Un studiu recent afirmă avantajele unui stil alimentar de origine europeană. Dieta mediteraneană are și un rival, gata să concureze pentru sceptrul reginei nutriției, adică dieta atlantică. A prins viața în Europa, deoarece acest stil alimentar se bazează pe dieta oamenilor care trăiesc în nord-vestul Spaniei și nordul Portugaliei.
Comparație dintre cele două diete provine dintr-un studiu recent publicat în JAMA Network, conform căruia persoanele care urmează dieta atlantic riscă mai puțin să dezvolte temutul sindrom metabolic.
Dieta atlantică este apreciată de populațiile din nordul Portugaliei și Galiției. Se bazează pe alimente locale, proaspete și integrale, precum fructe, legume, pâine, leguminoase, nuci, pește, produse lactate și ouă.
Cea mai comună grupă de alimente din dieta Atlanticului este amidonul, pâine, paste, orez, cereale integrale și cereale non-integrale, care sunt consumate de 6 până la 8 ori pe zi.
Astfel, această dietă include și carne, în principal carne de vită și de porc, iar uleiul de măsline este un condiment comun, în timp ce vinul este consumat la mese.
Studiul dezvăluie că, în comparație cu cei care urmează dieta normală, persoanele care au adoptat dieta atlantic timp de 6 luni au un risc mai scăzut de a dezvolta sindrom metabolic, o afecțiune care crește probabilitatea bolilor de inimă, accident vascular cerebral și diabet.
”Dieta Atlantic”, în ciuda bogăției sale nutriționale, pare să readucă în special riscul de obezitate, diabet, hipertensiune arterială și niveluri ridicare te trigliceride.
Deci, beneficiile dietei Atlantic se datorează abundenței de pește și nuci, care furnizează acizi grași Omega-3 și antioxidanți, arată JamenNewtork.com.
Cerealele integrale, fructele și legumele conțin și fibre, vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea inimii.
În acest sens, dietele atlantice și mediteraneene au multe în comun.
Mai mult decât cele precizate anterior, nenumărate studii confirmă că dietele bogate în alimente vegetale și sărace în alimente procesate sunt asociate cu un risc mai scăzut de boli cronice.
Deci, deși este adevărat că ambele diete pun accentul pe ingrediente proaspete, precum fructele, legumele, cerealele integrale și uleiul de măsline, dieta atlantică diferă ușor de cea mediteraneană, care este mai orientată către o dietă pe bază de plante, în condițiile în care prezintă un aport mai mare de carne roșie.