Nicolae Furdui Iancu s-a născut în comuna Sohodol din județul Alba. Artistul are, în Sohodol, o casă de basm care, inițial, a aparținut bunicilor, și, de asemenea, este și proprietarul unei vile în Alba. Pentru casa bunicilor, pe care artistul a amenajat-o după bunul plac, a ales stilul rustic.
În schimb, vila din Alba Iulia, care are o suprafață de 1.000 metri pătrați, este un mix între clasic și modern. Aceasta are etaj, mai multe camere și o piscină în curte. În living, Nicolae Furdui Iancu are o masă impunătoare, iar mobila din lemn este frumos sculptată. Casa este plină de icoane vechi. În living, interpretul are o cruce masivă sculptată în lemn, agățată de perete. Aceste însemne religioase vorbesc despre credința nestrămutată pe care Nicolae Furdui Iancu a avut-o întotdeauna.
„Încă de mic copil mi s-a insuflat această dragoste față de proprietate, dragoste față de familie, pentru că de aici se naște dragostea față de poporul tău și față de țara în care te-ai născut. Părinții mei erau oameni simpli. Tata era conducător auto, nu mai e în viață, mama încă trăiește. Mama era casnică, o familie de muncitori. Eu mai am o soră, doi copii”, a povestit Nicolae Furdui Iancu, într-un interviu mai vechi la Acces direct.
În copilărie, Nicolae Furdui Iancu a trăit cât se poate de simplu. Nu avea mai nimic din ce are astăzi, dar, cu toate astea, acele vremuri aveau farmecul lor și se simte încă extrem de atașat de acea perioadă a vieții lui.
„Am avut o copilărie simplă, dar frumoasă. Mergeam în vacanțe la bunici. Eu în jurul meu nu am văzut decât câmp și pădure, umblam desculț vara, prin iarbă, prin rouă. Bunicii mei aveau animale, aveam grijă de animale. De mic asta am văzut în jurul meu”, mai spunea artistul.
Artistul știa de mic că își va face carieră din cântecul popular. Și-a descoperit vocația încă de când era la grădiniță. Fiind absolvent de Liceu Pedagogic, este învățător de meserie. Nu și-a găsit, însă, menirea în meseria de dascăl, așa că a continuat pe drumul ales încă de la grădiniță, cel al interpretării cântecului popular.
„Mă solicita doamna educatoare. Cântam destul de bine. Am cântat în școală generală, apoi am urmat cursurile Liceului Pedagogic. Sunt dacăl de meserie. Am profesat 10 ani, aici, în Albă Iulia. În 1979 m-am stabilit la Albă Iulia”, a dezvăluit Nicolae Furdui Iancu.
În 2008, artistul s-a gândit să intre și în viața politică și a candidat pentru un post de consilier judetean in Alba. Nu a prins un loc de consilier, însă a fost obligat să-și completeze declarția de avere. Din documentul completat în august 2008, reiese ca Furdui Iancu deținea, la acea vreme, un teren agricol, două forestiere (in suprafata totală de 2,5 hectare) și unul intravilan, o casă de locuit în Alba-Iulia și o casă de vacanță în Poiana Sohodol, precum și trei masini. De asemenea, acesta era proprietarul unei păduri de 2,5 hectare.