Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul produselor din tutun, care interzice vânzarea către minori a ţigărilor electronice, a fost adoptat, luni, pe articole, fiind admise şi mai multe amendamente care au fost respinse iniţial.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 201/2016 precum şi a Legii nr.349/2002. În vederea reducerii expunerii copiilor şi tinerilor la produsele de tutun, actul normativ propus extinde interzicerea comercializării prin automate precum şi interzicerea vânzării către tinerii cu vârsta sub 18 ani pentru ţigaretele electronice, flacoanele de reumplere pentru ţigarete, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului. Totodată, se stabileşte în sarcina instituţiilor de învăţământ a obligaţiei de a introduce în regulamentele proprii măsuri coercitive aplicate elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/deţinerea şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice şi dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului în incinta acestora. De asemenea, se asigură preluarea definiţiei ţigaretei electronice şi a flaconului de reumplere a ţigaretei electronice, aşa cum sunt prevăzute în legislaţia europeană.
Deputaţii au adoptat mai multe amendamente care fuseseră iniţial respinse.
Unul dintre amendamente defineşte dispozitivul electronic pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, ţigareta electronică, flaconul de reumplere, pliculeţul cu nicotină pentru uz oral, precum şi produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.
Potrivit unui alt amendament, introducerea pe piaţă a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral care nu respectă prevederile prezentei legi este interzisă. Nivelul de nicotină conţinut în fiecare pouch nu poate depăşi valoarea de 20 mg/pliculeţ.
Conform unui alt amendament adoptat luni, se interzice pentru elevii din toate unităţile de învăţământ fumatul, precum şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.
De asemenea, se interzice comercializarea prin automate a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, prevede un alt amendament adoptat.
Totodată, se interzice vânzarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani. În scopul verificării vârstei persoanelor care cumpără aceste tipuri de produse vânzătorii pot solicita prezentarea unui document de identitate, potrivit unui alt amendament adoptat luni.
Se interzice vânzarea prin dispozitive de tipul easybox/locker a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a recipientelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun. Aceste produse care se comercializează prin intermediul serviciilor de curierat trebuie să aibă tipărit pe colet, în mod cât mai lizibil, mesajul: „Atenţie! Acest pachet conţine produse din tutun şi/sau produse care conţin nicotină. A se verifica vârsta clientului”.
În autorizaţia sanitară de funcţionare a unităţilor care comercializează produse din tutun, ţigarete electronice, flacoane de reumplere pentru ţigaretele electronice, dispozitive electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, (pouch-uri) pliculeţe cu nicotină pentru uz oral şi produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun se introduce o clauză specială de interzicere a vânzării produselor din tutun, ţigarete electronice, flacoane de reumplere pentru ţigaretele electronice, dispozitive electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, (pouch-uri) pliculeţe cu nicotină pentru uz oral şi produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun tinerilor sub 18 ani, mai prevede un alt amendament.
Proiectul introduce sancţiuni de până la 100.000 lei, în funcţie de gravitatea faptei.
Ministerul Educaţiei stabileşte, prin Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare al unităţilor de învăţământ preuniversitar, sancţiunile aplicabile elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/deţinerea şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului, în incinta unităţilor de învăţământ.
În cadrul dezbaterilor generale, deputatul USR Emanuel Ungureanu a atras atenţia că publicitatea „este cheia”.
„Ideea că se pot interzice comercializarea unor dispozitive electronice pentru fumat, pentru cei care au sub 18 ani, este o utopie. (…) Publicitatea este cheia, pentru că acolo îi „arzi” pe cei care produs asemenea dispozitive, opreşti aria de răspândire a informaţiei false care este propagandă că aceste dispozitive electronice sunt mai puţin toxice ca fumatul clasic şi duceţi acest joc pur electoralist ca să arătaţi că vă interesează viaţa copiilor şi a tinerilor. (…) Soluţia este oprirea reclamei şi acesta este un lucru pe care voi îl refuzaţi”, a susţinut Ungureanu.
Deputata AUR Gianina Şerban a subliniat, la rândul său, necesitatea interzicerii publicităţii la ţigările electronice.
„AUR va vota acest proiect de lege, doar că, dacă vrem cu adevărat să protejăm tinerii să lucrăm şi să ne gândim la sănătatea lor, ar trebui să ne gândim cum stopăm consumul de droguri, cum facem prevenţie, cum să facem educaţie. Acest proiect de lege va putea să producă efecte dacă va fi implementat cât mai urgent, dar, din punctul nostru de vedere, ca să protejăm cu adevărat tinerii, trebuie să stopăm fenomenul. Şi, aşa cum spunea şi colegul de la USR, trebuie să stopăm reclama acestor produse nocive pentru tinerii noştri”, a arătat deputata AUR.
Deputatul PNL Gigel Ştirbu a anunţat că în comisiile de specialitate există o iniţiativă legislativă care interzice publicitatea la toate acele instrumentele electronice de încălzit tutunul şi a adăugat că aceste instrumente „au ajuns să facă parte din viaţa copiilor, minorilor, alături de telefoanele mobile”. „Cred că interzicerea publicităţii la aceste instrumente este benefică”, a completat el.
Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, social-democratul Alfred Simonis, iniţiator, a subliniat că interzicerea publicităţii este importantă, dar mai important este ca minorii să nu mai poată achiziţiona acest tip de produs.
„Fenomenul consumului acestui tip de produs nu se stopează cu interzicerea publicităţii. Se stopează şi cu interzicerea publicităţii, dar înainte de asta trebuie reglementat foarte bine dacă minorii pot achiziţiona sau nu din magazine acest tip de produs. (…) Este o iniţiativă bună, copiii de mâine nu vor mai putea achiziţiona astfel de ţigări electronice, nu vor mai putea cumpăra acele cutiuţe cu nicotină, pentru că a apărut şi aşa ceva, nu se mai pot comercializa în automate astfel de produse. De mâine amenzile pot ajunge până la 100.000 de lei pentru magazinul care comercializează către minori astfel de produse. Este un moment bun, un moment în care putem avea consens în Parlamentul României”, a transmis Simonis.
Proiectul de lege va intra marţi la votul final, în plenul Camerei Deputaţilor – for decizional – fiind adoptat de Senat.
„Prin decizia de astăzi a Parlamentului, România este una dintre primele țări din Uniunea Europeană care interzice comercializarea către minori a tuturor produselor cu nicotină, dar și a țigaretelor electronice fără nicotină. Este meritul tuturor membrilor Parlamentului, care au înțeles ceea ce am susținut și noi întotdeauna: produsele cu nicotină sunt destinate exclusiv adulților și nicio persoană sub 18 ani nu ar trebui să aibă acces la acestea. În plus, eliminarea posibilității comercializării acestor produse prin automate sau prin easybox-uri, unde nu poate fi verificată în niciun fel vârsta cumpărătorului, reprezintă un semn de normalitate și responsabilitate. Noi vom continua desfășurarea de programe de informare cu privire la prevederile legale și ne dorim ca toți partenerii noștri comerciali să conștientizeze necesitatea de a ne asigura împreună că aceste produse nu ajung la minori. Un impact real al modificărilor legislative adoptate astăzi este condiționat de implicarea autorităților competente să aplice sancțiunile impuse.”, a declarat Ileana Dumitru, Director Relații Externe al Ariei Europa de Sud-Est, BAT.