„Este în interesul Ungariei ca România să fie de succes şi maghiarii din Transilvania să se simtă ca acasă în patria lor„, a declarat viceprim-ministrul Zsolt Semjen, adresându-se conferinţei de la Miercurea Ciuc, potrivit Agerpres.
El a mai spus că situaţia minorităţilor maghiare din alte ţări este de importanţă primară pentru guvernul ungar ce are o răspundere constituţională pentru ei şi sprijină eforturile lor.
Citeşte şi UDMR vrea clauză constituţională de reglementare a autonomiei culturale şi regiuni cu statut special
Antal Rogan, liderul grupului parlamentar al partidului de guvernământ Fidesz, a remarcat sprijinul Ungariei pentru eforturile comunităţii maghiare din Transilvania. El a declarat că a transmis mesajul partidului său UDMR, ‘cea mai mare şi mai puternică organizaţie politică din Bazinul Carpatic ce reprezintă interesele maghiare’.
Istvan Ujhelyi, vicepreşedintele Parlamentului Ungariei şi deputat al socialiştilor din opoziţie, a declarat că partidul său susţine eforturile de autonomie ale etnicilor maghiari din ţările vecine. El a calificat important faptul că UDMR sprijină iniţiativa cetăţenească europeană pentru un regulament-cadru asupra protecţiei minorităţilor în UE.
UDMR intenţionează să prezinte un proiect de lege Parlamentului României propunând autonomie teritorială pentru Ţinutul Secuiesc, a declarat preşedintele organizaţiei, Hunor Kelemen, pentru MTI.
Citeşte şi UDMR va înainta Parlamentului României un statut de autonomie
Unul dintre documentele adoptate de congres include de asemenea obiectivul de reglementare a statutului juridic al Ţinutului Secuiesc. Documentul afirmă că UDMR intenţionează să organizeze campanii sociale intensive pentru a face noţiunea de autonomie acceptabile pentru români.
Congresul a adoptat de asemenea un document cu privire la modificările viitoare la Constituţia României, solicitând ca minorităţile etnice să fie recunoscute drept componente ale statului şi utilizarea de simboluri etnice şi comunitare să fie asigurată, şi propunând ca limba
minorităţilor etnice să fie recunoscută ca a doua limbă oficială în anumite regiuni, în plus faţă de română.
UDMR este cel mai mare şi mai vechi partid etnic maghiar din România înfiinţat după tranziţia democratică.