Cum îți poți pierde locuința cumpărată prin credit Noua Casă. Care sunt pașii și cum poți evita acest lucru

Mulți români și-au cumpărat în ultimii ani locuințe prin programele Prima Casă sau Noua Casă, cu garanție de la stat. Au luat credite pe 10, 20 de ani, dar cele mai multe pe 30 de ani, asumându-și anumite riscuri.
Alina Costache
27 feb. 2024, 12:00
Cum îți poți pierde locuința cumpărată prin credit Noua Casă. Care sunt pașii și cum poți evita acest lucru

Programul „Noua Casă” continuă în anul 2024 cu un plafon de garanții în valoare de 1 miliard de lei. Din momentul lansării Programului Prima Casă, în anul 2009, până la finele lunii decembrie 2023, au fost acordate 333.219 garanţii ( credite acordate) și promisiuni de garantare în valoare totală de 31,57 miliarde lei, ce au susținut credite în valoare de 63,8 miliarde lei.

Programul „Noua Casă” a fost aprobat în anul 2020 sub o formă îmbunătățită pentru a permite achiziționarea unor locuințe mai spațioase, respectiv mai scumpe, dar a păstrat spiritul programului de succes „Prima Casă”, fiind în continuare cel mai accesat produs în domeniul imobiliar.

În anul 2023, au fost acordate în total 1.940 garanţii în valoare totală de 245.743.854 lei, cu o valoare a creditelor de aproximativ 485.518.906 lei.

Programul „Noua Casă” a fost accesat în principal de tineri cu vârsta cuprinsă între 26 și 35 ani, majoritatea finanțărilor fiind solicitate pentru achiziționarea unui apartament, cu suprafața cuprinsă între 50-100 m2, cu preț între 50.000 – 100.000 euro.

Noua Casă 2024 se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului pe care îl poți accesa este de:

  • 66.500 euro – pentru locuințe al căror preț este de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%;
  • 119.000 euro – pentru locuințe al căror preț este de maxim 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat este de 15%.

Dobânda este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adaugă o marjă fixă de cca 2%.

Citește și: De ce părinții nu ar trebui să lase nimic copiilor în testament. Un avocat a dezvăluit motivele

 

Cum poți pierde locuința cumpărată prin credit Noua Casă

Mulți români și-au cumpărat în ultimii ani locuințe prin programele Prima Casă sau Noua Casă, cu garanție de la stat, fără să se gândească prea mult că în 10, 20 sau 30 de ani s-ar putea întâmpla multe lucruri negative. Au preferat să plătească rate la bancă decât chirii la proprietari.

Dar numai in ultimii doi ani românii au simțit pe pielea lor cât de riscant este sa ai credite în derulare cu dobanda variabilă. Ratele celor care au luat credite impotecare cu ROBOR au explodat în doar câteva luni și încă sunt la un nivel mult mai ridicat decât atunci când au luat credite. Nici cei cu credite mai recente, a căror dobândă se calculează în funcție de IRCC, nu au fost feriți. Și pentru ei dobânda, respectiv rata a crescut colosal.

Și pe lângă toate aceste fluctuații financiare, mulți români și-au asumat și riscul că poate peste câțiva ani nu-și vor mai putea permite să plătească fie pentru că rămân fără loc de muncă, fie se îmbolnăvesc sau au un accident și nu mai pot munci.

 

Cum îți poți pierde locuința cumpărată prin credit Noua Casă

Așa cum era de așteptat, poți ajunge sa-ti pierzi locuinta, daca nu achiti ratele catre banca. În momentul in care incepi sa nu mai achiti ratele unui credit ipotecar, reprezentații băncii vor trimite notificari si avertismente pentru a-ti reaminti cât ai de achitat și te îndeamnă sa platesti ratele restante. De asemenea, vor apărea dobanzi si penalitati pentru fiecare rata intarziata.

Dacă nu plătești, banca te poate chema la o discutie pentru a ajunge la o solutie cu tine, astfel incat sa-ti poti achita ratele. În cazul în care nu ajungeți la o înțelegere, banca poate incepe procedurile de executare silita. Acest lucru poate include vanzarea proprietatii ipotecate pentru a recupera datoria.

Și dacă valoarea locuinței pe care o pierzi este mai mică decât suma pe care banca o are de recuperat de la tine, poti sa fii nevoit sa platesti si pentru diferenta. Prin urmare, orice alt bun pe care il vei avea pe numele tau risca sa fie si el executat silit. Te poti astepta si la o poprire pe salariu, de asemenea, pana la acoperirea sumei respective.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea noroc cu carul imediat după Paște. Au reușite pe toate planurile, vine o perioadă cu miracole în viața lor
Capital.ro
Durere pentru Elena Udrea. Anunț cumplit chiar din spatele gratiilor. Alexandrov știa deja
Playtech.ro
Bancnotele româneşti din 1999 care se vând acum cu zeci de mii de lei. Verifică seria şi vezi dacă ai o mică avere în casă!
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Schimbare radicală a vremii. E vizat și Bucureștiul. Alerte noi de la ANM
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cine sunt turiștii din Italia care au murit după ce telecabina în care se aflau s-a prăbușit de la 1.500 de metri
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ pentru proprietarii de case sau apartamente. Se achită minim 230 de lei, plus document notarial
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Salariul minim ar putea crește cu peste 1.000 de lei. Directiva care vine de la Bruxelles
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai