Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a fost întrebat joi, într-o conferinţă de presă, dacă România este pregătită pentru impozit progresiv şi cotă unică de TVA, aşa cum recomandă atât Fondul Monetar Internaţional, cât şi Banca Mondială.
Mugur Isărescu, veşti bune pentru români. De când scad ratele la credite
“Nu cred că e de actualitate într-un an electoral. Orice discuţie pe masă se duce în plan ideologic şi nu mai iese nimic, se tulbură şi anul electoral. Deci, probabil că la anul o discuţie pe tema asta, dar Fondul nu impune şi nici nu cere, vine şi propune şi spune ”Domnule, uite, asta e varianta care ar putea să funcţionez”e. Guvernul României, Parlamentul României propune, acceptă, legiferează şi aşa mai departe. Nici n-avem acord stand-by sau acord de finanţare cu Fondul ca să fie ceva condiţional”, a afirmat Mugur Isărescu.
El a explicat şi condiţiile în care FMI ar putea să vină în România. “Şi Fondul nu o să vină în România decât într-o situaţie în care o să avem, Doamne fereşte, o prăbuşire de rezerve şi un dezechilibru extern greu de finanţat. Gândiţi-vă şi dumneavoastră, când aud de falimentul României, cu un ochi râd, cu altul plâng. Anul trecut au crescut rezervele cu 14 miliarde de euro. 14 miliarde de euro. Când mă gândesc la istorie, au fost ani în care am trăit cu 2-3 miliarde de euro rezerve. 14 miliarde au crescut rezervele. Deci au fost intrări, există o încredere, dar la costuri mai ridicate”, a mai afirmat Mugur Isărescu.
Potrivit ministrului, introducerea impozitului progresiv este un subiect de discuție pentru viitoarea reformă fiscală „care nu este atributul meu pe perioada acestui mandat”.
„Deocamdată nu am bază legală pentru a iniția astfel de discuții. Va trebui luată decizia cea mai bună pentru țară și oameni prin care să asigurăm sustenabilitatea finanțelor publice ale României.
Impozitul progresiv are perioadele lui în care poate fi introdus. Fiindcă suntem într-o perioadă în care România și românii au nevoie de spijin și o duc destul de greu, nu cred că e un moment foarte potrivit pentru a discuta de impozitul progresiv. Ăsta e punctul meu ca profesor de finanțe”, a mai afirmat Marcel Boloș.
Isărescu despre un nou mandat la BNR: Nu pot să vă spun dorinţele mele personale că mă ruşinez. Din când în când trebuie să mă uit la buletin.
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în vârstă de 74 de ani, a declarat, fiind întrebat despre un nou mandat la conducerea BNR, că trebuie să se uite şi în buletin. El a precizat că o decizie pe această temă nu depinde el, ci de Parlament.
Mugur Isărescu a fost întrebat joi, într-o conferinţă de presă, dacă a luat o decizie de a continua la conducerea BNR, având în vedere că în acest an îi expiră mandatul.
“Noi nu putem să luăm nicio decizie. Parlamentul hotărăşte, partidele politice, aşa cum spune legea. Noi trebuie să ne facem aici datoria până în ultimul moment. Şi să dăm Consiliului următor o situaţie stăpânită”, a declarat guvernatorul BNR.
El a fost întrebat dacă se ţine cont şi de dorinţa sa, pentru că nu îl poate forţa nimeni. “Nu poate, într-adevăr, şi nu poate să forţeze pe nimeni, într-adevăr, dar aşa cum s-a întâmplat până acum, au loc discuţii responsabile şi serioase între cei care sunt propuşi şi cei care sunt şi aşa mai departe. Pot să vă spun că nu depinde de noi. Până când nu ne cheamă Parlamentul, nu ne apucăm să comentăm. Ne ţinem de treabă”, a explicat guvernatorul BNR.
Isărescu a fost întrebat dacă personal îşi doreşte un nou mandat la şefia Băncii Naţionale a României. “Nu pot să vă spun dorinţele mele personale că mă ruşinez. Din când în când trebuie să mă uit la buletin. Deci a apărut clar această problemă, nu?”, a adăugat guvernatorul BNR.
La remarca potrivit căreia încă este tânăr, Mugur Isărescu a afirmat: “Nu mai sunt. Am fost odată, dar sunt totuşi mulţi ani de atunci. (…) Nici nu depinde de mine şi n-avem şi rost să facem o discuţie din tema asta. Depinde de Parlamentul României. Noi, membrii Consiliului, stăm până în ultima clipă, ţinem frâiele şi, pe urmă, le dăm mandatul boardului viitor. Am făcut atât, atât, atât, mai trebuie făcută asta”.
În vârstă de 74 de ani, Mugur Isărescu este, din septembrie 1990, preşedinte al Consiliului de administraţie şi Guvernatorul Băncii Naţionale a României
El a fost numit de Guvern în 1990 şi a continuat cu mandat încredinţat de Parlament în 1991 şi reînnoit în decembrie 1998, noiembrie 2004, octombrie 2009, octombrie 2014 şi octombrie 2019.
El îşi va încheia anul acesta cel de-al şaselea mandat complet de guvernator BNR. Conform Statutului BNR, ”membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României, cu nominalizarea conducerii executive, sunt numiţi de Parlament, la propunerea comisiilor permanente de specialitate ale celor două Camere ale Parlamentului”. Numirile se fac pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului.