Cine trebuie să plătească taxa de lux în 2024. Potrivit analiștilor Ernst&Young România, citaţi de Digi24, taxa vizează persoanele fizice care dețin clădiri rezidențiale cu o valoare estimată mai mare de 2.500.000 lei și autoturisme înmatriculate în România, a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei sunt afectate de această taxă.
Impozitul special pentru locuințe se calculează prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea proprietății și plafonul neimpozabil de 500.000 euro. În cazul autoturismelor, se aplică aceeași cotă asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul neimpozabil de 75.000 euro.
Contribuabilii sunt obligați să calculeze, să declare și să plătească impozitul special până la data de 30 aprilie pentru imobile și până la 31 decembrie pentru autoturisme. Este important de menționat că impozitul pentru autoturisme se datorează doar pentru o perioadă de cinci ani de la predarea-primirea mașinii.
Citeşte şi: Ce se întâmplă dacă primești și nu declari la ANAF o moştenire în bani. Taxa de succesiune 2024
Cu toate acestea, în ceea ce privește declararea și platirea impozitului pentru imobilele deținute în coproprietate, există unele neclarități. În lipsa unor instrucțiuni clare din partea autorității fiscale, nu se știe dacă este suficientă depunerea declarației de către un singur coproprietar sau dacă fiecare coproprietar trebuie să declare impozitul pentru cota sa de proprietate.
Această taxă pe lux nu este o noutate în Europa, fiind deja aplicată cu succes în țări precum Franța, Danemarca și Moldova. Totuși, există și state care nu au implementat până în prezent o astfel de taxă, iar altele au ales să o elimine în trecut, cum ar fi Luxemburgul și Suedia.
Citeşte şi: Lovitură devastatoare pentru o categorie de pensionari. Cu cât le vor fi taxate pensiile