Dosarul Valiza, la final. Gigi Becali a recunoscut în faţa instanţei că A FALSIFICAT documente

Gigi Becali a ieşit luni pentru prima dată din penitenciar, pentru a se prezenta în faţa Instanţei Supreme unde se judecă ultimul termen din dosarul "Valiza". Înainte de a fi prezentat în faţa magistraţilor, Becali a fost ţinut 40 de minute într-o dubă, în curtea ICCJ. Şedinţa de judecată a început în jurul orei 13.00, iar înainte de intrarea în sală Becali a strigat, pe holurile ICCJ, "în ghearele morţii de mă veţi duce, Domnul va fi cu mine". Gigi Becali a vorbit aproximativ două ore în faţa magistraţilor, timp în care a avut schimburi de replici halucinante cu membrii completului de judecată, dar a şi recunoscut că a falsificat documente pentru a justifica banii confiscaţi de procurorii DNA.
Romania TV
27 mai 2013, 05:39
Dosarul Valiza, la final. Gigi Becali a recunoscut în faţa instanţei că A FALSIFICAT documente

Latifundiarul din Pipera a stat faţă în faţă cu judecătorii care l-au condamnat la închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN. Aceştia au judecat şi dosarul „Valiza” în care Becali riscă alţi 5 ani de închisoare pentru dare de mită.

Audierea lui Gigi Becali a durat aproape două ore, iar după audierea celorlalţi inculpaţi şi a martorilor, magistraţii vor anunţa data la care vor da sentinţa.

Gigi Becali a avut schimburi de replici halucinante cu judecătorii care urmează să-i decidă soarta şi chiar cu avocaţii săi. Omul de afaceri a admis că a falsificat documente prin care justifica cei 1,7 milioane de euro confiscaţi de procurorii DNA pentru a încerca să muşamalizeze adevărata destinaţie a banilor. Totodată, el a luat asupra sa faptul că banii erau la vicepreşedintele CA al FC Steaua, Teia Sponte, afirmând că el l-a trimis cu valiza cu euro în portbagaj instruindu-l ce să spună în cazul în care va fi prins.

Deşi a recunoscut că banii erau destinaţi jucătorilor de la Universitatea Cluj, care urmau să-i primească dacă o învingeau pe rivala CFR Cluj ducând astfel titlul în curtea Stelei, Becali a ţinut să sublinieze că a fost vorba despre o premiere, nu despre mită, cum susţin procurorii, argumentând că el a încercat mereu să cureţe fotbalul din România de deja proverbialele „blaturi”.

UPDATE 15.42 Gigi Becali a admis că a antedatat o serie de contracte privind cumpărarea unor terenuri pentru a-şi recupera banii confiscaţi de DNA, informează România TV

Finanţatorul FC Steaua a făcut o pauză şi a cerut instanţei să îi permită să îşi scoată cravata. Becali a povestit apoi că a antedatat documentul referitor la vânzarea-cumpărarea unui teren din Cluj, apoi l-a chemat pe Victor Piţurcă şi l-a pus să semneze în calitate de martor.

„Am schimbat data ca să pot să iau banii. Nu are nimeni nicio vină. Eu am semnat, eu am scris tot. Piţurcă a venit la Palat. L-am luat: «Vino şi semnează aici, martor». Piţurcă nici habar nu avea, nu ştia nimic”, a spus Becali.

UPDATE 15.00 Gigi Becali a luat asupra sa acuzaţiile ce i se aduc vicepreşedintelui CA al Stelei, Teia Sponte, spunând completului de judecată că el a fost cel care i-a ordonat să ducă cei 1,7 milioane de euro la Cluj şi că i-a spus că dacă va fi oprit de poliţie să declare că sunt bani pentru cumpărarea unor terenuri, chiar dacă el cunoştea adevărata lor destinaţie.

