Taxa pe boală rămâne în vigoare cel puţin până pe 12 martie 2024

Senatul a votat, luni, pentru eliminarea taxării cu 10 % a concediilor medicale, după ce, anterior, comisiile de muncă şi de buget-finanţe au adoptat amendamentele necesare. Proiectul trebuie votat însă şi la Camera Deputaţilor, care este for decizional.
Filip Stan
19 feb. 2024, 16:36
Taxa pe boală rămâne în vigoare cel puţin până pe 12 martie 2024
Taxa pe boală 2024

Taxa pe boală 2024. Impozitarea concediilor medicale rămâne în vigoare până pe 12 martie. PSD şi PNL au decis să amâne până pe 12 martie votul în Camera Deputaţilor pentru eliminarea taxei pe boală. Acesta este termenul de raport stabilit în Biroul Permanent de PSD şi PNL pentru modificarea şi adoptarea ordonanţei date de ministrul PNL al Finanţelor.

„Coaliţia PSD-PNL a găsit soluţia la deficitul lor record, cea mai proastă dintre toate: vor să încaseze în continuare 500.000 de euro pe zi din taxa pe boală de la angajaţii bolnavi şi mamele care au născut. PNL, creatorul taxei, şi PSD au refuzat acum în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor cererea noastră de dezbatere urgentă pentru eliminare. Au blocat până pe 12 martie dezbaterea. Nu vom lăsa lucrurile aşa”, a declarat deputata USR Oana Ţoiu.

Senatul a votat eliminarea impozitului de 10% pentru concediile medicale. Iniţial, Guvernul prevăzuse prin OUG 115/2023, care a primit luni raport de admitere cu amendamente din partea comisiilor raportoare, impozitarea acestor concedii cu 10% de la 1 ianuarie.

Amendamentele de eliminare a taxării acestor concedii au reunit propuneri din partea senatorilor PNL, PSD, USR şi a fost însuşit de Comisiile de muncă şi de buget-finanţe ale Senatului.

Rafila: Există persoane care beneficiază în mod repetat de concedii medicale pentru un anumit tip de patologie sau există medici care eliberează un număr mare de concedii medicale. Cred că acolo trebuie să fie direcţionate acţiunile de verificare

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că există persoane care beneficiază în mod repetat de concedii medicale pentru anumit tip de patologie sau există medici care eliberează un număr mare de concedii medicale şi crede că acolo trebuie să fie direcţionate acţiunile de verificare.

Concediu medical pentru îngrijirea copilului: în ce condiții se acordă și ce s-a schimbat

”Există o preocupare la nivelul guvernului, după cum ştiţi, acea impozitare care există pentru veniturile obişnuite şi care nu exista pentru concediile medicale a fost aplicată tuturor tipurilor de afecţiuni. Poziţia mea a fost clară de la început, sigur emoţiile au fost mai mari şi nevoile poate au fost mai mari la pacienţii oncologici la pacienţii cu boli cronice şi rămâne să vedem care o să fie punctul de vedere comun la nivelul guvernului, având în vedere că toate demersurile pentru aducerea acestui depozit nu au fost făcute cu consultarea Ministerului Sănătăţii”, a spus ministrul.

Întrebat dacă ia în calcul o Ordonanţă de urgenţă pentru a face modificările, Alexandru Rafila a precizat că, având în vedere că proiectul iniţial a fost iniţiat de Ministerul Finanţelor, soluţia trebuie să vină împreună cu Ministerul Finanţelor care a făcut acea ordonanţă. Ministrul a fost întrebat şi despre reacţia premierului Marcel Ciolacu privind concediile medicale.

”Preocuparea primului ministru are o anumită justificare, sau este justificată pentru că există într-adevăr zone unde există prea multe prescripţii. Eu nu vreau să mă refer aici neapărat la patologia în sine şi o să mă refer la faptul că există fie persoanele care beneficiază în mod repetat de concedii medicale pentru anumit tip de patologie care revine tot timpul ca şi obişnuinţă, într-un fel, sau există medici care eliberează un număr mare de concedii medicale. Cred că acolo trebuie să fie direcţionate acţiunile de verificare, să vedem cine eliberează cantităţi foarte mari de certificate de concediu medical şi în mod evident trebuie să vedem dacă acest lucru este justificat de realitate”, a spus ministrul.

