Populism, premierul e în campanie electorală au fost răspunsurile care au venit imediat. Însă adevărul este mult mai simplu: Ciolacu chiar are nevoie de Duster ca de aer. De altfel orice produs fabricat în România și vândut în afară sau în țară reprezintă o gură de oxigen pentru premierul în funcție.
Protestele fermierilor și transportatorilor, urmate de revendicările din sănătate, poliție, penitenciare au fost doar începutul. În perioada următoare, toate celelalte categorii sociale se vor alătura străzii, conștiente de faptul că acum este momentul, iar după alegeri nimeni nu-i va mai băga în seamă.
Astfel, cu solicitări zilnice de măriri de salarii sau de facilități în diverse domenii, cu recalculările de pensii anunțate cu mare tam-tam, cu un deficit în creștere, dar și cu presiunea Bruxelles-ului și al agențiilor de rating, Marcel Ciolacu are nevoie de bani. De cât mai mulți bani. Iar banii nu pot veni decât din mediul privat. Mediul privat care a fost grav lovit la sfârșitul anului trecut, inclusiv prin eliminarea unor serii de facilități fiscale pentru a îndeplini obligațiile asumate prin PNRR și a lua astfel banii europeni.
Citește și: Noul Duster 3, prezentat de Dacia. Cum arată noua generaţie al SUV-ului produs la Mioveni GALERIE FOTO
Dacia, unul dintre puținele branduri românești care au făcut istorie, este exact ceea ce-i trebuie lui Ciolacu. Cu o cifră de afaceri de 5,5 miliarde de euro în 2022, reprezentând 2.1% din PIB și 10% din exportul României, Dacia & Renault Group în România este una dintre companiile românești care contribuie cel mai mult la bugetul de stat, dar și la echilibrarea deficitului de cont curent – indicatorul la care se uită toți. Mai mult decât atât, cu cei peste 12.500 de angajați și 1500 de furnizori, Grupul Dacia Renault este cel mai mare angajator de forță de muncă calificată din România. Concret, la salarii mari și contribuțiile la bugetul de stat sunt mari.
Citește și: Marcel Ciolacu parchează numai maşini Dacia la Guvern. Premierul cere maşini autohtone şi la programul Rabla
Prin urmare, pentru orice premier, cu atât mai mult unul al cărui partid se află în fața a patru rânduri de alegeri, este vital ca Dacia să se dezvolte, să crească, pentru că odată cu această creștere cresc și contribuțiile la buget. Adică mai mulți bani pentru pensii, salarii, sănătate, educație și investiții. Iar la acest capitol, spre deosebire de predecesorii săi, Ciolacu și-a învățat lecția, e drept forțat și de faptul că România a ajuns la fundul sacului prin împrumuturile enorme făcute în guvernările anterioare. Marcel Ciolacu știe forte bine că nu poți da din ce nu ai. De aici și insistența lui de a produce mai mult în România, de a cumpăra românește, de aici și programele de susținere a creșterii industriei de procesare alimentară, capitol la care România este extrem de deficitar, de aici sprijinul statului pentru orice înseamnă producție, de aici fondurile imense alocate învățământului dual, de aici inclusiv renunțarea la mașina de lux pentru Dacia românească. Ciolacu își poate onora promisiunile făcute doar dacă economia românească crește. Și pare că e extrem de conștient de această condiție.