Furnizorul de energie care a anunțat că va crește prețul de 10 ori după expirarea plafonării. Ce spun experții

Există furnizori de energie care se pregătesc deja să profite de pe urma incertitudinilor de pe piață în urma expirării plafonării prețurilor. Unul dintre aceștia a venit cu un preț gigantic, de 7 lei/kWh sau 7.000 de lei/MWh, care ar urma să fie în vigoare după ce prețul plafonat nu se va mai aplica în oferta sa făcută clienților casnici.
Mircea Filipescu
09 feb. 2024, 17:46
Furnizorul de energie care a anunțat că va crește prețul de 10 ori după expirarea plafonării. Ce spun experții

Un comunicat emis de compania Getica 95, controlată de omul de afaceri Viorel Tudose, arată că, odată ce măsura plafonării prețului energiei nu va mai fi în vigoare, adică din luna aprilie a anului 2024, prețul kilowattului practicat de companie va fi de 7 lei.

“Pentru înlăturarea oricăror neînțelegeri ulterioare, preţul energiei electrice active este valabil si aplicabil EXCLUSIV pe perioada de aplicare a prevederilor OUG nr. 27/18.03.2022 cu modificările și completările ulterioare, privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, aprobată prin Legea nr. 206/2022, cu modificările și completările ulterioare, astfel cum a fost modificată și completată prin O.U.G 119/2022 și Legea 357/2022 de aprobare și completare a O.U.G 119/2022. Părțile convin faptul că, după încetarea măsurilor de plafonare aplicabile clienților finali din piața de energie electrică, Pretul energiei electrice active se stabileste conventional la nivelul a 7 lei/kWh (pretul energiei electrice active fara TG), la care se adaugă celelalte taxe și tarife reglementate, în vigoare la momentul facturării, fără a mai fi necesară încheierea unui act adițional la contractul încheiat între părți”, se arată în comunicat.

Experţii îi sfătuiesc pe români ca în perioada aceasta să fie atenţi la ce oferte primesc din partea furnizorilor şi să alegagă doar tarife apropiate de cele compensate sau să schimbe furnizorul.

Citește și: Schimbări la RCA: Se scumpesc polițele dacă conduci mașina soției/soțului fără declarație, cum vor fi recompensați șoferii „cuminți”

Într-o intervenție la Digi 24, redactorul șef al Economica.net, Mihai Nicuț, a declarat că, în acest moment, prețul energiei pe burse este apropiat de cel plafonat, deci consumatorii trebuie doar să găsească oferta potrivită lor.

„Sunt furnizori care spun doar că prețul se va modifica, dar nu spun și cum, sunt alți furnizori care spun că prețurile se vor modifica în funcție de cotația pieței spot din luna precedentă, piața pentru ziua următoare, este singura piață care mai funcționează în România, cea în care se vinde curent de pe azi pe mâine.”, a spus acesta.

Până în martie anul viitor, prețurile sunt plafonate. 68 de bani pentru consumul de până în 100 de kwh, 80 de bani între 100 și 255 kwh/lună și 1,3 lei pentru un consum de peste 300 de kwh/lună.

Prețul este plafonat nu doar pentru consumatori, ci și pentru furnizori. Valoarea unui megawatt pe piața angro este în momentul de față plafonat la suma de 450 de lei. Pe lângă prețul de achiziție, în factura la energie se regăsesc și taxele aferente.

Citește și: EXCLUSIV Înregistrare cutremurătoare! Frauda uriașă din mediul online. Entități financiare suspecte îi ademenesc pe potențialii investitori cu dobânzi lunare de 40%

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Cum arată gara SF din Germania. Foarte mulți români lucrează aici. Așa putea să fie și Gara de Nord din București
Capital.ro
Anunț pentru proprietarii de case și terenuri. Guvernul pregătește marea lovitură
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru acești români! Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
Adevarul
EXCLUSIV Dovezile bombei ecologice de la un depozit de deșeuri din Argeș: pârâu poluat și niveluri de amoniu depășite de peste 800 de ori
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
Atac agresiv al hackerilor. Atenție, dacă aveți aceste telefoane
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!' 😲
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Capital.ro
Decizie pentru românii cu permis de conducere. Statul schimbă legea. Se întâmplă chiar a doua zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Joe Biden face o nouă gafă într-un discurs despre condițiile meteorologice din Statele Unite
MediaFlux
Când e CEL MAI BINE să ieși la pensie. Explicații de la Casa de Pensii
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!