Terapia care te poate scăpa de depresie! Kymberly Young, profesor asociat de psihiatrie la Universitatea din Pittsburgh, a publicat marți în JAMA Network Open un studiu conform căruia, terapia olfactivă i-ar putea ajuta pe pacienții cu depresie să evite gândirea excesivă.
Citește și Cât câştigă un psiholog în România. Cât costă o şedinţă de psihoterapie
Young și echipa sa spun că mirosurile familiare ar putea ajuta la deblocarea unor amintiri care îi ajută pe cei aflați în depresie să treacă peste blocajul psihologic pe care îl au.
În cadrul unui studiu la care au participat 32 de persoane diagnosticate cu depresie clinică, s-a demonstrat că cele supuse la mirosuri familiare cum ar fi cafeaua măcinată sau tutunul au reușit să capete abilități mai bune de rezolvare a problemelor și cu o mai bună reglare emoțională.
Cele 32 de persoane care au participat la studiu au fost rugate să adulmece 24 de mostre de mirosuri din borcane de sticlă, care puteau fi plăcute, neutre sau neplăcute.
Potrivit cercetătorilor, printre mirosuri se numărau portocală, lavandă, extract de vanilie, chimen, whisky, vin roșu, ketchup, sirop de tuse, dezinfectant și cremă de pantofi.
După ce au mirosit aceste lucruri, persoanelor care au participat la acest studiu li s-a cerut să vorbească despre o amintire specifică din viața lor ca răspuns la aceste indicii.
Aproximativ 68% dintre participanții la studiu au putut să rememoreze amintiri, ca răspuns la mirosurile pe care le-au adulmecat.
Astfel, studiul a arătat că amintirile declanșate de mirosuri au fost mai vii decât cele declanșate de cuvinte.
”Era mai degrabă ca și cum retrăiai acea amintire prin intermediul unui miros”, a spus Kymberly Young.
De asemenea, el a subliniat că mirosurile au produs mai multe amintiri pozitive decât cuvintele.
La aceiași concluzie a ajuns si Vidya Kamath, neuropsiholog la Johns Hopkins Medicine, care nu a fost implicată în noua cercetare, dar care a realizat mai multe experimente care au demonstrat că există o legătură între miros și memorie la persoanele sănătoase.
”Ceea ce a extins acest studiu este includerea simptomelor depresive”, a declarat Vidya Kamath.
Mai mult, specialista a spus că există o legătură foarte clară între pierderea simțului olfactiv și depresie. Un simț olfactiv redus ar putea crește riscul de depresie, în special de depresie tardivă.
”Ne gândim că o capacitate olfactivă redusă este asociată cu o calitate scăzută a vieții, cu o igienă precară, cu o singurătate crescută, precum și cu pierderea în greutate. Toate aceste lucruri sunt căi prin care ne gândim că mirosul slab este legat de simptomele depresive”, a mai spus Kamath.