În timp ce unele berze se întorc în același cuib, cele din satul Sârbi trebuie să se mute. De ce a fost relocat locul păsărilor prin Ordin de ministru

În satul Sârbi din județul Maramureș există de mai mulți ani un cuib de berze, oamenii fiind obișnuiți ca, în fiecare primăvară, păsările să revină în sat tocmai din Africa. Cuibul a fost, însă, mutat printr-un Ordin de ministru.
Alina Costache
20 feb. 2024, 15:18
În timp ce unele berze se întorc în același cuib, cele din satul Sârbi trebuie să se mute. De ce a fost relocat locul păsărilor prin Ordin de ministru
În timp ce unele berze se întorc în același cuib, cele din satul Sârbi trebuie să se mute. De ce a fost relocat locul păsărilor prin Ordin de ministru

La finalul lunii martie, berzele revin în satul Sârbi din Maramureș, spre bucuria locuitorilor, dar mai ales a copiilor. Anul acesta, însă, păsările nu mai au unde să se întoarcă, pentru că locul unde stăteau acestea a fost mutat prin decizia ministrului Mediului. Ordinul a fost publicat recent și în Monitorul Oficial.

Citește și: Celebrele berze din Răcari, urmărite pe internet, au un pui: „Avem și o nepoțică. Pas cu pas spre independență”

Berzele din satul Sârbi nu mai au cuib din cauza unui Ordin de ministru

Berzele pleacă de obicei în septembrie, uneori chiar pe final de august, lăsându-și cuiburile goale vreme de mai bine de jumătate de an. Aproximativ șapte luni pe an, berzele albe din România se mută în Africa pentru hrană. Atunci când pleacă, uneori în stoluri de câteva mii, multe se regăsesc în zona Nilului, dar și mult în sud, până-n Africa. Cercetările mai recente au demonstrat că o barză călătorește circa 220 km pe zi cu o viteză cuprinsă între 30 și 90 km pe oră.

Anul acesta berzele sunt așteptate să revină din Africa începând cu 25 martie. Primele care vin sunt berzele-mascul, care reocupă cuibul și încep activitatea de renovare în așteptarea femelelor. Data exactă a migrației de primăvară de anul acesta a fost decisă printr-un Ordin al ministrului Mediului, document consultat de Digi24.ro, menționându-se și că locul unde berzele vor reveni va fi altul, însă nu și de ce.

La 25 martie 2024 este data limită până la care cuibul de berze din satul Sârbi, comuna Budești, județul Maramureș trebuie relocat prin derogare de la lege. Însă nici primarul comunei Budești, Simion Pop, nu știe nimic despre relocarea cuibul de berze.

„E ciudat… Cuibul e acolo de ani de zile, nu știu de ce trebuie relocat. Dar dați-mi voie să mă interesez și revin la dvs”, a declarat primarul pentru aceeași sursă.

Legile europene, transpuse în legile românești, spun că barza și alte 270 de păsări sunt clasificate ca fiind specii strict protejate, astfel că intervenția umană asupra habitatului acestor specii este strict interzisă. O excepție este Ordinul de ministru, vorbind despre o ordonanță de urgență din anul 2007 care stabilește posibilitatea emiterii unor derogări prin ordin de ministru, cu avizul Academiei Române. În caz contrar, adică dacă se intervine ilegal asupra cuiburilor, Ministerul Mediului atentionează că „dacă un stat membru al UE nu respecta prevederile legale care protejează speciile sălbatice, atunci acea țară poate risca inclusiv declanșarea procedurilor de infringement”.

„Astfel de derogări sunt emise ori de cate ori integritatea cetățenilor sau bunurile materiale sunt puse în pericol de un exemplar dintr-o specie protejatată”, a explicat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

În cazul cuibului din satul maramureșean Sârbi, este vorba despre faptul că berzele murdăreau cu excremente sau diverse fractemte alimentare și animale poarta și gardul proprietarului din imediata vecinătate a stâlpului. Bărbatul a făcut o sesizare la minister, de aici și excepția făcută de la lege.

Același Ordin de ministru a stabilit că „se aprobă relocarea unui cuib de barză (Ciconia ciconia) din strada Principală nr. 133, satul Sârbi, comuna Budești, județul Maramureș, în proximitatea locului unde se află actualul cuib, nu mai departe de 100 de metri de acesta”. Relocarea cuibului de barză se realizează cu personal tehnic de specialitate, în prezența unui reprezentant al Agenției pentru Protecția Mediului Maramureș, iar solicitantul are obligația să transmită agenției județene pentru protecția mediului un raport asupra acțiunii derulate în baza derogării obținute.

Academia Română, prin Societatea Ornitologică din România (SOR), și-a dat avizul de relocare în noiembrie 2023, însă pe baza faptului că există și o aplicație de urmărire a cuiburilor de berze din România, numită „Uite barza!”. Ea a fost realizată de SOR împreună cu compania care are în grijă stâlpii de electricitate din țară. În momentul de față, este vorba despre peste 13.000 de înregistrări de cuiburi în România și peste 80.000 de berze. Specialiștii SOR susțin însă că multe înregistrări sunt dublate și că populația reală a berzelor din România e undeva la 5.000-6.000 de perechi cuibătoare, cu tendință crescătoare.

Citește și: Tu ce știi despre berze? Vezi de unde a luat naștere mitul conform căruia se spune că berzele aduc copiii

 

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
O mare companie din România va concedia peste 160 de angajați. Și alte firme din acest oraș au anunțat măsuri similare
Capital.ro
Intră banii în conturile românilor. Au început plățile. Cine va primi 1.500 de euro
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
Colectarea PET-urilor a devenit o afacere în România. Câți bani fac românii zilnic?
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Scăldatul în aceste lacuri, extrem de periculos. Mulți români nu știu la ce se expun
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Familia Regală, lovită de o nouă tragedie! Prințul și-a dat ultima suflare pe un pat de spital
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Ce poreclă a primit David Popovici, după ce a luat aurul la 200 m liber! Cum l-au botezat jurnaliștii de la Jocurile Olimpice pe înnotătorul român
Capital.ro
Interdicție pentru proprietarii de câini din România. Îți face direct dosar penal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Scrimera egipteană Nada Hafez a participat la Jocurile Olimpice însărcinată în şapte luni
MediaFlux
PENSIE 2024. PENSIONArII avantajați de formula de calcul.
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?