Ce este iatrofobia și cum scapi de ea! Foarte mulți români nici nu știu că o au

Iatrofoiba este un termen mai mult sau mai puțin cunoscut de români, însă foarte mulți sunt cei care suferă din cauza ei. Deși sună extrem de pompos, aceasta nu este o boala incurabilă, ci este o teamă de doctori sau de a merge la doctor.
Alina Costache
28 feb. 2024, 17:42
Ce este iatrofobia și cum scapi de ea! Foarte mulți români nici nu știu că o au
Ce este iatrofobia și cum scapi de ea!

Ce este iatrofobia și cum scapi de ea! Mai exact, acest termen explică teama cuiva de a se dezbrăca în fața altcuiva, mai ales în fața unui medic, frica de a i se lua sânge sau de răni.

Citește și Miruna dansează din nou! Intervenția chirurgicală ce i-a salvat viaţa a metamorfozat-o complet

Ce este iatrofobia și cum scapi de ea!

Specialiștii spun că cei care suferă de această fobie se gândesc în gerneral că medicii le vor face injecții sau le vor colecta sânge și că în urma lor pot contracta boli de la persoanele care au fost examinate înaintea lor.

Deși pare inofensivă iatrofobia trebuie luată în serios pentru că este o frică excesivă sau irațională față de medici și practicile medicale. Oamenii care suferă de această fobie pot să aibă reacții puternice de anxietate sau panică atunci când sunt nevoite să meargă la medic sau să facă față situațiilor medicale.

Potrivit experților care au studiat această fobie, ea poate fi declanșată de diferite aspecte ale experienței medicale, inclusiv de procedurile medicale în sine, de medici sau personalul medical, de echipamentele medicale sau chiar de ideea de a fi diagnosticat cu o boală.

Iatrofobia poate afecta viața cotidiană a unei persoane și poate împiedica accesul la îngrijirea medicală necesară, deoarece frica excesivă poate determina evitarea consultațiilor medicale sau a tratamentelor recomandate.

În astfel de cazuri, medicii recomandă ca persoanele care se confruntă cu iatrofobia să caute ajutor profesional, de la psihologi sau terapeuți specializați în tratarea anxietății și a fobiilor. Terapia cognitiv-comportamentală și alte forme de terapie pot fi utile în gestionarea și depășirea acestei frici iraționale.

Terapia care te poate scăpa de depresie!

În ultimii ani tot mai multe persoane au început să se confrunte cu depresia, o boală care este considerată ca fiind la fel de periculoasă precum cancerul. Experții din întreaga lume au tot încercat să găsească un leac pentru a combate acest inamic nevăzut care face ravagii mai ales în rândul tinerilor și se pare că au reuși.

Kymberly Young, profesor asociat de psihiatrie la Universitatea din Pittsburgh, a publicat marți în JAMA Network Open un studiu conform căruia, terapia olfactivă i-ar putea ajuta pe pacienții cu depresie să evite gândirea excesivă.

Young și echipa sa spun că mirosurile familiare ar putea ajuta la deblocarea unor amintiri care îi ajută pe cei aflați în depresie să treacă peste blocajul psihologic pe care îl au.

În cadrul unui studiu la care au participat 32 de persoane diagnosticate cu depresie clinică, s-a demonstrat că cele supuse la mirosuri familiare cum ar fi cafeaua măcinată sau tutunul au reușit să capete abilități mai bune de rezolvare a problemelor și cu o mai bună reglare emoțională.

Cele 32 de persoane care au participat la studiu au fost rugate să adulmece 24 de mostre de mirosuri din borcane de sticlă, care puteau fi plăcute, neutre sau neplăcute.

Potrivit cercetătorilor, printre mirosuri se numărau portocală, lavandă, extract de vanilie, chimen, whisky, vin roșu, ketchup, sirop de tuse, dezinfectant și cremă de pantofi.

După ce au mirosit aceste lucruri, persoanelor care au participat la acest studiu li s-a cerut să vorbească despre o amintire specifică din viața lor ca răspuns la aceste indicii.

Aproximativ 68% dintre participanții la studiu au putut să rememoreze amintiri, ca răspuns la mirosurile pe care le-au adulmecat.

Astfel, studiul a arătat că amintirile declanșate de mirosuri au fost mai vii decât cele declanșate de cuvinte.

”Era mai degrabă ca și cum retrăiai acea amintire prin intermediul unui miros”, a spus Kymberly Young.

De asemenea, el a subliniat că mirosurile au produs mai multe amintiri pozitive decât cuvintele.

La aceiași concluzie a ajuns si Vidya Kamath, neuropsiholog la Johns Hopkins Medicine, care nu a fost implicată în noua cercetare, dar care a realizat mai multe experimente care au demonstrat că există o legătură între miros și memorie la persoanele sănătoase.

Citește și Cafeaua la ibric, bombă atomică pentru sănătate! Semnalul de alarmă pe care îl trage un celebru medic: ”Face rău pe toate planurile”

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Horoscop rune 29 iulie – 4 august 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie ce zodie e sub semnul Uraganului
Capital.ro
Viktor Orban a anunțat din România. Ungurii, obligați să recunoască: România e cea mai importantă
Playtech.ro
Gest superb! Cum a ”salvat-o” Nadia Comăneci pe Serena WIlliams la ceremonia JO de la Paris
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50. Se fălea cu amantele de lux: „Îmi permit să fiu necredincios, dar numai cu ceva mai tânăr”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Ceaușescu a construit ilegal Casa Poporului. Mărturiile fostului arhitect-șef al Bucureștiului
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala vieţii'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
UE a dat ordin. Se introduce un nou CARD. România va fi obligată să îl folosească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
FSB DEJOACĂ ATACURI TERORISTE ÎN DAGHESTAN: TREI SUSPECȚI ARESTAȚI ÎN KASPIK
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!