Angajări MAI 2024. Guvernul deblochează 5.200 de posturi, ce salarii sunt în Poliţie

Deficitul de personal cu care se confruntă una dintre principalele structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Poliția Română, este de 20,27%.
Filip Stan
29 feb. 2024, 12:22
Angajări MAI 2024. Guvernul deblochează 5.200 de posturi, ce salarii sunt în Poliţie

Angajări MAI 2024: Guvernul deblochează 5.200 de posturi vacante în instituțiile din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, potrivit unui memorandum de miercuri, din ședința executivului. Este o încercare de a reduce din deficitul de personal de aproximativ 22% din sistem.

SNPPC a trimis zeci de adrese oficiale către MAI, Guvern, Comisii parlamentare, conducerea Parlamentului și CSAT,  pentru a semnala gravele implicații pe care le au deficitul de personal în sistem.

Salarii mai mari cu 20% în Sănătate din iunie 2024. Guvernul s-a înţeles cu unele sindicate, altele continuă protestele

Alte probleme semnalate de sindicaliști au fost salarizarea precară și lipsa de predictibilitate în pensionare asupra Sistemului de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, în general, și în special asupra comunităților, tot mai grav afectate de imposibilitatea MAI de a asigura un serviciu polițienesc performant și permanent.

”În sfârșit, lucurile se mișcă înspre bine: actuala conducere a MAI a pus pe agenda ședinței de azi a Guvernului 2 Memorandumuri (unul general și altul special, pentru rețeaua sanitară proprie), care confirmă sută la sută semnalele de alarmă trase de SNPPC și vizează reducerea parțială a deficitului actual de personal, de circa 36.000 de oameni, prin deblocarea a 5.200 de posturi vacante de execuție, în vederea finanțării și ocupării acestora” a anunțat SNPPC.

Ce dificit de personale există în MAI
În acest context, la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, la data de 31.12.2023, erau vacante un număr de 36.392 funcţii, ceea ce reprezintă un deficit de 22,21%.

Deficitul de personal cu care se confruntă una dintre principalele structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Poliția Română, este de 20,27%.

Conform Memorandumului, deficitul de personal, pe structuri, este următorul:

  • Poliția Română: 13.403 (20,27%);
    Poliția de Frontieră Română: 3.056 (20,32%);
    Jandarmeria Română: 6.075 (21,69%);
    Inspectoratul General pentru Imigrări: 256 (18,63%);
    Inspectoratul General pentru Situații de Urgență: 8.777 (24,86%);
    Rețeaua sanitară a MAI: 896 (40,07%).

Ocuparea posturilor se va face etapizat, funcție de priorități, începând cu luna mai, urmând a fi încheiată în trim. IV – 2024.

Angajări în MAI. Concluziile sindicaliștilor: ”FSNPPC apreciază că cele 5.200 de posturi, care vor fi ocupate în 2024 (multe dintre acestea fiind posturi unice, de specialist), reprezentând doar 14,5% din deficitul total, de peste 36.000 de oameni, nu sunt de natură să rezolve problemele pe care le generează lipsa de personal.

În continuare, mai ales în mediul rural, de exemplu, unu sau doi polițiști vor munci pentru toată subunitatea (5 sau 6 oameni, câți ar trebui să fie, conform ștatului de organizare), iar ,,recunoașterea” financiară a activității lor suplimentare, a orelor de permamență, a efortului și a riscurilor la care se supun, încă lipsește, la ora actuală fiind doar în stadiul de promisiune.

Salarii mai mari cu 50% pentru această categorie de români! Proiectul de ultimă oră anunțat de Ministerul finanțelor

Ne-am fi așteptat ca, în pagina 5 a Memorandumului, unde sunt stipulate ,,Măsurile necesare pentru diminuarea deficitului de personal”, să vedem referiri concrete și la măsuri de recuperare a restanțelor salariale pe care Guvernul le are față de noi, nu doar la, cităm: ,,o abordare strategică integrată în raport cu ameninţările convenţionale şi/sau neconvenţionale, precum şi amploarea şi consecinţele fenomenului criminalităţii (…)”.

Salarii în Poliție. Câți bani câștigă lunar un polițist în România, în 2023

 

Ce spunea sindicatul Europol despre salariile din MAI: ”Media salariilor minime în Poliție și armată este de 2.000 de lei, iar cei din Armată primesc chiar mai puțini bani, pentru că au grade inferioare celui de agent de poliție, care este echivalent cu gradul de sergent. Am mai avut și o discuție vizavi de ordonanța lui Bode, cu rechemarea pensionarilor în activitate și am spus că este o stupiditate, pentru că, în loc să oprească plecările din sistem, determinate de întârzierea aplicării Legii salarizării, ei preferă să dea bani în plus pensionarilor care se întorc în sistem. Mai repede plătești 250 de lei net, cât ar însemna o tranșă din majorările salariale restante, decât să rechemi un pensionar în activitate, la care diferența dintre pensie și salariu este de peste 2.000 de lei. De la 1 iulie, potrivit ordinului emis de ministrul Lucian Bode, se va sista plata pentru norma de echipare, care era de 250 de lei pe lună, pentru că MAI ar avea nevoie de fonduri ca să achiziționeze noua uniformă, care va fi gata în decembrie 2024”, a mai precizat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

 

 

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Creatura deosebit de rară care a fost surprinsă în România. E o ființă unică în lume, din păcate este pe cale de dispariție
Capital.ro
Interdicție impusă PRIN LEGE în România. Toți cei cu animale trebuie să respecte: SANCȚIUNE maximă
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Vești bune pentru fermierii români! Aceștia vor primi mai mulți bani de la stat!
Adevarul
Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: „Cu românii nu se poate face nimic“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Planuri pentru independența financiară în 15 ani. Niciodată nu e prea târziu
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?
Cancan.ro
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat gestul extrem într-un bilet de adio
Capital.ro
TESTARE pentru șoferii din România. NOILE REGULI se vor aplica în toată țara
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Farsele pe TikTok pun în pericol viața oamenilor prin ocuparea liniilor de urgență 112
MediaFlux
JOE BIDEN, ÎNLOCUIT! Cine îi IA LOCUL
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!