Firmele care angajează tineri pot beneficia de sprijin financiar de la stat. Ministerul Muncii a anunțat care este valoarea subvențiilor pentru angajatori în anul 2024.
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale derulează, prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, măsuri de sprijin pentru angajatorii care încadrează tineri.
Subvenții 2024 pentru angajatori. Acestea se acordă angajatorilor care angajează:
„Tânăr NEET” este persoana cu vârsta cuprinsă între 16 ani și până la împlinirea vârstei de 30 de ani, care
ISR este în momentul de față la valoarea de 598 de lei. Potrivit legii, valoarea indicatorului social de referință (ISR) se actualizează din oficiu în data de 1 martie a fiecărui an cu rata medie anuală a inflației din anul precedent.
Sprijinul se acordă pentru mininimum 1 an și pentru maximum 3 ani.
Subvenții 2024. Ucenicie la locul de muncă
Suma acordată angajatorilor – 2.250 lei/lună.
Banii se dau pe durata contractului de ucenicie în funcţie de nivelul de calificare.
Subvenții 2024. Stagii profesionale
2.250 lei/lună pe durata contractului de stagiu de 6 luni pentru absolvenții de învățământ superior
Se acordă sprijin pentru angajatori și pentru stimularea încadrării elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţelor.
Subvenția este de 50% din valoarea indicatorului social de referinţă, pentru maximum 60 de zile.
În următorii cinci ani numărul de locuri disponibile pentru învățământul dual ar putea creşte de cinci ori, ajungând la 50.000, anunță ministerul.
”Educația și formarea pot oferi tinerilor competențele adecvate pentru a-i pregăti pentru câmpul muncii. Programele de ucenicie, de exemplu, au un impact semnificativ asupra promovării ocupării forței de muncă în rândul tinerilor. Studiile arată că aceste programe sunt unul dintre motivele principale pentru nivelurile scăzute ale șomajului în rândul tinerilor în unele țări europene”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Ministerul Muncii anunţă luni că 144.067 de tineri cu vârste sub 30 de ani au fost incluşi pe parcursul anului 2023 în măsuri active de ocupare derulate prin Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă, iar dintre aceştia, 54.759 de tineri au fost încadraţi în muncă.
”Aproape 55.000 de tineri cu vârste sub 30 de ani angajaţi în 2023 ca urmare a măsurilor de ocupare derulate de MMSS. 144.067 de tineri cu vârste sub 30 de ani au fost incluşi pe parcursul anului 2023 în măsuri active de ocupare derulate de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale prin Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă. Dintre aceştia, 54.759 de tineri au fost încadraţi în muncă”, a anunţat Minsterul Muncii.
Ministerul precizează că 49.010 tineri au fost încadraţi în locuri de muncă pe perioadă nedeterminată, 1.126 au beneficiat de prima de activare de 1.000 de lei pentru şomerii neindemnizaţi, 432 au beneficiat de primă de inserţie şi 542 au primit sprijin privind stimularea mobilităţii forţei de muncă (prime de încadrare, primă de instalare sau primă de relocare, după caz, pentru cei care s-au angajat la distanţe de mai mult de 15 km de domiciliu, respectiv mai mult de 50 km de domiciliu).
”Fiecare tânăr beneficiază de măsuri active personalizate, în funcţie de aptitudini, capacităţi şi nivel profesional. Ajutăm #tinerii şi să înceapă activităţi independente sau o afacere. Diversificarea şi dezvoltarea serviciilor şi politicilor publice în domeniul ocupării pentru a răspunde cât mai bine nevoilor pieţei muncii reprezintă priorităţi ale mandatului meu”, a declarat ministrul Simona Bucura Oprescu.
Beneficiile pe care somerii le pot primi vor fi majorate printr-un act normativ (OUG 60/2016) care stabileste masuri suplimentare de sprijin pentru somerii ce isi gasesc un loc de munca sau isi muta domiciliul pentru a fi incadrati in munca. Totodata, de facilitati majorate se vor bucura si firmele care angajeaza persoane aflate in somaj sau absolventi ai institutiilor de invatamant, potrivit avocatnet.ro.
