Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a fost întrebat marţi seara, la Radio Dobrogea, de ce poartă barbă slujitorii Bisericii Ortodoxe. “Aşa este firesc. Barba este lăsată pentru bărbaţi. Sunt şi excepţii, oameni spâni cărora nu le creşte barba şi sunt trişti unii dintre ei care ar vrea să aibă. Bărbatul trebuie să aibă barbă. Bărbaţii fără barbă sunt ciuntiţi. Orice bărbat ar trebui să poarte barbă, cu atât mai mult slujitorii Bisericii Ortodoxe. Ei trebuie să aibă chipul lui Hristos, care a purtat barbă. Au purtat şi apostolii şi toţi părinţii Bisericii noastre. Barba este un element natural, care ţine de bărbăţie şi cu atât mai mult slujitorii trebuie să poarte această podoabă lăsată de Dumnezeu”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului.
Arhiepiscopul Tomisului, întrebat dacă este normal ca un preot să împărtăşească persoanele care trăiesc în concubinaj sau care fumează: Doamne-fereşte! / Nu am auzit aşa ceva / Ce spune despre femeile care divorţează
Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a afirmat, joi seară, că nu este normal ca un preot să împărtăţească persoanele care fumează sau care trăiesc în concubinaj. ”Doamne fereşte”, a fost reacţia prelatului. De asemenea, IPS Teodosie afirmă că bărbatul care se căsătoreşte cu o femeie divorţată comite adulter.
Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a fost întrebat, joi seară, într-o emisiune la Radio Dobrogea, dacă este normal ca un preot să-i împărtăşească pe cei care trăiesc în concubinaj sau care fumează.
Ascultătorul care a pus întrebarea a precizat că preotul la care se referă şi-a motivat această decizie prin faptul că împărtăşania este pentru păcătoşi şi astfel îi poate schimba.
“Doamne-fereşte! Sper să nu fie de la noi. Nu am auzit aşa ceva, dar e bine să atenţionăm, să vedem cui aparţine pentru că este o practică neortodoxă aceasta. E ceva ca la protestanţi unde împărtăşania este simbol şi nu realitate”, a afirmat Înalt Prea Sfinţitul Teodosie.
El a mai fost întrebat de către un alt ascultător dacă este un păcat să te cununi doar în biserică şi să nu faci cununia civilă. “Nu este păcat, dar este o lege. Trebuie să respectăm legea. Dacă s-ar abroga această lege, ar fi totul în regulă. În istoria bisericii noastră, până când nu au ieşit legile acestea mai apropiate de noi era ca şi în Grecia, putea să dea certificat de cununie şi preotul care a cununat şi ar fi totul în regulă. Să ne gândim poate se face vreun referendum, ca pentru familie. Este o lege care ne cere această prevedere să fie împlinită”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.
Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a mai fost întrebat dacă este un păcat pentru un necăsătorit să se căsătorească cu o femeie care este divorţată.
“Dacă este divorţată, tot preotul trebuie să lămurească. A vrut ea să divorţeze? Dacă a vrut ea să divorţeze, cel necăsătorit, dacă se căsătoreşte cu ea, săvârşeşte adulter, cum spune Mântuitorul”, a transmis Arhiepiscopul Tomisului.
Arhiepiscopia Tomisului, după ce ÎPS Teodosie a afirmat că un bărbat necăsătorit comite adulter dacă se căsătoreşte cu o femeie divorţată: A răspuns în acord cu învăţătura creştin-ortodoxă. Preotul să lămurească în condiţii a avut loc divorţul
Arhiepiscopia Tomisului a afirmat, recent, că declaraţia Înalt Prea Sfinţitului Teodosie conform căreia un bărbat necăsătorit comite adulter dacă se căsătoreşte cu o femeie care a vrut să divorţeze este una în acord cu învăţătura creştin-ortodoxă şi a precizat că, potrivit Statului Bisericii Ortodoxe Române, preotul trebuie să lămurească în ce condiţii a avut loc divorţul, astfel încât bărbatul ortodox necăsătorit să nu se facă părtaş la un păcat grav.
Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului au transmis luni, un punct de vedere în legătură cu un răspuns dat de ÎPS Teodosie unui ascultător al Radio Dobrogea, în data de 7 februarie, care întrebase dacă este un păcat pentru un necăsătorit să se căsătorească cu o femeie care este divorţată.
“Potrivit învăţăturii Mântuitorului nostru Iisus Hristos divorţul nu poate fi transformat într-o bagatelă şi totodată nu poate fi invocat de către unul dintre soţi decât atunci când celălalt soţ comite păcatul adulterului: «S-a zis iarăşi: Cine va lăsa pe femeia sa, să-i dea carte de despărţire. Eu însă vă spun vouă: Că oricine va lăsa pe femeia sa, în afară de pricină de desfrânare, o face să săvârşească adulter, şi cine va lua pe cea lăsată săvârşeşte adulter» (Matei 5, 31-32). În cazul indicat de către ascultătorul Radio Dobrogea, respectiv al posibilităţii căsătoriei dintre un bărbat necăsătorit şi o femeie divorţată, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie a răspuns în acord cu învăţătura creştin-ortodoxă, aplicabilă propriilor credincioşi (Cf. Statut BOR art. 8, alin. 3), că preotul trebuie să lămurească în ce condiţii a avut loc divorţul, astfel încât bărbatul ortodox necăsătorit să nu se facă părtaş la un păcat grav”, au transmis reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului.
Ei acuză presă care a preluată aceste declaraţii de abordări tendenţioase şi generalizate. “Bineînţeles, dovedind o îngrijorătoare lipsă de cultură religioasă, publicaţiile şi posturile media care au difuzat ideea falsă că Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie ar interzice orice căsătorie dintre un bărbat necăsătorit şi o femeie divorţată nu au mai avut răbdarea profesională de a verifica dacă afirmaţiile ierarhului, efectuate pe o speţă concretă, sunt acoperite de învăţătura propriului cult. Regretăm aceste abordări tendenţioase şi generalizante, care indică, în aprecierea noastră, un comportament neprofesionist prin lipsa de interes faţă de documentarea unui articol sau a unei ştiri”, a menţionat sursa citată.
Arhiepiscopia Tomisului consideră că ÎPS Teodosie s-a exprimat în cadrul unor drepturi şi libertăţi fundamentale garantate de legislaţia internaţională şi naţională.
“Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie s-a exprimat în cadrul unor drepturi şi libertăţi fundamentale garantate de legislaţia internaţională şi naţională. Compătimim pe cei ce, în numele unor percepţii eronate despre religie, se străduiesc să submineze tocmai garanţiile lumii libere şi democratice. Tocmai acestor bezbojnici „gardieni” ai democraţiei le amintim: «Orice persoană are dreptul la libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie. Acest drept implică libertatea de a-şi schimba religia sau convingerea, precum şi libertatea de a-şi manifesta religia sau convingerea individual sau colectiv, în public sau în particular, prin intermediul cultului, învăţământului, practicilor şi îndeplinirii riturilor» (Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene art.10, alin. 1)”, au mai afirmat reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului.
Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a fost întrebat la Radio Dobrogea dacă este un păcat pentru un necăsătorit să se căsătorească cu o femeie care este divorţată.
“Dacă este divorţată, tot preotul trebuie să lămurească. A vrut ea să divorţeze? Dacă a vrut ea să divorţeze, cel necăsătorit, dacă se căsătoreşte cu ea, săvârşeşte adulter, cum spune Mântuitorul”, a transmis Arhiepiscopul Tomisului.