Profesorii cu doctorat vor fi verificați lunar, transmite Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Guvernul nu a acceptat nicio variantă propusă de federațiile sindicale

Toți profesorii cu doctorat vor fi verificați lunar, după ce a fost eliminată de Guvern prevederea ca sporul de doctorat să fie plătit în urma unei verificări anuale.
Filip Stan
01 mart. 2024, 18:43
Profesorii cu doctorat vor fi verificați lunar, transmite Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Guvernul nu a acceptat nicio variantă propusă de federațiile sindicale

Mai exact, OUG nr. 10 din 22 februarie 2024, care modifică Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și alte acte normative, a fost adoptată fără excepția ca profesorii să fie verificați anual.

„Guvernul României nu a fost de acord cu niciuna dintre variantele propuse de federațiile sindicale. În aceste condiții, plata indemnizației de doctorat se va efectua în urma verificării realizate prin evaluarea lunară a angajatului, conform OUG nr. 115/2023”, se arată în informarea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

„FSLI, alături de celelalte federații sindicale, a solicitat Premierului României exceptarea personalului didactic de la regula verificării realizate prin evaluarea lunară a angajatorului. Prin adresa comună din 30 ianuarie 2024, federațiile sindicale au atras atenția asupra situației create în sistemul de învățământ ca urmare a intrării în vigoare a prevederilor art. XXXVIII din O.U.G. nr. 115/2023: „Modificarea tuturor fișelor de post generează o birocrație excesivă și nejustificată a actului educațional și a procesului de învățământ din unitățile și instituțiile de învățământ, cu atât mai mult cu cât calitatea actului de instrucție și educație și rezultatele predării nu pot fi transpuse în rezultate cuantificabile lunar”.”

Citește și Profesorii iau bani înainte de Paște. Ministerul Educației așteaptă listele de la inspectoratele școlare

Sindicatele profesorilor au anunțat, pe 1 februarie, că Ministerul Educației pregătește o ordonanță de urgență pentru a rezolva problema raportării lunare a activității pentru sporul de doctorat. Pentru plata sporului de doctorat pentru profesorii din învățământul preuniversitar și superior verificarea se va face printr-o evaluarea anuală, nu lunară.

Proiectul de OUG a fost adoptat de Guvern și a fost eliminată prevederea referitoare la verificarea anuală, ceea ce înseamnă că sporul pentru titlul de doctor este plătit doar dacă activitatea profesorilor este verificată suplimentar lunar, conform OUG 115/2023.

Condiționarea sporului de doctorat de verificări suplimentare a fost inclusă în proiectul de ordonanță pentru economii la buget din mai 2023, potrivit surselor Edupedu.ro, însă a fost eliminată din varianta publicată în Monitorul Oficial.

Citește și Ciolacu anunţă „Masă sănătoasă” în 1.200 de şcoli. Veste bună pentru 450.000 de elevi

Atunci s-a pus următoarea problemă: dacă într-o școală sunt doi profesori de matematică (unul are doctorat, iar celălalt este fără doctorat), cum ar putea decide școala că postul pe care este încadrat profesorul cu doctorat justifică faptul că pentru acest post să se acorde indemnizația de doctorat.

Guvernul a aprobat condiționarea sporului de doctorat de verificări suplimentare în decembrie 2023, deși Consiliul Legislativ a solicitat eliminarea prevederii pentru că are un caracter arbitrar şi este practic imposibil de realizat.

Un specialist într-un domeniu, care deține și titlul de doctor, folosește pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu toate cunoștințele dobândite pe parcursul formării universitare, postuniversitare sau continue, neputând fi separate cunoștințele și abilitățile atestate prin titlul de doctor, de cele dobândite prin alte modalități de formare, potrivit Consiliului Legislativ.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Parcul din România care se va transforma de Paște 2025. Sunt așteptați turiști din toate colțurile țării pentru a vedea carnavalul
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. NU va mai fi nimeni ca el. Va rămâne veșnic în inimile românilor
Playtech.ro
Ajutor dublu de Paște 2025 pentru unii pensionari: bani pentru miel și cozonac, pe lângă cei 400 de lei de la Guvern
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Fenomen surprinzător în România, provocat de temperaturile scăzute
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Ce publicase pe Facebook românca Andreea Mottram, înainte să fie omorâtă de fiica ei adoptivă. „Problema este că...”
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Apare o nouă taxă auto pentru șoferi. De când vor fi obligați să o plătească
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Schimbare importantă pentru șoferi: Cei cu două mașini vor plăti o nouă taxă obligatorie
MediaFlux
Tragedie după prăbușirea acoperișului unui club de noapte. 80 de morți și peste 220 de răniți în Republica Dominicană VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu