Marcel Ciolacu promite Schengen terestru în 2024, fără vize de SUA în 2025 şi aderarea la OECD în 2026

Premierul Marcel Ciolacu susține că România va intra și terestru în Schengen până la sfârșitului anului 2024, că vizele pentru SUA vor fi scoase până la sfârșitului anului 2025 și vă vom adera la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în 2026.
Filip Stan
04 mart. 2024, 22:39
Marcel Ciolacu promite Schengen terestru în 2024, fără vize de SUA în 2025 şi aderarea la OECD în 2026

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni seara, la Antena 3, că „garantează” că România va intra și cu frontierele terestre în Schengen până la finalul acestui an, iar în 2025 nu vom mai avea nevoie de vize pentru SUA. În 2026 vom intra în OCDE, cea mai importantă organizație economică din lume, a afirmat liderul PSD.

”România va intra, peste o lună, aerian și maritim în Schengen. Eu vă garantez că, până la sfârșitul anului, România va intra în Schengen terestru.

Anul viitor, România nu va mai avea vize cu America, iar în anul 2026 va intra în OECD. Vă dau garanții că așa va fi. Acesta este proiectul nostru de țară. Cea mai importantă va fi aderarea la OCDE.

În momentul în care am intrat la OECD, România va fi alături de toate statele dezvoltate din lume, nimeni nu va mai întoarce România din drumul ei, vor veni cele mai mari investiții. Se face upgrade la 2-3 luni, ca să fim alături de toate statele dezvoltate, acesta este viitorul”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la Antena 3.
Marcel Ciolacu anunţă restructurări masive în sectorul bugetar: „De ce să fie în România spor de antenă, noi dormim cu telefonul sub pernă! Am început cu ministerele, urmează fiecare agenţie şi companie de stat”
Consiliul Uniunii Europene a votat în seara de 30 decembrie 2023, în unanimitate, admiterea României și a Bulgariei în spațiul Schengen în martie 2024, cu frontierele aeriene și maritime. Nu există deocamdată un calendar pentru accederea și cu granițele terestre.

Comisia Europeană a lansat , luni, împreună cu Bulgaria şi România două cadre de cooperare în domeniul gestionării frontierelor şi migraţiei. Cadrele de cooperare se bazează pe implementarea cu succes de către cele două ţări a proiectelor pilot privind procedurile rapide de azil şi returnare, iniţiate în martie 2023, şi permit trecerea de la soluţii ad-hoc la soluţii durabile, mai arată comunicatul de presă al Executivului european.
Bulgaria şi România au dat un nou impuls eforturilor comune de gestionare a frontierelor externe şi a migraţiei.

Potrivit sursei citate, prin cadrele de cooperare convenite astăzi, cele două ţări vor contribui în continuare la eforturile europene comune de abordare a provocărilor legate de securitatea UE la frontierele externe* şi de migraţie. În special, se va pune accentul pe:- Sprijinirea măsurilor consolidate în domeniul gestionării frontierelor, al azilului şi al primirii, al sistemului de returnare şi al cooperării poliţieneşti consolidate în spaţiul Schengen;

– Începerea pregătirilor pentru implementarea Noului Pact privind Migraţia şi Azilul în Bulgaria şi România, în special în ceea ce priveşte planurile naţionale de implementare.

Marcel Ciolacu dezaprobă cu fermitate politica pe care o promovează Șoșoacă și Simion: „Politica nu se face pe Facebook, transmițând live din Parlament! Nu poți să faci ca maimuța!”

Cadrele de cooperare iau în considerare faptul că acquis-ul Schengen va fi pe deplin aplicabil în Bulgaria şi România şi că, începând cu 31 martie 2024, vor fi eliminate controalele la frontierele aeriene şi maritime interne. În acest context, acestea includ, de asemenea, acţiuni de consolidare continuă a cooperării dintre statele membre, de exemplu în domeniul cooperării poliţieneşti, pentru a aborda provocările transfrontaliere conexe.

