Premierul Victor Ponta le-a atras atenţia membrilor UDMR asupra faptului că în România va fi dificil de obţinut o autonomie teritorială a regiunilor cu populaţie majoritar maghiară şi a transmis că toţi copiii din Ţinutul Secuiesc trebuie să înveţe cât mai bine limba română.
„Ştiţi şi dvs. cât de greu va fi de acceptat pentru noi ideea unei regiuni care să aibă ca principal criteriu componenta etnică. În acelaşi timp, şi eu ştiu că pentru dvs. ideea unei regiuni uriaşe în care să mergeţi sute de kilometri până la capitala regiunii şi în care minoritatea maghiară să fie evident subreprezentată este foarte greu de acceptat. Aşa încât, împreună cu dvs. vreau să găsim acea idee care să vă permită să vă păstraţi identitatea şi în acelaşi timp să vă permită să vă dezvoltaţi. Oricâtă autonomie aţi avea, dacă tinerii de aici din Harghita şi Covasna nu au unde să lucreze, dacă tinerii de aici, dacă oamenii de aici nu se pot dezvolta în agricultură, în industrie, până la urmă restul rămâne o discuţie între noi, oamenii politici”, a spus Ponta, la Congresul UDMR de la Miercurea Ciuc.
„Problema modificării Constituţiei – din nou vreau să fac un apel la realismul dvs şi al nostru, al celor care suntem acum la conducerea ţării. Ştiţi foarte bine şi am curajul să o spun aici cât de greu va fi de acceptat pentru o majoritate parlamentară ideea schimbării articolului 1 din Constituţie. Cred că la modificarea constituţională putem împreună să găsim acea formulă care să vă garanteze şi constituţional dvs. că sunteţi o parte a naţiunii, sunteţi o parte legitimă, egală a acestei ţări şi că aceasta este ţara dvs., aşa cum este ţara tuturor românilor”, a precizat premierul.
Victor Ponta a abordat, în discursul său, şi tema steagului secuiesc, care s-a aflat la originea unor polemici aprinse în ultimele luni. Ponta a subliniat că nu crede că relaţia dintre români şi maghiari poate fi oprită de un simbol şi a punctat că ar trebui ca împreună să poată adopta legislaţia necesară în acest caz: „Cred că împreună cu dvs. putem adopta acea legislaţie la cel mai înalt standard european care pe de o parte să recunoască importanţa simbolurilor naţionale, în acelaşi timp să recunoască şi să respecte însemnele locale, indiferent cum sunt acestea, chiar dacă este vorba de galben cu albastru. Aş fi preferat să fie roşu, dar putem să-l acceptăm şi în această formulă”.