Politicianul rus de opoziţie Aleksei Navalnîi a fost înmormântat la Moscova în cursul zilei de vineri, pe fondul unei securităţi stricte şi al temerilor privind o represiune a poliţiei, la două săptămâni după ce a murit subit la vârsta de 47 de ani într-o colonie penală din Arctica.
O slujbă religioasă pentru Navalny a avut loc la ora locală 14.00 (13.00, ora României) la Biserica Icoanei Maicii Domnului din cartierul moscovit Marino, unde Navalnîi avea domiciliul.
Corespondentul Le Monde relatează că strigăte uitate de ani de zile au răsunat în faţa bisericii şi de-a lungul celor 3 kilometri care o separă de cimitir: „Navalnîi”, „Rusia va fi liberă”, „Putin hoţul”, „Putin ucigaşul”, dar şi simple mesaje de „Mulţumesc”.
Unii dintre participanţi i-au mulţumit mamei lui Alekei Navalnîi la ieşirea din biserică.
Apoi Navalnîi a fost înmormântat, la cimitirul Borisovskoie, la aproximativ 2,5 km distanţă, de cealaltă parte a râului Moskva, două ore mai târziu.
Potrivit imaginilor postate pe X şi de jurnalistul BBC Francis Scarr, oamenii au stat la cozi lungi pentru a intra în biserică să-şi ia rămas bun.
A long line has formed before the entry to the Church of the Icon of the Mother of God Soothe My Sorrows where Navalny’s memorial service will take place in just under two hours https://t.co/G0oJtu1awh pic.twitter.com/IcVHLDI7CQ
— Pjotr Sauer (@PjotrSauer) March 1, 2024
Citește și: Trupul lui Alexei Navalnîi a fost predat mamei sale, la mai bine de o săptămână de la moartea sa
Pe drumul spre cimitir, unii dintre cei prezenţi au strigat „Nu războiului” şi „Libertate pentru deţinuţii politici”, potrivit unei înregistrări video postate pe Telegram şi pe X (fostul Twitter) de site-ul de investigaţie Mediazona.
People are chanting „Freedom for political prisoners,” as they they make their way from the church in Maryino, where Alexei Navalny’s funeral service was held, to the Borisovskoye cemetery
Video: Mediazona pic.twitter.com/WS4WQOs2H4
— Mediazona English (@mediazona_en) March 1, 2024
Aliaţii lui Navalnîi – care au promis să transmită în direct pe internet evenimentele din această zi – l-au acuzat pe preşedintele Vladimir Putin că a dat ordin ca opozantul să fie asasinat, pentru că liderul rus nu ar fi putut tolera gândul că Navalnîi ar putea fi eliberat într-un potenţial schimb de deţinuţi cu SUA. Aceştia nu au publicat dovezi care să susţină această acuzaţie, dar au promis să prezinte modul în care a fost ucis şi de către cine.
Kremlinul a negat implicarea statului în moartea sa şi a declarat că nu are cunoştinţă de niciun acord pentru eliberarea lui Navalnîi. Certificatul său de deces – potrivit aliaţilor – spune că a murit din cauze naturale.
Navalnîi, fost avocat, reprezintă cea mai fermă provocare politică împotriva lui Putin de la venirea la putere a liderului rus, la sfârşitul anului 1999, organizând proteste de stradă şi publicând investigaţii răsunătoare despre presupusa corupţie a unor persoane din elita conducătoare.
Însă, în urma unei serii de acuzaţii penale pentru fraudă şi extremism – despre care Navalnîi a spus că au fost motivate politic – a fost condamnat la peste 30 de ani de închisoare, iar majoritatea susţinătorilor săi fie au fugit din ţară, fie se află în închisoare.
Navalnîi a decis să se întoarcă în Rusia din Germania în 2021, după ce a fost tratat pentru ceea ce medicii occidentali au spus că a fost otrăvire cu un agent neurotoxic, dar imediat a fost arestat.
Putin, care controlează toate pârghiile statului şi este de aşteptat să fie reales confortabil pentru un nou mandat de şase ani peste două săptămâni, nu a comentat încă moartea lui Navalnîi şi a evitat ani de zile să îl menţioneze numele.
Deşi Navalnîi este bine cunoscut în Occident, nici televiziunea de stat din Rusia nu l-a menţionat ani de zile, iar atunci când a făcut-o a fost pe scurt şi într-o lumină negativă.
Aliaţii lui Navalnîi, care se află în afara Rusiei şi care au fost desemnaţi de autorităţi drept extremişti susţinuţi de SUA, au cerut persoanelor care doresc să îi onoreze memoria, dar nu pot participa la serviciul funerar, să meargă în schimb la anumite repere din oraşele lor, vineri seara, la ora locală 19.00.
Kremlinul a spus că declaraţiile aliaţilor lui Navalnîi sunt provocatoare şi a avertizat că poliţia va respecta legea.
Judecând după adunările anterioare ale susţinătorilor lui Navalnîi, este probabilă o prezenţă intensă a poliţiei, iar autorităţile vor dispersa tot ceea ce vor considera că seamănă cu o demonstraţie politică, în conformitate cu legile privind protestele.
Soţia lui Navalnîi, Iulia, cu care a avut doi copii, a declarat că nu este sigură dacă funeraliile în sine vor decurge în mod paşnic sau dacă poliţia va aresta participanţii. Ea se află în afara Rusiei.
Este de aşteaptat ca mama lui Navalnîi, Liudmila, în vârstă de 69 de ani, să participe la înmormântarea acestuia. Nu este clar cine altcineva va avea voie să intre în biserică pentru slujbă.
Navalnîi a condamnat decizia lui Putin de a trimite zeci de mii de soldaţi în Ucraina ca fiind o întreprindere nebunească şi construită pe minciuni. Însă biserica care va găzdui înmormântarea sa a făcut donaţii armatei ruse şi şi-a anunţat cu entuziasm sprijinul pentru război.
În perioada premergătoare înmormântării sale, aliaţii săi au acuzat autorităţile că le-au blocat planurile de a organiza un serviciu funerar civil mai amplu şi au declarat că persoane necunoscute au reuşit chiar să le zădărnicească încercările de a închiria un dric pentru a-l transporta la propria înmormântare.
Kremlinul a declarat că nu are nimic de-a face cu aranjamentele funerare ale lui Navalnîi.