Preţul energiei din România, ajustat pentru puterea de cumpărare, cel mai mare din UE

Preţul energiei electrice pentru populaţie a urcat cu 4,4% în România în a doua jumătate a anului trecut, la 10,8 euro pe 100 kWh, iar tariful rezultat după ajustarea pentru puterea de cumpărare este dublu şi depăşeşte media UE, potrivit datelor Eurostat.
Romania TV
27 mai 2013, 11:40
Preţul energiei din România, ajustat pentru puterea de cumpărare, cel mai mare din UE

La gaze, preţul din România a crescut tot cu 4,4%, la 2,7 euro pe 100 kWh, tarif care devine dublu odată raportat la puterea de cumpărare, dar rămâne sub media UE.

Preţurile la energie electrică pentru populaţie au crescut cu 6,6% în UE în a doua jumătate a anului trecut raportat la perioada corespunzătoare din 2011, în timp ce tarifele la gaze naturale au urcat cu 10,3%, potrivit datelor anunţate luni de Eurostat.

Astfel, preţul mediu la energia consumată de populaţie a urcat în UE la 19,7 euro pe 100 kWh, în timp ce la gaze a fost înregistrat un preţ mediu de 7,2 euro pe 100 kWh.

Cele mai abrupte creşteri ale preţurilor la electricitate au fost înregistrate în Cipru (21%), Grecia (15%), Italia (11%), Irlanda şi Portugalia (10% fiecare), Bulgaria, Spania şi Polonia (9%).

Doar trei ţări au raportat scăderi – Suedia (5%), Ungaria (2%) şi Finlanda (1%) – iar preţurile au stagnat în Danemarca şi Malta.

Cele mai scăzute preţuri ale energiei consumate de populaţie au fost înregistrate în Bulgaria (9,6 euro pe 100 kWh), România (10,8 euro) şi Estonia (11,2 euro), la polul opus situându-se Danemarca (29,7 euro), Cipru (29,1 euro) şi Germania (26,8 euro).

Exrpimate la paritatea puterii de cumpărare, cele mai scăzute preţuri la energie electrică au fost înregistarte în Finlanda, Franţa, Luxemburg şi Suedia, iar cele mai ridicate în Cipru, Germania, Polonia, Portugalia şi Ungaria.

Preţurile medii la gaze naturale au înregistrat cele mai puternice creşteri în Letonia (21%), Estonia (19%) şi Bulgaria (18%), iar Slovenia a fost singurul stat care a raportat scădere (8%). Tarifele au stagnat în Belgia, Danemarca şi Slovacia.

Cele mai reduse preţuri ale gazelor naturale consumate de populaţie au fost înregistrate în România (2,7 euro pe 100 kWh), Slovacia (5,1 euro) şi Estonia (5,2 euro), iar cele mai ridicate în Suedia (12,7 euro), Danemarca (10,8 euro) şi Grecia (10,2 euro).

Ajustate la puterea de cumpărare, gospodăriile din Luxemburg, Marea Britanie, România, Franţa şi Irlanda plătesc cele mai ieftine gaze, la polul opus regăsindu-se Bulgaria, Grecia, Portugalia, Ungaria, Spania şi Lituania.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la volan
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Senzația verii: Se lansează cel mai picant burger. Avem și rețeta
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
România criticată în raportul Senatului american pentru legăturile militare și polițienești cu China
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'