Cea mai grea întrebare la un interviu de angajare este cea legată de salariul pe care un candidat și-l dorește. Temerile pentru diversele variante de răspuns sunt comune. Suma cerută ar putea fi mai mică decât bugetul disponibil al angajatorului. Totodată, cererea unui salariu mult prea mare ar putea împiedica încheierea unui contract.
Un tânăr care urmează să meargă la un interviu de angajare a cerut câteva sfaturi în mediul online pentru a nu fi luat prin surprindere de întrebarea legată de salariu și pentru a da cel mai bun răspuns.
„Mâine am interviu pentru un post de junior java developer la o firmă destul de cunoscută. Eu am lucrat 1 an jumate că FE developer și vreau să plec de la jobul actual din diverse motive, printre care și că salariul este sub piață pentru Cluj. Momentan mă pregătesc pentru interviu și nu știu ce să răspund în caz că mă întreabă ce așteptări am de la salariu.
Ar trebui să le spun o sumă în plus față de cât aș vrea și apoi să negociem? Ar trebui să nu le spun nimic și să îi întreb eu cât oferă? Mă gândesc dacă mă întreabă cât am salariul la locul curent să nu le spun, ca să nu influențeze decizia și să creadă că mă mulțumesc cu mai puțin”, a scris acesta pe Reddit.
Tânărul a primit mai multe sfaturi legate de răspunsul pe care ar fi bine să-l dea. Unii utilizatori au relatat experiențele personale.
„Ceri mai mult decât ai deja”/ „Nu e tot timpul așa ușor. Eu am plecat pentru mai puțini bani din cauza că eram într-un loc de r***t și am mers undeva unde pot crește. Și am avut dreptate. La început e mult mai important să ai unde să crești decât suma de bani pe care o faci”/ „Cu 20% mai mult, altfel nu merită schimbarea”, au fost o parte dintre răspunsuri.
Mulți internauți sunt de părere că cel mai bine este să spui de la bun început ce pretenții salariale ai.
„Le spui ce așteptări salariale ai, nu faci pe clovnul cu întrebări de genul ce buget aveți? Le spui direct: momentan câștig 7000, iar minimul pentru care aș face o schimbare e 9000. PS: introduci ce sume vrei, nimeni nu are cum să verifice cât câștigi”, a spus cineva.
„Nu văd de ce le-ai zice cât faci în momentul de față, cu cât le dai mai puține informații cu atât mai bine”, a răspuns altcineva.
„Chiar asta a făcut un prieten la un interviu în Timișoara, a zis că are salariu X, și că vrea 15%. Chiar dacă lua mult sub X. Aia i-au dat X + 15%, angajându-se pe o mărire reală de cam 40%: s-a simțit așa prost când a trebuit să ducă ceva fluturaș sau document unde se vedea cât avea salariu, dar deja semnase contractul deja, și încă mai lucrează acolo”, spune o altă persoană.
Citește și: Lovitură grea pentru 60% dintre români. Ce solicită 7 din 10 români la angajare
„Sfaturi. Indiferent că spui tu suma primul/prima.