În timp ce unele berze se întorc în același cuib, cele din satul Sârbi trebuie să se mute. De ce a fost relocat locul păsărilor prin Ordin de ministru

În satul Sârbi din județul Maramureș există de mai mulți ani un cuib de berze, oamenii fiind obișnuiți ca, în fiecare primăvară, păsările să revină în sat tocmai din Africa. Cuibul a fost, însă, mutat printr-un Ordin de ministru.
Alina Costache
20 feb. 2024, 15:18
În timp ce unele berze se întorc în același cuib, cele din satul Sârbi trebuie să se mute. De ce a fost relocat locul păsărilor prin Ordin de ministru
În timp ce unele berze se întorc în același cuib, cele din satul Sârbi trebuie să se mute. De ce a fost relocat locul păsărilor prin Ordin de ministru

La finalul lunii martie, berzele revin în satul Sârbi din Maramureș, spre bucuria locuitorilor, dar mai ales a copiilor. Anul acesta, însă, păsările nu mai au unde să se întoarcă, pentru că locul unde stăteau acestea a fost mutat prin decizia ministrului Mediului. Ordinul a fost publicat recent și în Monitorul Oficial.

Citește și: Celebrele berze din Răcari, urmărite pe internet, au un pui: „Avem și o nepoțică. Pas cu pas spre independență”

Berzele din satul Sârbi nu mai au cuib din cauza unui Ordin de ministru

Berzele pleacă de obicei în septembrie, uneori chiar pe final de august, lăsându-și cuiburile goale vreme de mai bine de jumătate de an. Aproximativ șapte luni pe an, berzele albe din România se mută în Africa pentru hrană. Atunci când pleacă, uneori în stoluri de câteva mii, multe se regăsesc în zona Nilului, dar și mult în sud, până-n Africa. Cercetările mai recente au demonstrat că o barză călătorește circa 220 km pe zi cu o viteză cuprinsă între 30 și 90 km pe oră.

Anul acesta berzele sunt așteptate să revină din Africa începând cu 25 martie. Primele care vin sunt berzele-mascul, care reocupă cuibul și încep activitatea de renovare în așteptarea femelelor. Data exactă a migrației de primăvară de anul acesta a fost decisă printr-un Ordin al ministrului Mediului, document consultat de Digi24.ro, menționându-se și că locul unde berzele vor reveni va fi altul, însă nu și de ce.

La 25 martie 2024 este data limită până la care cuibul de berze din satul Sârbi, comuna Budești, județul Maramureș trebuie relocat prin derogare de la lege. Însă nici primarul comunei Budești, Simion Pop, nu știe nimic despre relocarea cuibul de berze.

„E ciudat… Cuibul e acolo de ani de zile, nu știu de ce trebuie relocat. Dar dați-mi voie să mă interesez și revin la dvs”, a declarat primarul pentru aceeași sursă.

Legile europene, transpuse în legile românești, spun că barza și alte 270 de păsări sunt clasificate ca fiind specii strict protejate, astfel că intervenția umană asupra habitatului acestor specii este strict interzisă. O excepție este Ordinul de ministru, vorbind despre o ordonanță de urgență din anul 2007 care stabilește posibilitatea emiterii unor derogări prin ordin de ministru, cu avizul Academiei Române. În caz contrar, adică dacă se intervine ilegal asupra cuiburilor, Ministerul Mediului atentionează că „dacă un stat membru al UE nu respecta prevederile legale care protejează speciile sălbatice, atunci acea țară poate risca inclusiv declanșarea procedurilor de infringement”.

„Astfel de derogări sunt emise ori de cate ori integritatea cetățenilor sau bunurile materiale sunt puse în pericol de un exemplar dintr-o specie protejatată”, a explicat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

În cazul cuibului din satul maramureșean Sârbi, este vorba despre faptul că berzele murdăreau cu excremente sau diverse fractemte alimentare și animale poarta și gardul proprietarului din imediata vecinătate a stâlpului. Bărbatul a făcut o sesizare la minister, de aici și excepția făcută de la lege.

Același Ordin de ministru a stabilit că „se aprobă relocarea unui cuib de barză (Ciconia ciconia) din strada Principală nr. 133, satul Sârbi, comuna Budești, județul Maramureș, în proximitatea locului unde se află actualul cuib, nu mai departe de 100 de metri de acesta”. Relocarea cuibului de barză se realizează cu personal tehnic de specialitate, în prezența unui reprezentant al Agenției pentru Protecția Mediului Maramureș, iar solicitantul are obligația să transmită agenției județene pentru protecția mediului un raport asupra acțiunii derulate în baza derogării obținute.

Academia Română, prin Societatea Ornitologică din România (SOR), și-a dat avizul de relocare în noiembrie 2023, însă pe baza faptului că există și o aplicație de urmărire a cuiburilor de berze din România, numită „Uite barza!”. Ea a fost realizată de SOR împreună cu compania care are în grijă stâlpii de electricitate din țară. În momentul de față, este vorba despre peste 13.000 de înregistrări de cuiburi în România și peste 80.000 de berze. Specialiștii SOR susțin însă că multe înregistrări sunt dublate și că populația reală a berzelor din România e undeva la 5.000-6.000 de perechi cuibătoare, cu tendință crescătoare.

Citește și: Tu ce știi despre berze? Vezi de unde a luat naștere mitul conform căruia se spune că berzele aduc copiii

 

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu: Nu mă lăsa să plec. Dezvăluirea momentului
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Coldea a vrut să fure teza de doctorat. Gabriel Oprea confimă dezvăluirile lui Dan Andronic
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
StirileBZI
Ce trebuie să faci după ce deschizi butoiul cu varză murată: Cum procedezi ca „să nu facă floare“!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?