Războiul Eclerelor – deznodământ cu gust amar pentru Jamila! Instanța Supremă a decis, Laura Laurențiu a fost prima gospodină care a difuzat rețeta desertului

Războiul dus în justiție pentru „Eclerul la tavă”, de Jamila și Laura Laurențiu, două vloggerițe culinare celebre, a ajuns la final. Jamila a pierdut procesul în urma căruia spera să fie despăgubită.
Bianca Bocioacă
01 mart. 2024, 12:33
Războiul Eclerelor - deznodământ cu gust amar pentru Jamila! Instanța Supremă a decis, Laura Laurențiu a fost prima gospodină care a difuzat rețeta desertului
Jamila a pierdut definitiv „Războiul Eclerelor” împotriva Laurei Laurențiu

Jamila a pierdut „Războiul Eclerelor”. Mai mult, vloggerița va trebui să îi plătească cheltuieli de judecată rivalei sale, Laura Laurențiu. Magistrații au considerat că aceasta din urmă a fost cea care a difuzat prima în România rețeta desertului controversat.

Disputa a pornit de la filmările în care este prezentată rețeta „Eclerului la tavă”. Instanțele au tranșat scandalul iscat după ce varianta Jamilei a fost blocată pe YouTube în 2019, timp de 17 zile, la cererea Laurei Laurențiu, care le arătase urmăritorilor săi cum să prepare desertul cu trei ani înainte, în 2016.

 „M-a deranjat că clipul ei avea exact același titlu, că imaginea ilustrativă a videoclipului reproducea până și poziția imaginii mele ilustrative, că practic promitea același lucru publicului, publicul era deja în confuzie. Ca aspect, în orice caz e identică, în privința ingredientelor folosite, sunt substituite unele grăsimi cu altele. Dacă ar fi menționat că s-a inspirat de la mine, eu aș fi felicitat-o pentru cât de frumos i-a ieșit”, spunea Laura Laurențiu.

Citește și: Jamila a pierdut procesul în instanță pe rețeta de ”ecler la tavă”! Suma fabuloasă pe care este trebuie să o plătească rivalei sale

„Decisiv nu este existența sau nu a unei mărci înregistrate, ci a credinței rezonabil întemeiate a intimatei Laura Laurențiu că postările sale cu privire la rețeta în discuție sunt anterioare celor ale apelantei, apelanta (Jamila) nefiind în drept să i le preia tale quale (așa cum sunt), cel puțin nu fără a menționa anterioritatea postărilor sale”, se arată în decizia Curții de Apel București.

Jamila s-a plâns în instanță că imaginea și onoarea ei în fața urmăritorilor săi au avut de suferit. Ea a cerut despăgubiri de 5.000 de euro, dar a pierdut și la Tribunal, și la Curtea de Apel, iar acum la Instanța Supremă.

După patru ani de dispute în sălile de judecată, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a dat câștig de cauză Laurei Laurențiu, care a avut întâietate în prezentarea rețetei de „Ecler la tavă” și care nu va trebui să plătească rivalei sale nicio despăgubire. Jamila, în schimb, a fost obligată să îi plătească 10.000 de lei cheltuielile de judecată celei pe care a pârât-o în justiție.

Citește și: Războiul eclerelor ajunge la Curtea Supremă. Jamila a atacat sentinţa data de Curtea de Apel București

Jamila rămâne singura care a reușit să își înregistreze marca la OSIM, dar numai în varianta în care „Eclerul la tavă” este asociat cu numele.

„Pentru că circul a început din nou și pentru că iar se aruncă cu minciuni și cu jigniri, voi reveni cu o ultimă declarație despre subiectul eclerului la tavă. Până atunci, vă spun doar atât. Nu eu am început acest circ, nu eu am dar report unui clip fără motiv întemeiat, nu am fost eu cea care a făcut un rău în mod gratuit când exista cale de comunicare și când lucrurile s-ar fi putut rezolva mult mai simplu și mai ușor.

Mesajul transmis de Jamila, după ce a pierdut definitiv „Războiul Eclerelor”

După ce a pierdut și la Înalta Curte de Casație și Justiție, Jamila a spus tot ce avea pe suflet, într-o postare pe contul ei de Facebook.

„Eu am fost doar victima unor șicane și unui bullying care a durat ani și ani la rând, iar acest eveniment a fost pentru mine picătura care a umplut paharul. În timpul procesului n-am putut să dau detalii, doar am asistat la un linșaj mediatic și la hate fără precedent. Acum pot să vă spun TOT și asta voi face. Din păcate, judecătorii din România nu sunt pregătiți pentru spețele care implică creatori de conținut și platforme online.

Și mai vreau să mai spun un lucru important: când pretinzi în fața unui judecător că tu ai raportat TITLUL unei rețete fără ca măcar s-o urmărești, nu ai cum să vii să vorbești acum de rețetă și de ‘copiat’, nu când cu o căutare pe Google sunt sute și sute e rețete făcute înaintea mea și după mine. Înțeleg acum că problema personală era doar cu mine!”, a scris Jamila pe Facebook.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Pâinea pe care nu ar trebui să o cumperi niciodată. Dacă vezi asta pe etichetă, evită să o iei
Capital.ro
Decizie pentru cei care stau LA BLOC. Schimbarea pe care românii o cer de ani de zile
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
UE, ultimatum pentru România! Când trebuie prezentat planul pentru micșorarea deficitului bugetar
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Permisul auto, tot mai greu de obținut. Intră în vigoare reguli draconice
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Statul vrea BANII românilor. Nouă obligație de plată. Vor plăti scump din 2025
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Lucrări de reparaţie la Podul Prieteniei Giurgiu – Ruse: Restricţii de trafic pe parcursul a 730 de zile
MediaFlux
Prințul William, DEZVĂLUIRI INCREDIBILE despre PRINȚESA DIANA
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!