Ramona Mitrică, promotor de succes al culturii române în Marea Britanie, a murit

Ramona Mitrică, manager cultural, traducătoare, organizator de evenimente și adevărată campioană a promovării României în Marea Britanie, a plecat în seara de sâmbătă, 17 februarie 2024, spre o lume mai bună și lipsită de dureri, după o scurtă luptă cu cancerul.
Irina Dumitrescu
26 feb. 2024, 11:53
Ramona Mitrică, promotor de succes al culturii române în Marea Britanie, a murit

Ramona Mitrică a absolvit Facultatea de Litere a Universității București, în 1993, iar apoi Facultatea de Teatrologie și Management Cultural a Academiei de Teatru și Film din București, în 1994. Aceste domenii de studiu i-au marcat restul vieții.

Ramona și-a început cariera lucrând cu marele scriitor și om de cultură Augustin Buzura, la Fundația Culturală Română. După succesele repurtate la festivalul folcloric al muzeului Smithsonian din Washington DC, în 1999, Ramona s-a mutat la Londra ca atașat cultural al Ambasadei României, transferându-se apoi în domeniul cultural privat ca director al Fundației Rațiu din Marea Britanie, din 2002 până în 2012.

Doliu în lumea teatrului! Îndrăgita actriță Chita Rivera, câștigătoare a Premiilor Tony, a murit la 91 de ani

Bucurându-se de libertate de acțiune și de resurse fizice care păreau aproape nelimitate (și cu care familia, colegii și colaboratorii erau bine obișnuiți), Ramona a reușit nu numai performanța de a identifica un câmp aparte de interes, dar și de a dezvolta și „crește” un public britanic pentru cultura românească, colaborând cu instituții de renume precum Arts Council, Galeriile de Artă Tate, Muzeul Ashmolean, sau rețeaua de cinematografe Curzon. În paralel, Ramona a încurajat relațiile de comunitate, organizând evenimente la care aveau posibilitatea de a participa toți românii londonezi. Treptat, prin buna sa cunoaștere a României și a comunității din Londra, a devenit și un partener de încredere pentru organizațiile și consiliile locale interesate de țara noastră și românii nou veniți în Marea Britanie, începând cu anii 2000.

În tot acest timp, Ramona a fost responsabilă și de administrarea burselor de studii acordate de Fundația Rațiu, înlesnind studiile de specialitate ale unui mare număr de studenți și cercetători români, de la Universitatea Kent la Colegiul Regal de Muzică și de la London School of Economics la colegiile universităților Oxford și Cambridge. A contribuit, de asemenea, la formarea de artiști și manageri culturali aflați la început de carieră prin programele specifice inițiate la Fundație sau parteneri din Marea Britanie și România.

Cu toate acestea, printre multele realizări ale Ramonei, proiectul cel mai aproape de inima sa a fost Festivalul de Film Românesc de la Londra, organizat de firma ei privată, Profusion International. Cea mai recentă ediție a festivalului a avut loc în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2023 și a marcat 20 de ani de activitate. Un mic eveniment demarat în 2003 a devenit un festival de referință în lumea filmului la Londra, fiecare seară beneficiind de săli pline.

În plus, Ramona și-a demonstrat pasiunea pentru promovarea culturii în România, sprijinind Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul de Film Documentar Astra, dar și organizând un mini-turneu în cadrul Liverpool 2008, Capitală culturală europeană, pentru Teatrul Național din Craiova.

Printre toate celelalte îndatoriri, Ramona a găsit timpul și să promoveze literatura română, publicând și contribuind la traducerea a șapte cărți, cea mai recentă fiind ultimul roman semnat de Augustin Buzura, Raport asupra singurătății. În baza acestui text, Ramona a creat o piesă-monolog, Raport asupra iubirii, care a avut premiera la Londra pe 24 iunie 2023, în interpretarea actorului Vlad Ivanov.

Doliu de nedescris în muzica populară. Un artist desăvârșit a trecut la cele veșnice

În urma ei, Ramona a lăsat o lume în care cultura românească la Londra ocupă un teren stabil, cu admiratori și fani devotați. Din fericire, există speranța ca o nouă generație de manageri culturali nu numai să preia sau să se inspire din ideile Ramonei, dar și să creeze noi programe, noi moduri de comunicare artistică, noi legături culturale între România și Marea Britanie.

 

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...