O facilitate care se va aplica din decembrie este prima de activare, in valoare de 500 de lei. Aceasta va fi obtinuta de somerii care reusesc sa se angajeze cu norma intreaga in baza unui contract pe o perioada de cel putin trei luni. Proiectul de modificare a normelor Legii nr. 76/2002** stabileste ca trebuie sa fii incadrat pe aceasta perioada minima inca din momentul angajarii. Daca te angajezi pentru mai putin de trei luni, nu poti obtine prima de activare nici in cazul in care apoi se modifica durata incadrarii in munca.
Pentru acordarea primei de activare de 500 de lei, somerii vor trebui sa depuna documentele (personal sau prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, fax sau e-mail) la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde se afla in evidenta, in termen de maximum 30 de zile de la data angajarii.
Documentele necesare:
Daca vei beneficia de prima de activare, vei fi obligat sa prezinti la agentiile pentru ocuparea fortei de munca dovada emisa de angajator ca esti incadrat in munca pana la data de 15 a lunii urmatoare celor trei luni necesare. Banii ii vei primi intr-o singura transa, in luna urmatoare lunii in care ai solicitat acordarea primei.
Persoanele care isi schimba domiciliul pentru a incepe sa lucreze vor beneficia, la randul lor, de prime de mobilitate, acordate in functie de distanta fata de localitatea lor de domiciliu. De primele de incadrare si de instalare (denumite prime de mobilitate) se vor bucura somerii care se incadreaza in munca, cu norma intreaga, pe o perioada de cel putin 12 luni.
Prima de incadrare va putea fi obtinuta de somerii care se angajeaza pentru o perioada de cel putin 12 luni intr-o localitate aflata la cel putin 15 km distanta fata de cea de domiciliu sau de resedinta, iar cuantumul acesteia se va calcula la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi.
Prima de instalare se va putea acorda somerilor care se angajeaza pentru cel putin 12 luni, la o firma situata la o distanta mai mare de 50 de km fata de localitatea de domiciliu sau de resedinta, iar cuantumul va fi diferit, dupa cum urmeaza:
In ceea ce priveste prima de instalare, aceasta se va aplica in cazul schimbarii domiciliul sau al stabilirii resedintei in alta localitate. Conform proiectului, nu se va considera schimbare de domiciliu si prin urmare nu vei putea obtine facilitatea decat daca erai stabilit in localitatea din care te muti pentru o perioada de cel putin de 36 de luni, anterioara datei incadrarii in munca.
Pentru stabilirea distantei dintre localitatea de domiciliu si cea in care urmeaza sa te muti ca urmare a angajarii, in vederea acordarii primei de mobilitate (atat cea de incadrare, cat si cea de instalare), se va utiliza distanta rutiera pe ruta cea mai scurta.
Pentru a beneficia de prima de incadrare va trebui sa depui documentele in termen de 30 de zile de la data incadrarii in munca, dar pentru prima de instalare termenul va fi de 60 de zile. Vei avea optiunea sa le depui personal sau prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, fax sau e-mail.
Pe langa cele pe care trebuie sa le depui si in prezent, proiectul va introduce si alte documente necesare:
Actul normativ stabileste subventii majorate acordate angajatorilor ce incadreaza in munca noi categorii de persoane, precum somerii ori tinerii intre 16 si 24 de ani care nu au un loc de munca si care nu urmeaza o forma de invatamant.
Spre exemplu, firmele care vor angaja, pe o perioada nedeterminata, absolventi ai institutiilor de invatamant, vor primi, timp de un an, cate 900 de lei (fata de 500 de lei, cum este in prezent) pentru fiecare absolvent angajat. Mai mult, in cazul in care absolventii sunt persoane cu handicap, subventia va fi acordata angajatorului pe o perioada mai mare, respectiv 18 luni.
De asemenea, suma de 900 de lei va fi acordata, pe o perioada de 12 luni, companiilor care angajeaza, pe perioada nedeterminata, persoane provenind din urmatoarele categorii:
Si in acest caz, suma amintita va fi acordata pentru fiecare persoana angajata, cu obligatia mentinerii contractului individual de munca pe o perioada de cel putin 18 luni. In caz contrar, angajatorii vor fi obligati sa restituie agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, in totalitate, sumele incasate pentru fiecare persoana careia i-a incetat contractul de munca sau de serviciu inainte de implinirea termenului de 18 luni.