Comisia a lansat , luni, o nouă acţiune specifică de finanţare în cadrul Instrumentului pentru managementul frontierelor şi politica de vize 2021-2027, în valoare de 85 milioane de euro, pentru a consolida capacităţile naţionale la frontierele externe ale UE, mai indică sursa menţionată. Astfel, Bulgaria şi România pot solicita acum fonduri suplimentare pentru a-şi extinde sau moderniza sistemele existente de supraveghere a frontierelor, pentru a achiziţiona mijloace de transport, inclusiv cu capacităţi de termoviziune, precum şi echipamente de operare, cum ar fi camerele de detectare a mişcării şi camerele cu termoviziune şi pentru a-şi dezvolta sau moderniza sistemele.

Întâlnirile Comitetului de Conducere cu Bulgaria şi România vor continua în mod regulat pentru a implementa măsurile convenite în cadrul cadrelor de cooperare. La aceste reuniuni vor participa Comisia, agenţiile UE, inclusiv Frontex, Agenţia UE pentru Azil şi Europol, precum şi cele două autorităţi naţionale.
În luna martie 2023, Comisia Europeană a lansat două proiecte-pilot cu Bulgaria şi România. În luna octombrie 2023, la şase luni de la implementarea proiectelor-pilot, Comisia a evaluat progresul înregistrat. S-au obţinut rezultate tangibile, fiind semnalate bune practici în domeniul procedurilor accelerate de azil, al returnărilor eficace, al gestionării frontierelor şi al cooperării consolidate cu ţările învecinate.

Spynews
Obiectul cu care a fost înmormântată prințesa Diana. Avea o semnificație specială pentru ea
Bzi.ro
Denisa Nechifor a făcut spectacol la piscină, în costum de baie! Cum se păstrează focoasa brunetă, la 40 de ani
Fanatik.ro
Cine deține, de fapt, lanțul de farmacii Tei din București. Puțini români știu cine se află în spatele mega-afacerii
Capital.ro
Se schimbă buletinele. Tot ce e emis înainte de 1 ianuarie 2024 nu se mai folosește
Playtech.ro
„E prima oară când dau Like la un WC”. Un bărbat și-a făcut toaletă în fundul curții, apoi a...
DailyBusiness
Vestea cea mare pentru toamna 2024. Apare un nou tip de program „Rabla” pentru români
Adevarul
Valoarea de la care o casă sau o maşină devine bun de lux şi se plăteşte impozit în plus. Data limită pentru Formularul 216
Spynews
Irinel Columbeanu, abandonat în azil! Afaceristul ar fi fost părăsit de prietenii lui și trece prin clipe grele
Spynews
Dulce împăcare! Dana Roba este din nou împreună cu Beniamin! Nu au rezistat prea mult timp unul fără celălalt / FOTO
Evz.ro
Fără aparate de condiționat pe fațadele clădirilor. Legea, în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și sacrificiile pe care le face pentru a arăta așa
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Pensie de 100.000 de lei pe lună după recalculare. Ce meserie a avut românul care o încasează
Playsport.ro
Apariție interzisă la propria nuntă?! Prea fierbinte! Cum s-a îmbrăcat "Perla Banatului" la cununia cu Marius Constantin
kanald.ro
Sebastian, de la „Casa iubirii”, în lacrimi după cearta cu Roberta: „Nu mă simt bine, îmi este rău!”
Capital.ro
Este interzisă instalarea aparatelor de aer condiționat pe fațadele clădirilor! Se dau amenzi usturătoare.
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Jordan Chiles, imagini incendiare, în bikini, în plin scandal cu medalia Anei Bărbosu
stirilekanald.ro
Șocant de ce a murit de fapt Sorin Nazîru, la 16 ani! 'Paracetamol și apă rece puteam să-i dau și eu'
substantial.ro
Cercetătorul Vincent Lyne dezvăluie posibila locație a epavei zborului MH370
MediaFlux
CEA MAI MARE PENSIE după recalculare. O primește o persoană care a lucrat DOAR 18 ANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...