Inovații în tehnologia de curățare a filtrelor DPF: Spre un mediu mai curat și vehicule diesel mai eficiente

În contextul actual, marcat de creșterea preocupărilor legate de protecția mediului și de reglementările stricte privind emisiile vehiculelor, tehnologia filtrelor de particule diesel (DPF) a devenit esențială.
Alina Costache
19 feb. 2024, 10:59
Inovații în tehnologia de curățare a filtrelor DPF: Spre un mediu mai curat și vehicule diesel mai eficiente

Aceste filtre joacă un rol critic în reducerea poluării aerului prin captarea și arderea particulelor fine de funingine produse de motoarele diesel.

Cu toate acestea, provocarea majoră o reprezintă menținerea eficienței acestor filtre fără a compromite performanța vehiculului, mai ales pentru ca filtrele DPF sunt piese de schimb extrem de scumpe(in cazul camioanelor pretul unui astfel de filtru DPF ajungand la 10.000 euro) care pe parcursul timpului isi pierd din eficienta pentru ca acumuleaza particulele generate de arderea combustibilului, rezutand cenusa si hidrocarburi descompuse.

Acest articol explorează ultimele inovații în tehnologia de curățare a DPF-urilor, evidențiind cum aceste inovatii contribuie la un mediu mai curat și la îmbunătățirea eficienței vehiculelor diesel.

Inovații în Curățarea DPF

1. Sisteme de Regenerare Avansate: Producătorii de vehicule au dezvoltat sisteme de regenerare mai eficiente, care pot iniția arderea particulelor acumulate la temperaturi mai scăzute și în condiții de condus variate. Aceasta înseamnă că regenerarea DPF poate avea loc chiar și în timpul conducerii urbane, reducând riscul de înfundare, daca se indeplindesc anumite conditii, iar starea tehnica a masinii este adecvata.

2. Soluții de Curățare Chimică Inovatoare: Pe piață au apărut soluții chimice avansate pentru curățarea DPF-urilor, care pot fi adăugate direct în sistemul de evacuare al masinii, fara a mai fi nevoie(in majoritatea cazurilor) de a demonta filtrul DPF.

Aceste soluții ajută la descompunerea particulelor de funingine si a resturilor de hidrocarburi prin reactii chimice complexe, facilitând regenerarea naturală și prelungind durata de viață a filtrului.

O astfel de solutie este GerTechTeile DPF, de conceptie germana, cu ajutorul careia, facand curatari periodice(in cazul autoturismelor la 50.000 km) se poate mentine starea de eficienta a filtrtului DPF pe o perioada virtual nelimitata.

Durata unei astfel de curatari este de aproximativ 60 minute si poate fi efectuata de majoritatea mecaniclor care au un tester si/sau un manometru, fiind accesibila pana si proprietarilor de vehicule cu cunostinte tehnice.

Din punct de vedere al eficientei si al costurilor, acesta este cea mai buna varianta, mai ales daca este facuta ca si mentenenanta, nicio alta metoda nefiind la fel de ieftina si rapida, fara a necesita scule si echipamente speciale sau scumpe.

3. Echipamente de Curățare Specializate: Tehnologia de curățare a DPF-urilor a evoluat, cu apariția echipamentelor specializate care pot efectua curățări profunde dar care, in marea majoritate,  necesita demontarea filtrului. Aceste echipamente folosesc combinații de presiune, temperatură și soluții chimice pentru a elimina depunerile, restabilind capacitatea de filtrare a DPF-ului. Durata unei astfel de curatari este de ordinul zilelor, fiind vorba de manopera pentru demontat/montat, timp necesar curatarii propriu zise, etc.

4. Diagnosticare și Monitorizare Avansată: Sistemele moderne de diagnosticare permit detectarea timpurie a potențialelor probleme ale DPF-ului, monitorizand inclusiv gradul de permeabilitate al filtrului. Monitorizarea în timp real a performanței DPF și alertele preventive ajută proprietarii de vehicule să întreprindă acțiuni de întreținere înainte de a apărea probleme serioase. Folosind GerTechTeile Dpf preventiv, se pot evita costurile asociate curatarilor traditionale, sau, mai rau, al inlocuirii filtrelor DPF si componentelor adiacente sistemului de injectie, evacuare si de tratare e noxelor post-combustie.

5. Materiale și Design Inovatoare: Inovatiile în materiale avansate și design-ul filtrelor DPF au dus la dezvoltarea de filtre mai eficiente și mai rezistente la înfundare.

Aceste noi generații de DPF-uri au o capacitate mai mare de stocare a particulelor și o eficiență îmbunătățită în regenerarea periodică, dar chiar si asa, in timp, aceste filtre se colmateaza si trebuie curatate sau schimbate, costurile fiind Solutia GerTechTeile Dpf nu ataca materialele si metalele rare din componenta filtrului DPF, nu le oxideaza, si deci, nu le elimina.

Multe solutii de pe piata, in special cele bazate pe acizi, oxideaza metalele rare(rodiu, paladiu, aur, platina), eliminandu-le, lasand in urma doar un bloc monolit cermic fara proprietati de filtrare sau retinere a particulelor nocive, acesta fiind si moptivul pentru care masinile echipate cu filtre curatate prin metodele traditionale nu mai trec testele de noxe incluse in verrificarea tehnica anuala.

Impactul Asupra Mediului și Performanței Vehiculului

Toate aceste inovații nu doar că extind durata de viață a DPF-urilor dar reduc si costurile asociate cu întreținerea și înlocuirea lor, avand și un impact pozitiv semnificativ asupra mediului. Prin menținerea eficienței DPF-urilor, emisiile de particule fine sunt reduse drastic, contribuind la o calitate a aerului îmbunătățită. Prin folosirea regulata a solutiei GerTechTeile Dpf puteti fi siguri ca aveti o masina care polueaza mai putin, contribuind astfel la un mediu mai curat!

În plus, vehiculele diesel care folosesc GerrTechTeile DPF beneficiază de o performanță optimă și un consum de combustibil eficient, asigurând că acestea rămân o opțiune viabilă și ecologică pentru transport. Astfel, inovațiile în tehnologia de curățare a DPF-urilor reprezintă un pas important spre intalnirea nevoilor de mobilitate cu imperativul protecției mediului.

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
O mare companie din România va concedia peste 160 de angajați. Și alte firme din acest oraș au anunțat măsuri similare
Capital.ro
Statul ia banii românilor. Lege nouă din 2026 pentru absolut toți proprietarii de locuințe și terenuri
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
TAROM suspendă zborurile către o destinație cunoscută. Motivele anulării
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Viață mai ușoară pentru toți românii. Ce se întâmplă cu actele esențiale
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Familia Regală, lovită de o nouă tragedie! Prințul și-a dat ultima suflare pe un pat de spital
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
CFR vine cu noi reguli pentru călători! Dacă suferi de o boală contagioasă, poți fi dat imediat jos din tren
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Taxele pe care toți românii sunt obligați să le plătească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
TEMPERATURI CANICULARE ANUNȚATE PENTRU LUNA AUGUST: ZONELE AFECTATE ȘI PERSPECTIVELE METEO
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?