El a menţionat că ”este un lucru care îl preocupă prim-ministru şi exemplele pe care le-a dat au fost legate de frecvenţa concediilor medicale, primele patologii care sunt implicate fiind legate de afecţiunile coloanei vertebrale şi de infecţiile respiratorii”.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, marţi, că au fost date 274.000 de concedii medicale pentru dureri de spate şi 187.000 de concedii medicale pentru strănutat şi răceală şi s-a arătat nemulţumit că pentru astfel de afecţiuni se dau concedii medicale pentru care ar trebui aplicată scutirea de impozit, dacă acest lucru va fi aprobat şi de Camera Deputaţilor.

Ciolacu: Au fost 274.000 de concedii date pentru că ne-a durut spatele. Au fost 187.000 de concedii medicale date în România fiindcă am strănutat şi am fost răciţi / Dacă vrem pentru răceală să dăm scutiri de impozite, dăm scutiri

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, marţi, că au fost date 274.000 de concedii medicale pentru dureri de spate şi 187.000 de concedii medicale pentru strănutat şi răceală şi s-a arătat nemulţumit că pentru astfel de afecţiuni se dau concedii medicale pentru care ar trebui aplicată scutirea de impozit, dacă acest lucru va fi aprobat şi de Camera Deputaţilor.

Concediu medical 2024. Taxă pentru românii care se vor îmbolnăvi. Câți bani le taie statul

Marcel Ciolacu a fost întrebat, marţi, despre situaţia concediilor medicale. “A fost o discuţie în coaliţie, ţinând cont că este, ştiţi, tehnica legislativă, că nu am voie să dau ordonanţă cât timp este în… Şi am avut o discuţie în coaliţie, liderii de grup şi domnul Simonis s-au pus de acord şi au trecut legislaţia. Vom vedea impactul. (…) Din ce ţin minte, au fost 274.000 de concedii date pentru că ne-a durut spatele. Au fost 187.000 de concedii medicale date în România fiindcă am strănutat şi am fost răciţi. Dacă vrem să încurajăm… deci trebuie făcută o distincţie clară între cei care au nevoie, se află într-o nevoie, care au o boală gravă, între doamnele însărcinate, concediu, ştiţi foarte bine că cheltuielile cele mai mari sunt când e copilul foarte mic”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Premierul a întrebat dacă vrem să facem ordine în acest domeniu sau nu.

“Vrem să facem o ordine în România sau vrem să continuăm… Eu v-am spus punctul meu de vedere. Dacă vrem pentru răceală să dăm scutiri de impozite, dăm scutiri. Dacă vrem pentru o durere la spate şi n-am putut merge la muncă zece zile şi avem două milioane de zile de concediu pe acest specific, vrem să dăm scutiri de impozite? Foarte bine. Să ştiţi că nu le daţi numai din banii mei. Le dăm din banii la toţi. Camera Deputaţilor este independentă, deoarece ea legiferează. Eu nu o să dau o ordonanţă, pentru că aş încălca legea. Eu v-am spus părerea mea personală”, a explicat premierul Ciolacu.

Senatul a eliminat, luni, impozitarea de 10% pe concediile medicale, senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc afirmând că, prin amendamentul adoptat, s-a eliminat şi impozitarea concediului de maternitate şi impozitarea concediului pentru îngrijirea copilului bolnav. Proiectul merge la Camera Deputaţilor, for decizional.

Săptămâna trecută premierul Marcel Ciolacu a anunţat că trebuie descurajat abuzul de concedii medicale nejustificate, precizând, însă, că este nevoie de o clarificare legislativă pentru cei pentru care este obligatoriu acest tip de concediu.

Introducerea, de la 1 ianuarie, a contribuţiei de 10% pentru concediile medicale a fost criticată de mai multe asociaţii ale pacienţilor.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Zboruri anulate din București și Cluj. Compania aeriană a eliminat deja rutele din sistemul de rezervări
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Zodiile protejate divin de Paște 2025. Sunt binecuvântate, au parte numai de lucruri bune în viața lor
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
E interzis total în Ungaria. S-a dat lege
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Prognoza meteo ANM în România. Cum va fi vremea de Florii, Paște și 1 Mai
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver