Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat în apel la un an de închisoare, din care jumătate cu suspendare, fiind considerat vinovat pentru cheltuielile ilegale de campanie la alegerile din 2012. El poate executa doar șase luni din pedeapsă și o poate face acasă, dar cu purtarea obligatorie a unei brățări electronice.
Citește și: Carla Bruni, diagnosticată cu cancer mamar: „Am ezitat mult timp să vorbesc despre asta”
Nicolas Sarkozy a primit o pedeapsă de un an de închisoare, fără suspendare, în primă instanță, în anul 2021. Odată cu sentința definitivă, fostul președinte al Franței a primit o condamnare de un an de detenție, cu executare, însă ar eposibilitatea de a-și ispăși pedeapsa acasă. Doar șase luni va fi nevoit să stea cu o brățară electronică și atent monitorizat de autorități.
Fost președinte din 2007 până în 2012, Nicolas Sarkozy a rămas o figură influentă în rândul politicienilor conservatori și se află în relații de prietenie cu președintele Emmanuel Macron, chiar dacă trecutul său infracțional este destul de vast pentru un fost șef de stat.
Sarkozy a negat întotdeauna acuzațiile potrivit cărora partidul său, Les Republicains, cunoscut pe atunci sub numele de UMP, ar fi colaborat cu o firmă de relații publice numită Bygmalion pentru a ascunde adevăratul cost al campaniei sale. În cadrul acestei campanii au avut loc evenimente-spectacol fastuoase și inedite în politica franceză. În timpul unei audieri, fostul președinte a dat vina pe unii membri ai echipei sale de campanie.
„Nu am ales niciun furnizor, nu am semnat nicio ofertă, nicio factură”, a declarat el în fața instanței.
Franța este una dintre țările care stabilește limite stricte în ceea ce privește cheltuielile de campanie. Procurorii francezi susțin că firma de relații publice a facturat UMP și nu campania, iar Sarkozy ar fi cheltuit 42,8 milioane de euro pentru campania din 2012, aproape dublu față de suma permisă.
Pentru Nicolas Sarkozy, problemele cu legea continuă, mai ales că în 2025 el va fi judecat într-un alt dosar în care este acuzat că ar fi luat bani de la dictatorul libian Muammar Gaddafi pentru a-și finanța ilegal candidatura la președinție din 2007.