Sfârşitul de an este dominat de scandalul din hocheiul românesc. Început în data de 1 decembrie, când Cosmin Marinescu a fost bătut de mai mulţi colegi maghiari din naţionala Under 16, scandalul a fost amplificat săptămâna trecută, la Cupa Challenge, când înaintea meciului cu Ungaria mai mulţi hocheişti din naţionala României au intonat imnul maghiar. Cel mai bun jucător din reprezentativa noastră, Tihamer Becze (24 de ani), vine acum să toarne gaz peste foc.
Preluat de gsp.ro, el a făcut câteva declaraţii şocante în presa maghiară. „Vinerea trecută, Ţinutul Secuiesc a învins Ungaria cu 4-1. Aceasta este formularea corectă, fiindcă românii nu au, practic, nici o legătură cu naţionala de hochei, dar nici cu sportul acesta, în general. În lotul de 26, avem un ucrainean şi un jucător cu nume românesc, portarul, care este născut la Gheorgheni, şi vorbeşte bine ungureşte, mama lui fiind unguroaică”, spune Becze.
Acesta priveşte momentul intonării imnului Ungariei, ca pe un lucru firesc: „Spectatorii au ascultat în linişte imnul României, nu au huiduit, nu au scandat trivialităţi, s-au purtat decent şi chiar au aplaudat. Apoi, s-a intonat imnul Ungariei, pe care l-am cântat şi noi împreună cu spectatorii. Apoi, aşa cum sunt obiceiurile în zona Miercurea Ciuc-Gheorgheni, la finalul partidei, am cîntat Imnul Secuiesc împreună cu spectatorii din sală. Nu ştiu de ce se face atâta caz, s-a întâmplat un lucru firesc, care se întâmplă de ani buni la noi„.
Tihamer Becze a vorbit şi despre agresiunea asupra lui Cristian Marinescu: „Din informaţiile mele, tatăl hocheistului i-a jignit constant pe părinţii jucătorilor maghiari. Băiatul le-a cerut colegilor, în vestiar, să vorbească în româneşte, mai ales că era 1 decembrie, Ziua Naţională a României. Atunci au apărut prosoapele ude. Eu nu am păţit niciodată ceva de genul acesta. Anul trecut am fost la Bucureşti să ne facem analizele medicale. Asistentele şi medicul mi-au reproşat că nu înţeleg ce vorbesc. Eu nu înţeleg mai nimic din limba asta. Nu e de mirare, fiindcă mi-am petrecut copilăria la Budapesta. Oamenii din Ţinutul Secuiesc au aceeaşi atitudine faţă de limba română, precum au avut-o faţă de limba rusă înainte de 1989”.