Viorel Cataramă: ”Sunt într-un taxi fără șofer în San Francisco. În curând, cred că vom zbura cu avioane fără piloți”

Dispărut de multa vreme din spațiul public, omul de afaceri Viorel Cataramă a reapărut pe rețelele sociale. Și nu oricum. S-a filmat în timp ce se circula într-un taxi fără șofer în San Francisco.
Alina Costache
03 mart. 2024, 23:27
Viorel Cataramă: ”Sunt într-un taxi fără șofer în San Francisco. În curând, cred că vom zbura cu avioane fără piloți”

Viorel Cataramă are 69 de ani și este unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din România. A cochetat și cu politica, candidând la alegerile prezidențiale din 2019. A fost membru PNL, iar după Revoluție, în 1991, a ocupat funcția de Secretar de Stat la Ministerul Comerțului și Turismului, în guvernul Petre Roman.

Citește și: Adina Alberts, anunţ despre căsnicia cu Viorel Cataramă, la 10 ani de la căsătorie: „Am avut un hop în 2020. El a mirosit manipularea, mi-am dat seama ce om curajos am lângă mine”

Dacă pe parte politică treaba nu a mers, nu la fel putem spune despre afacerile lui Viorel Cataramă. Imediat după revoluție, Viorel Cataramă s-a orientat către import, o strategie bine pusă la punct, având în vedere nevoia românilor de a investi. În anul 1990, fostul politician a devenit președinte-director general al grupului de firme Elvila.

„Am făcut export cu maşini şi motociclete de epocă. Apoi m-am reprofilat. Era o legislaţie ciudată, care spunea următorul lucru: dacă eşti întreprindere de stat şi faci export, eşti obligată să schimbi valuta încasată la cursul oficial.

Dacă însă eşti firmă privată şi faci export, nu ai nicio restricţie. Şi atunci, fabricile de mobilă care lucraseră cu mine s-au găsit în următoarea situaţie: dacă făceau singure export, încasau 100 lei, dacă făceau export prin mine, încasau 200 de lei. Am preluat contracte de la multe fabrici, am făcut export şi, cu valuta obţinută, am făcut importuri.

Citește și: Viorel Cataramă, experienţă traumatizantă cu un spital de stat din România. Ce diferenţă a sesizat după ce a apelat la o clinică privată

Ştie toată lumea că, imediat după Revoluţie, nu se găsea nimic. Oamenii aveau bani, pentru că în timpul comunismului n-au putut să-i cheltuie, şi s-au pus pe cumpărat.

Un aparat video care costa 200 dolari se vindea în România cu 50.000 lei- adică vreo 10.000 dolari. Rata profitului era fabuloasă: 6.000 la sută! Nu am fost singurul, numai că foarte mulţi au făcut bani şi şi-au bătut joc de ei.

Eu, cu acei bani, cu 2,4 milioane dolari, am cumpărat în 1991 Fabrica de mobilă de la Beiuş. A fost prima privatizare a unei întreprinderi româneşti. Toată lumea mă întreba de ce trebuie să cheltui eu bani să-mi iau fabrică de mobilă.

Uite că azi toate fabricile din Bihor cu care am lucrat nu mai există, cu excepţia Beiuşului, pentru că acolo s-a dus Viorel Cataramă.”, a povestit Cataramă.

Cu timpul, a devenit unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din România.

După pandemie, nici afacerile nu i-am mers așa bine. Producătorul de mobilă Elvila, fondat de omul de afaceri Viorel Cataramă, şi-a adâncit pierderile la 5,5 mil. lei în prima jumătate a lui 2023, scria ZF, în septembrie 2023. Potrivit sursei citate, Elvila a anunţat pierderi nete de 5,5 mil. lei în primele şase luni din 2023, comparativ cu rezultatul negativ de 3,3 mil. lei din perioada similară din 2022, în contextul în care afacerile au scăzut cu 11,4%, la 10,1 mil. lei.

Veniturile din exploatare totale s-au ridicat la 20,9 mil. lei şi au fost de aproape două ori mai mari faţă de cele din S1/2023, dar şi cheltuielile de exploatare au fost de 26,4 mil. lei, cu 10 mil. lei mai mari. Compania, la care Viorel Cataramă are 65,65%, Elvila General Consult are 19,4%, iar statul român deţine 1,2%, avea 122 de salariaţi la S1/2023.

Dispărut de ceva timp din lumina reflectoarelor, iată că afaceristul își surprinde urmăritorii cu o filmare dintr-un taxi fără șofer din SUA.

”Sunt într-un taxi fără șofer în San Francisco, în drum de la restaurant către hotel.

Plouă în rafale și bate un vânt puternic, dar experiența este unică!

În curând, cred că vom zbura cu avioane fără piloți, oare cum ne vom simți?”, scrie omul de afaceri Viorel Cataramă, care a postat și o filmare din taxi.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Apartamentele pe care să nu le cumperi niciodată, chiar dacă au prețuri tentante. Le găsești în marile orașe precum București sau Cluj, dar nimeni nu îți va spune acest detaliu
Capital.ro
Interzis pentru cei care fac ITP-ul. Se face dosar penal. Pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare
Playtech.ro
Iubita lui Selly, fotografiată FĂRĂ haine! Imaginile au APĂRUT pe net
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Fostă ispită de la Insula iubirii, în spatele gratiilor: Am avut această frică
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Discuție HALUCINANTĂ între mama și suspectul crimei din Brăila: „Mai mult de 12, 13 ani nu faci”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Prețul ireal pe care îl cere proprietarul unei garsoniere de 11 mp, din Cluj-Napoca: „Deschizi ușa și sari direct în pat”. Anunțul a ajuns viral pe rețelele sociale
Capital.ro
Cristian Cioacă e terminat. Decizia care îl înfundă pe fostul soț al Elodiei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
Descoperirea făcută de oamenii legii, care ar putea rezolva definitiv cazul crimei din Brăila! A fost găsită în casa mamei suspectului
substantial.ro
Nave militare rusești vor acosta în Cuba la sfârșitul lunii iulie
MediaFlux
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de JOE BIDEN AZI-NOAPTE! Este OFICIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!