Care sunt cele mai potrivite credite pentru perioada actuală. Analiștii descriu evoluția dobânzilor și avertizează: ”Doar așa te poți proteja de risc”

Contextul economic actual îi obligă pe români să fie mult mai atenți atunci când apelează la credite, astfel încât dobânzile fluctuante și cursul valutar în continuă schimbare să nu îi aducă în situația de a nu putea achita ratele.
Mircea Filipescu
17 feb. 2024, 15:09
Care sunt cele mai potrivite credite pentru perioada actuală. Analiștii descriu evoluția dobânzilor și avertizează: ”Doar așa te poți proteja de risc”

Un factor important atunci când se pune problema accesării unui credit este moneda în care va fi luat acesta, în condițiile în care analiști arată că diferența dintre dobânzile în lei și cele în euro a ajuns la 0,49%.

Valentin Anghel, fondator și CEO al unei agenții de brokeraj bancar, a explicat într-un interviu pentru Ziare.com diferențele dintre creditele în lei și cele în euro și a vorbit despre dobânzile la momentul actual.

Românilor care plănuiesc să-și achiziționeze propriile locuințe în 2024 cu ajutorul unui împrumut, brokerii de credite le recomandă să-și îndrepte interesul către creditele ipotecare cu dobânzi fixe, acestea fiind mai sigure și mai ieftine decât oponentele sale variabile. În plus, ar trebui să aleagă credite în euro doar dacă dețin un avans mai mare și dacă salariul lor este în euro.

Experții în creditare recomandă credite în lei cu dobândă fixă, dacă salariul lor este în lei.

IRCC nu a scăzut nici începând cu 1 ianuarie 2024, însă o parte din instituțiile financiare din România și-au reactualizat ofertele de finanțare și au lansat pe piață noi opțiuni de creditare pe dobânzi fixe, mult mai avantajoase decât cele pe dobânzi variabile. Mai concret, anumite bănci au scăzut din nou dobânzile la creditele ipotecare.

Citește și: Vouchere de peste 120.000 de lei pentru românii care stau la casă. Cum să iei GRATIS cele mai mari tichete valorice de la stat în 2024

Însă, o întrebare importantă pe care mulți dintre noi ne-o adresăm atunci când suntem în căutarea creditul ipotecar ideal este: care este cea mai bună monedă pe care o putem alege în privința creditului ipotecar?

„Indiferent cât de valoros este leul și cât de puternic este euro, în general, cea mai bună monedă pentru un credit ipotecar este moneda în care îți încasezi veniturile, deoarece doar astfel te poți proteja de riscul schimbului valutar. Un om care are salariu în euro poate opta fără probleme pentru creditul ipotecar în euro sau lei. Însă cel care își încasează salariul în lei este indicat să obțină un credit ipotecar tot în lei, astfel încât să nu sufere dificultăți în achitarea ratelor din cauza schimbului valutar fluctuant”, a declarat pentru Ziare.com Valentin Anghel, CEO al unei agenții de brokeraj bancar.

O altă diferență majoră între creditele în lei și cele în euro este reprezentată de avans.

„Trebuie să ținem cont și de faptul că pentru un credit ipotecar în euro, gradul de îndatorare este mai mic, iar avansul este mai mare decât la creditul ipotecar în lei. Creditul ideal se stabilește în funcție de profilul de creditare al clientului, corelat cu mai multe oferte bancare. Doar cu ajutorul unui broker de credite profesionist poate cineva să identifice și să obțină creditul ipotecar potrivit cu adevărat contextului său financiar”, a adăugat expertul.

Simulări pentru diverse tipuri de credit

Astfel, dobânda pentru creditul în lei va fi începând de la 5.59%, iar clientul va avea nevoie de asigurare de viață. La euro dobânda va fi 5,1%.

Condiții avans credit ipotecar în lei

– 15% din prețul de achiziție al primului imobil

– 25% din prețul de achiziție al celui de-al doilea imobil pe care îl vei avea în proprietate, dar nu mai mult de;

Condiții avans credit ipotecar în euro

– 25% din valoarea de achiziție a primului imobil;

– 35% din valoarea de achiziție a celui de-al doilea imobil pe care îl vei avea în proprietate;

„Având în vedere datele de mai sus, creditul ipotecar în euro este mai potrivit pentru românii cu venituri în euro destul de mari și care dețin un avans de peste 25% din valoarea de achiziție a imobilului”, a transmis expertul.

Să luăm drept exemplu un credit ipotecar în euro de 100.000 euro, contractat pe o perioadă de rambursare de 30 de ani.

Credit ipotecar în LEI

Valoare credit în LEI: 500.000 lei

Dobândă credit LEI fixă pe 5 ani: de la 5.59%

Dobândă credit LEI din anul 6 al creditului: marja fixa a bancii de la 2.09% + IRCC

Asigurare de viață: DA

Rată credit ipotecar LEI în primii 5 ani: 2867 lei, la care se adaugă costul asigurării de viață.

Credit ipotecare în EURO

Dobândă credit EURO fixă pe 5 ani: de la 5.1%

Dobândă credit EURO din anul 6 al creditului: marja fixa de la 3.6% + Euribor 6M

Asigurare de viață: NU

Rată credit ipotecar EURO în primii 5 ani: 543 EURO, adică aproximativ 2703 lei.

La momentul scrierii acestui articol, având în vedere calculul matematic redat mai sus, exista o mică diferență între rate, creditul ipotecar în lei având o rată lunară ceva mai mare față de creditul ipotecar în euro.

“E important de menționat că, pentru creditul ipotecar este disponibilă și dobânda fixă pe 3 ani, care începe de la 5.75%, la care se adaugă și costul asigurării de viață. Însă, având în vedere gradul de îndatorare mai mare și avansul mai mic, creditul ipotecar în lei cu dobânda fixă pe 3 sau 5 ani este cea mai bună soluție de finanțare a anului 2024 pentru românii cu venituri medii și mari în lei”, spune Valentin Anghel, broker de credite.

Citește și: Câţi bani cash putem folosi pe zi. Legea banilor cash intră în vigoare pe 16 iunie 2024, ce trebuie să ştie toţi românii

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Avertisment cod galben de averse torențiale și grindină emis de ANM
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!