Aproape doi din 10 tineri cred că o persoană nu e infectată cu boli cu transmitere sexuală dacă nu prezintă niciun simptom vizibil.
Infecţiile cu Transmitere Sexuală (ITS) sunt în continuare o prioritate la nivelul OMS deoarece există în continuare o incidenţă crescută la nivel mondial, unde se estimează că există 340 milioane de cazuri noi de sifilis, gonoree, Chlamidia şi Tricomonas la ambele sexe, la grupele de vârstă 15-49 ani, a declarat, luni, pentru Agerpres, dr. Victor Olsavszky, reprezentant OMS pentru România.
Informaţiile privind dimensiunea reală a problemei sunt limitate, deoarece supravegherea epidemiologică este neglijată în multe ţări sau este subfinanţată, a spus dr. Victor Olsavszky.
Citeşte şi Boli cu transmitere sexuală. Tot ce trebuie să ştii despre gonoree
Chiar în regiunea europeană nu toate ţările membre colectează date despre toate ITS, infecţiile cu Chlamidia sau Tricomonas. Reprezentantul OMS a arătat că în Europa, ITS sunt în scădere.
„Dacă comparăm România cu media UE şi media regiunii (atât la sifilis, cât şi la gonoree) se poate constata o scădere sub media UE, tendinţa fiind în continuare de scădere. Acest fapt îmbucurător trage totuşi un semnal privind supravegherea şi modul de raportare al cazurilor. În contextul liberei circulaţii în cadrul UE este necesară o întărire a supravegherii epidemiologice. În acest context mondial şi european, OMS recomandă statelor membre o Strategie globală OMS pentru prevenţia şi controlul Infecţiilor cu Transmitere Sexuala (2006-2015)” a declarat dr. Victor Olsavszky.
Direcţii principale de acţiune sunt: promovarea unui comportament sexual care să asigure protecţia şi educarea populaţiei pentru a apela la servicii medicale, programe de promovare a utilizării prezervativelor, integrarea intervenţiilor şi activităţilor de control ale ITS în asistenţa primară şi la nivelul serviciilor de sănătate a reproducerii (inclusiv sector privat), intervenţii specifice la nivelul populaţiilor cu risc crescut, a punctat responsabilul OMS.
Citeşte şi Boli cu transmitere sexuala: Tot ce trebuie sa stii despre SIFILIS
Privitor la managementul cazului de ITS, dr. Victor Olsavszky a menţionat prevenirea şi tratamentul sifilisului congenital şi a conjunctivitei neonatale, detectarea precoce a infecţiilor simptomatice şi ne-simptomatice, monitorizarea rezistenţei la antibiotice şi antivirale, controlul ITS este cea mai eficientă intervenţie de sănătate.
El a subliniat că efortul actual global de control al ITS este considerat insuficient.
În România se observă o scădere a incidenţei, ceea ce se poate interpreta ca un efect pozitiv al strategiei Ministerului Sănătăţii de control al ITS care datează din 2002, a evidenţiat reprezentantul OMS pentru România.
Conf. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a declarat că din 2002 cazurile de sifilis şi gonoree, cele mai cunoscute infecţii bacteriene cu transmitere sexuală, au scăzut. Sifilisul a scăzut de la 12.000 de cazuri în 2002 la 2.209 în 2011, dar rămâne o preocupare şi anume aceea că în continuare se înregistrează un număr important de cazuri la populaţia activă sexual.
Citeşte şi Tricomoniaza, una dintre cele mai frecvente BTS. Netratată, boala creşte riscul de infecţie cu HIV
Numărul cel mai mare de cazuri se înregistrează la grupa de vârstă 15 – 45 de ani ajungând la un maxim de 30 de cazuri la 100 000 de locuitori la această grupă.
Marţi, în cadrul dezbaterii „Strategii europene şi româneşti în domeniul ITS” se vor aborda, între altele, aspecte privind situaţia reală a infecţiilor cu transmitere sexuală (ITS) în Romania, cauze, strategia autorităţilor de a diminua incidenţa acestor boli, de ce a crescut numărul avorturilor la cerere.
Citeşte şi Mituri legate de bolile cu transmitere sexuală. Crezi că eşti protejat dacă faci doar sex oral?