Mircea Geoană, secretarul general adjunct al Nato, spune că Alianța nu vede „un risc la adresa securității României”, după ce șeful Armatei României, generalul Gheorghiță Vlad, a spus că populația României ar trebui să fie instruită și pregătită în caz de război.
„Știu că și acasă este o conversație destul de amplă cu privire la ceea ce spun liderii noștri militari și ceea ce spunem noi, liderii politici. Haideți să fim extrem de clari: liderii noștri militari sunt plătiți și au jobul să se pregătească pentru scenariul cel mai negativ posibil. Obligația noastră, a liderilor politici, este să evităm ca aceste scenarii să se întâmple”, a spus Geoană, după întâlnirea consilierilor pentru securitate națională din țările membre NATO.
Citește și: Românii nu vor serviciu militar voluntar: „Suntem în NATO. Avem o armată profesionistă”
„Deci nu vedem un risc la adresa securității României sau a țărilor aliate. Vedem, în schimb, nevoia de a investi mai mult în ceea ce înseamnă robustețe militară, reziliență economică și, în general, o societate capabilă să facă față unor șocuri care nu sunt neaparat militare, ci pot veni din foarte multe alte direcții”, a subliniat Mircea Geoană.
Declarațiile generalului Gheorghiță Vlad au stârnit controverse în rândul populației. El a spus că legea privind pregătirea populației pentru apărare ar trebui modificată, astfel încât românii să fie instruiți și pregătiți în cazul unui război.
„Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație. În fapt, este un război al Rusiei cu lumea democrată. Nu este un război cu Ucraina. Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți”, a spus generalul.