„Păi eu am prevăzut. Le-am spus: dacă vă prind, spuneţi că sunt banii lui Gigi… vrea să cumpere un teren”

Concret, Gigi Becali a recunoscut acuzaţiile ce-i sunt aduse de procurori, dar a susţinut că gestul său nu a fost unul care să încurajeze o ilegalitate, ci unul menit să menţină corectitudinea competiţiei.

Totodată, finanţatorul Stelei le-a spus magistraţilor că e fericit că face închisoare: „Conştiinţa e ca un martor în timpul faptelor. Apoi e judecător. Eu vă zic că sunt fericit. Chiar dacă sunt acolo unde sunt”.

UPDATE 13.20 Gigi Becali a declarat în faţa instanţei că voia să plece din ţară pentru a se ruga şi nu pentru a se sustrage de la judecată. El a precizat că nu le poatră pică judecătorilor care l-au condamnat şi că el a vrut doar să prevină blaturile din fotbal, nu să le facă.

Iată declaraţiile lui Becali în faţa instanţei:

– „Vreau să fac precizări despre plecarea mea din ţară. Să se lămurească lumea. Probabil au fost persoane pe care le-am dezamăgit. Plecam să mă rog. Dacă eram condamnat, voiam să-mi iau fetele şi să mă reculeg 2, 3 zile.”

– „Vă dau cuvântul meu de onoare, nu vă port nicio pică, vreau să mă lăsaţi să vorbesc. Da, am promis 5.000, 10.000 pentru meci egal şi 10.000 pentru victorie. În ce condiţii? În 2000, când am intrat în fotbal, am zis: «De azi înainte nu se mai fac blaturi, nu se mai fac aranjamente cu arbitri. În 2003, am devenit oficial cu acte – în 2000 eram doar finanţator -, am ajuns proprietar, patron la clubul Steaua. În 2006 mai erau patru etape. Rapidul parcă era înainte. Dau un telefon şi îi spun lui Horoba: «Nea Ioane, jucaţi cu Rapidul, vreau să dau şi eu o primă la jucători. El vorbeşte cu nea Jean. Nea Jean era blătuitorul blătuitorilor. La vremea aia patronii erau stăpâni şi jucătorii semi-sclavi. Am urmărit autocarul şi când erau la masă am mers la ei. Nu am umblat cu sacoşa cu bani, am fost şi am vorbit cu ei. Eu din fugă le-am spus că pentru egal dau 5.000 şi pentru victorie dau 10.000. Eu am plecat după discuţia cu Horoba, pentru că mi s-a părut ciudat să refuze oferta. Aranjmentele erau făcute cu Jean Pădureanu, în opinia mea. La restaurantul Perla m-am adresat direct jucătorilor echipei. Oricum n-a putut să facă blaturi până la capăt, că următorul meci a fost cu Farul şi l-a pierdut.”

– „De ce nu apare la dosar discuţia mea telefonică cu adjunctul lui Toni Doboş? Îmi spunea: Hai, bre, Gigi, vii? Că Ando e pe linia cealaltă cu Doboş. Adică: Hai, vii tu cu banii sau facem blatul?”

„Rog presa să nu-mi mai filmeze familia pentru că îmi face rău!”

– „În dosarul sechestrării hoților, mi-au spus avocații: ați făcut-o pe doamna președinte să râdă. Ați râs toți și mi-ați dat trei ani”!

UPDATE 13.10 Pe holurile ICCJ, Gigi Becali a strigat „Chiar în ghearele morţii de mă veţi duce, Domnul va fi cu mine”.

UPDATE 13.09 Gigi Becali este audiat de judecători şi le explică ce s-a întâmplat cu cei 1,7 milioane de euro despre care procurorii spun că ar fi fost mită pentru jucătorii de la Universitatea Cluj. Becali a susţinut, însă, întotdeauna că acei bani erau un stimulent, nu mită.

Victor Piţurcă a refuzat din nou să dea declaraţii în faţa judecătorilor.

