Pensie de urmaş 2024: Soțul sau soția rămas/ă în viață sau copiii beneficiază de pensia de urmaș pe întreaga sa durată de viață, în anumite condiţii. Pensia de urmaș se acordă în funcție de pensia titularului, salariat decedat, pe baza actelor de stare civilă și a celor care conferă statutul de soț supraviețuitor moștenitor.
Pensie de urmaș 2024. Cine și cum poate cere recalcularea pensiei
Pensie de urmaş 2024: Motive pentru încetarea plății
- Decesul pensionarului urmaș: În cazul decesului pensionarului urmaș.
- Neîndeplinirea condițiilor legale: Dacă pensionarul urmaș nu mai îndeplinește condițiile legale care au stat la baza acordării pensiei.
- Recuperarea capacității de muncă: În cazul în care pensionarul urmaș, încadrat în grad de invaliditate, își recâștigă capacitatea de muncă conform legii.
- Neprezentarea la revizuire medicală: Dacă pensionarul urmaș, încadrat în grad de invaliditate, nu se prezintă la revizuirea medicală obligatorie timp de 12 luni din motive imputabile lui.
- Neprezentarea la INEMRCM sau la centrele regionale de expertiză medicală: Dacă pensionarul urmaș, încadrat în grad de invaliditate, nu se prezintă la aceste instituții timp de 12 luni din motive imputabile lui.
- Neparticiparea la programele recuperatorii: Dacă pensionarul urmaș, încadrat în grad de invaliditate, nu participă la programele recuperatorii stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale timp de 12 luni.
- Împlinirea vârstei de 26 de ani: În cazul copiilor beneficiari ai pensiei de urmaș, care au împlinit vârsta de 26 de ani, cu excepția celor cu invaliditate survenită până la 16 ani sau, după caz, pe perioada studiilor până la vârsta de 26 ani.
- Condamnarea pentru infracțiuni grave: Dacă pensionarul urmaș este condamnat, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracțiuni grave precum omor sau tentativă de omor comise asupra susținătorului.
Proceduri pentru reluarea plății pensiei de urmaș
Depunerea cererii în termen de 30 de zile: Plata pensiei se reia începând cu luna următoare celei în care a fost înlăturată cauza suspendării, dacă cererea a fost depusă în termen de 30 de zile de la data înlăturării cauzei.
Depunerea cererii după expirarea termenului de 30 de zile: Plata se reia începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea, dacă aceasta s-a făcut după expirarea termenului de 30 de zile.
Pentru copiii pensionari de urmaș între 16 și 26 de ani: Drepturile se reiau în plată de la începerea anului școlar, cu respectarea termenului general de prescripție de 3 ani, pe baza adeverințelor de continuare a studiilor.
Citeşte şi
Legea salarizării unitare. Sporuri şi compensare cu timp liber pentru bugetarii care lucrează în weekend
Verificarea lipsei altor cauze de suspendare: Plata se reia de la data suspendării la cerere, doar dacă nu a intervenit o altă cauză de suspendare sau de încetare a plății conform legii, între data suspendării și data reluării plății.
În concluzie, pentru a reluarea plății pensiei de urmaș, este important ca beneficiarii să respecte procedurile și să depună cererile în termen, conform prevederilor legale.
Pentru a obține pensie de urmaș trebuie depuse la casa de pensii următoarele documente:
- Cerere pentru înscrierea la pensie (anexa nr. 8) la Norme;
- Actele menționate la lit. a), în cazurile în care susținătorul decedat nu avea calitatea de pensionar, incluzând diverse acte și adeverințe privind sporurile sau alte drepturi salariale ale salariatului decedat;
- Actele de stare civilă ale urmașilor și ale reprezentantului legal, după caz (original și copie);
- Decizia medicală asupra capacității de muncă (original);
- Decizia de pensie/talon de plată a pensiilor, în cazurile în care susținătorul decedat avea calitatea de pensionar (copie);
- Adeverința de studii, în cazul urmașilor copii în vârstă de peste 16 ani (original);
- Actul doveditor al cauzei decesului, cu excepția situațiilor în care susținătorul decedat avea calitatea de pensionar (copie);
- Copie FIAM, în cazul decesului cauzat de accident de muncă;
- Copie BP2 și copie certificat medical constatator al decesului, în cazul decesului cauzat de boală profesională.
Citeşte şi
Pensii 2024. Ce bani vor încasa cei născuţi în anii 60-70. Cum vor arăta taloanele noi şi când se tipăresc. Noul calendar al majorărilor