Mare atenție, șoferi! Greșeala pentru care riști să plătești amenzi uriașe. Propunerile ASF prevăd modificarea și completarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), care schimbări semnificative acestui act normativ.
Reprezentanții ASF propun ca firmele care emit RCA să fie obligate să vândă și în rate. Mai mult, aceștia propun conceptul de franșiză, care permite asiguratului să achite un preț mai mic pentru polița RCA și să acopere o parte din cuatumul viitoarei despăgubiri, potrivit Profit.ro.
De asemenea, dacă Parlamentul va aproba modificările propuse de ASF, sistemul bonus/malus va deveni mult mai complex, iar amenzile pentru cei care circulă fără RCA valabil vor crește substanțial.
În plus, șoferii care circulă fără RCA valabil ar putea fi verificați și prin sistemul CNAIR de verificare a rovinietei, prezent pe principalele drumuri europene și autostrăzi.
Mai mult, conform setului de propuneri ale ASF, asiguratul poate solicita în scris asigurătorului suspendarea voluntară a efectelor contractului RCA încheiat pe o perioadă de valabilitate de 12 luni, în perioada prevăzută în contract. Șoferii aflați în astfel de situații trebuie să știe că perioada de suspendare va fi de minimum o lună și nu poate depăși perioada dintre data suspendării și data la care contractul RCA încetează.
Reprezentanții ASF propun ca pe toată durata suspendării efectelor contractului RCA, a înmatriculării vehiculului, asiguratul imobilizează vehiculul într-un spațiu privat, în afara domeniului public.
În primele nouă luni ale anului trecut, asigurările RCA au generat venituri de circa 5,5 miliarde lei, reprezentând circa 51% din totalul subscrierilor pentru asigurări generale, în creștere cu circa 1% față de perioada similară a anului precedent.
Un proiect iniţiat de deputaţi PNL, care propune anularea pe viaţă a permisului conducătorului auto dacă acesta a provocat un accident soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor a fost aprobat tacit de Senat. Proiectul a fost transmis Camerei Deputaților, care este for decizional.
Șoferii care provoacă accidente mortale ar putea rămâne fără permis pe viață. Proiectul a trecut de Senat și merge în dezbatere la Camera Deputaților.
„Pe lângă propunerea legislativă prin care am propus înăsprirea pedepselor pentru persoanele care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice sau droguri şi provoacă accidente rutiere grave, soldate cu pierderea de vieţi omeneşti, propun şi înăsprirea Codului rutier.
Astfel, în cazul unui accident soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, provocat de un şofer aflat sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, actuala propunere legislativă propune anularea permisului conducătorului auto pe viaţă. În cazul în care titularul permisului de conducere a comis fapta regăsită în art. 192 alin. (1) din Codul penal, săvârşită în condiţiile prevăzute de art. 336, pedeapsa este interzicerea dreptului de a conduce un autovehicul pe viaţă”, se arată în expunerea de motive, potrivit Digi 24.
Propunerea legislativă iniţiată pentru modificarea OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost transmis Camerei Deputaţilor pentru dezbatere, în calitate de for decizional în acest caz.