Salariul minim 2024. Cu ce bani rămân în mână 2 milioane de români după majorarea de la 1 iulie 2024

Salariul minim pe economie urmează să fie majorat la 3700 de lei începând cu 1 iulie, ceea ce va conduce la o creștere a veniturilor disponibile pentru români la sfârșitul fiecărei luni.
Filip Stan
13 feb. 2024, 10:46
Salariul minim 2024. Cu ce bani rămân în mână 2 milioane de români după majorarea de la 1 iulie 2024

Salariul minim ar urma să crească de la 1 iulie 2024, astfel că aproape două milioane de români ar urma să primească bani în plus pe card. Ultima creștere a avut loc în octombrie anul trecut, atunci când salariul a ajuns la 3.300 de lei, atât cât este și în prezent.

Urmează ca guvernanții să analizeze impactul pe care această creștere îl va avea asupra bugetului de stat dar trebuie văzut și dacă angajatorii pot susține această majorare.

Salarii profesori 2024. Miercuri, dascălii primesc pe card primele lefurile majorate din acest an. Majorări semnificative pentru directori

Ministerul Muncii a propus, la finele anului trecut, creșterea salariului minim la 3.700 de lei, începând cu 1 iulie 2024. ”Pentru anul 2024 se propune stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la 3.700 lei lunar începând cu data de 1 iulie 2024.

În primul rând, guvernanții propun o creștere a salariului minim pe economie la 3700 de lei începând cu 1 iulie 2024. Aceasta va rezulta într-un salariu minim net crescut cu 138 de lei, aducând în mână un total de 2217 lei pentru angajați.

Cu toate acestea, reprezentanții mediului de afaceri exprimă rezerve cu privire la o creștere atât de semnificativă, preferând o majorare mai modestă, până la 3500 de lei, începând cu 1 septembrie 2024. Această alternativă ar conduce la o creștere de doar 28 de lei la salariul net, rezultând într-un total de 2107 lei pentru angajații cu salariul minim

Salariul minim față de anul 2023:

  • majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată de la 3.300 lei în anul 2023 la 3.700 lei în anul 2024 reprezintă o creștere de 12,12 %, ceea ce în valoare absolută înseamnă 400 de lei în sumă brută.
    în valoare netă salariul este de 2.239 lei (fără scutirea de 200 lei), majorarea pe net fiind de 160 lei, creșterea valorii nete în raport cu 2.079 lei în prezent este de 7,7 %.
    pentru un program complet de lucru de 168,000 ore, în medie, pe lună, în anul 2024 valoarea medie orară a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată de 3.700 lei reprezintă 22,024/oră.
    majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată de la 3.436 lei în anul 2023 la 3.700 lei în anul 2024 reprezintă o creștere de 7,7%, ceea ce în valoare absolută înseamnă 264 de lei în sumă brută.

Ponderea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată de 3.700 lei în câștigul salarial mediu brut de 7.567 lei prognozat pentru anul 2024 de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză, este de 48,9 %.

Sute de români au șansa să câștige salarii de peste 5.800 de lei net pe lună! Gigantul internațional care face angajări masive și nu se uită la bani
De majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la 3.700 lei vor beneficia un număr de 1.813.197 salariați.

Pentru sectorul agricol și industria alimentară

  • în valoare netă salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este de 2.544 lei (cu scutirea de impozit și reducerea CAS), majorarea pe net fiind de 182 lei, creșterea valorii nete în raport cu 2.362 lei în prezent este de 7,7 %.
    pentru un program complet de lucru de 168,000 ore, în medie, pe lună, în anul 2024 valoarea medie orară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată de 3.700 lei reprezintă 22,024/oră.

Pentru sectorul construcții

  • salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 4.582 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 27,714 lei/oră.
    în valoare netă salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este în prezent de 3.150 lei (cu scutirea de impozit și reducerea CAS).

De majorarea salariului de bază minim brut pe țară la 3.700 lei vor beneficia un număr de 132.751 salariați din sectorul agricol și industria alimentară.

 

Marius Budăi a detaliat semnificația acestei majorări. „Este, practic, implementarea salariului minim european în România. Aceste sume au fost planificate încă din anul trecut. Decizia nu este una luată peste noapte, ci este un principiu susținut de Marcel Ciolacu, care propune ca de la 1 ianuarie 2025 nimeni să nu primească un salariu sub 500 de euro net.

Toate aceste aspecte trebuie analizate într-un context mai amplu. Directiva este deja aprobată, iar acum trebuie transpusă în legislație. Principiile sunt foarte clare. Ideea de bază este de a menține un echilibru, dar în același timp de a asigura o viață decentă pentru oameni”, a declarat Marius Budăi. 

„Am discutat anul trecut că începând cu 1 iulie 2024 salariul minim va fi de 3700 de lei, dar există și această direcție propusă de Marcel Ciolacu pentru ca începând cu 1 ianuarie 2025 să nu mai existe salarii sub 500 de euro”, a adăugat fostul ministru.

Mircea Coșea, profesor de economie, a explicat motivele întârzierii în implementarea acestor măsuri care ar putea fi de ajutor real pentru cetățeni.

Întârzierea vine din considerentele efectelor semnificative și adesea adverse pe care aceste măsuri le pot avea. Creșterea salariului minim reprezintă una dintre cele mai sensibile și delicate chestiuni în politica economică, deoarece nu este legată de productivitate. Salariul minim este mai degrabă o problemă socială, fiind destinat să asigure un nivel minim de trai pentru activități care nu necesită calificare sau pregătire specializată.

Creșterea propusă, deși necesară dată fiind poziția României cu cele mai mici salarii minime din Europa, exercită o presiune considerabilă asupra angajatorilor. Aceștia sunt responsabili de plata salariilor, iar în condițiile în care economia nu se dezvoltă corespunzător, această presiune poate deveni problematică, mai ales în contextul creșterii impozitelor și taxelor impuse de Ordonanța Trenulețul.

Așadar, deși în principiu este o măsură benefică, trebuie abordată cu atenție și calculată în detaliu, pentru a evita atât situațiile dificile pentru întreprinzători, cât și deteriorarea competitivității economice a României, precum și scăderea investițiilor străine”, a explicat profesorul Mircea Coșea

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus de urgență
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
După atacul ursului din Bucegi, un alt animal SĂLBATIC a luat cu ASALT LITORALUL. Turiștii de la Marea Neagra au fost îngroziți VIDEO
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Rămâi fără certificatul de înmatriculare. Se reține pe loc talonul auto și iei amendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Tânăra care îi acuză pe rugbiștii francezi Hugo Auradou și Oscar Jegou de agresiune sexuală a fost externată din spital
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'