UPDATE 13.00 Procesul a început, iar Gigi Becali a cerut să rămână încătuşat pe perioada şedinţei de judecată, potrivit România TV. Regulile instanţelor prevăd, însă, ca deţinuţii să stea fără cătuşe în boxa acuzaţilor.

În sala de judecată sunt prezenţi şi managerul general al Stelei, Mihai Stoica. La vederea acestuia, Becali i-a spus „Michel, ce faci, tată, aici?”.

Gigi Becali a avut un schimb de replici şi cu selecţionerul Victor Piţurcă, acuzat, de asemenea, în Dosarul Valiza. Finanţatorul Stelei i-a reproşat lui Piţurcă faptul că naţionala nu mai face nimic, iar selecţionerul a replicat: „Cu jucătorii tăi de doi lei…”.

Înainte de a fi dus în faţa judecătorilor, Gigi Becali a fost ţinut mai mult de o oră într-o dubă în faţa clădirii Curţii Supreme.

Selecţionerul naţionalei României, Victor Piţurcă, şi vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Teia Sponte, au ajuns, de asemenea, luni dimineaţă, la Instanţa Supremă, unde se judecă recursul în dosarul „Valiza”, în care sunt acuzaţi, alături de Gigi Becali, de fapte de corupţie.

„Strategia noastră e de a combate recursul procurorului, pentru că soluţia instanţei de fond e aceea de achitare. Am vorbit de strategia în acest dosar, de a lămuri lucrurile şi în faţa completului de 5 judecători, în sensul că acea faptă pretins infracţională, potrivit reglementărilor internaţionale ratificate de România în 2002, nu constituie infracţiune de dare de mită. Soluţia de achitare e fundamentată pe această teorie. Există convenţii internaţionale, referitoare la corupţia activă în sectorul privat, potrivit acestora, această faptă nu constituie infracţiune de dare de mită”, a declarat la România TV Bogdan Vlad, avocatul lui Gigi Becali. 

Gigi Becali a fost achitat iniţial, însă procurorii au făcut recurs şi cer închisoare cu executare.

Reprezentanţii Instanţei Supreme au declarat că pentru termenul de luni, 27 mai, Gigi Becali a fost citat la Penitenciarul Rahova, unde este încarcerat, din 20 mai, după ce a fost condamnat definitiv, tot de către ICCJ, la trei ani de închisoare cu executare într-un alt dosar, cel al schimbului de terenuri cu MApN.

Un complet de trei judecători al Instanţei Supreme a decis în 17 aprilie 2012, cu două voturi pentru şi unul împotrivă, achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă şi Radu Gheorghe Marino în dosarul „Valiza, apreciind că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii de corupţie.

CITEŞTE ŞI Mesajul fiicei lui Becali. Ce a scris Alexandra despre arestarea tatălui ei

Unul din cei trei judecători din complet a avut o opinie separată, considerând că aceştia trebuie condamnaţi la închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

În cazul lui Raul Volcinschi, instanţa a luat act de încetarea procesului penal, întrucât a decedat.

Decizia de achitare a fost contestată de procurori la completul de cinci judecători al Instanţei Supreme.

În decembrie 2008, Gigi Becali a fost trimis în judecată în dosarul „Valiza” de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Victor Piţurcă a fost trimis în judecată pentru favorizarea infractorului, fostul vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Teia Sponte, pentru complicitate la dare de mită, iar Alina Ciul, unul dintre avocaţii lui Becali, şi Radu Marino au fost acuzaţi de favorizarea infractorului şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 11 mai 2006, finanţatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului „Gloria 1922 Bistriţa” sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal. Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti din 12 mai 2006.

Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la „Universitatea Cluj” aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal – Liga I – aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu „CFR 1907 Cluj”, preciza DNA.


Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Ikea retrage un anumit produs din motive de siguranță. Există riscul de incendiu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Diana Șoșoacă acuză Europa că a „distrus România” în primul său discurs din Parlamentul European
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'