerilor de nicotină și permite industriei vapingului să acționeze în mod neetic. Dar, consideră autorii, există puține dovezi care să sugereze că vapatul duce la fumat în rândul tinerilor și, deși proporția de tineri nefumători care vapează este în creștere, aceasta rămâne la un nivel destul de scăzut. Sunt necesare reglementări mai stricte, inclusiv aplicarea restricțiilor de vânzări către minori și campanii adecvate de promovare a sănătății pentru a preveni vapatul în rândul tinerilor, dar aceste măsuri trebuie echilibrate cu nevoia de alegeri cu risc redus în cazul adulților care fumează și care au nevoie de opțiuni pentru a renunța.

Conferința OMS a Părților semnatare (COP10), organismul de conducere al FCTC, are loc în această perioadă în Panama. Documentele COP10 recomandă tratarea și reglementarea produselor alternative fumatului similar cu țigările. Această abordare este un mare pas în urmă, deoarece produsele de nouă generație nu sunt comparabile cu fumatul în ceea ce privește efectele nocive; arderea tutunului este cea care provoacă rău, nu nicotina, subliniază autorii raportului.

Accentul trebuie să rămână pe problema centrală de sănătate publică – efectele dăunătoare asupra sănătății ale fumatului, iar OMS trebuie să accepte aceste inovații în livrarea de nicotină. Țările care beneficiază de reducerea efectelor nocive ale fumatului precum Noua Zeelandă, Suedia, Norvegia, Anglia și Japonia ar trebui la rândul lor să încurajeze țările participante la COP10 să susțină propunerile care pot reduce incidența fumatului prin adoptarea de produse alternative cu risc redus. Deciziile COP10 vor avea consecințe importante asupra sănătății cetățenilor și a orientării viitoare a politicilor privind fumatul și este momentul ca reprezentanții statelor semnatare FCTC să înceteze să ignore numeroasele dovezi științifice existe în favoarea abordării de reducere a riscurilor, conchid autorii raportului publicat pe The Lancet.

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Wizz Air, surpriză mare pentru români. Se vor putea bucura de acest lucru, la un preț mai mic de 3 euro
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
Playtech.ro
Fiica lui Adi Minune, gravidă la două luni de la divorț? Karmen, mesaj direct: „Lăsați-mă să fac ce vreau”
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Filme celebre, scoase de pe Netflix. Decizia e radicală
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Proprietarii de case din România sunt obligați. Trebuie neapărat să ceară personal
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9