Traian Băsescu: „Iohannis s-a trezit cam târziu pentru un post la UE. La NATO, Rutte s-a dovedit ostil României”

Fostul preşedinte al României a făcut un inventar al posturilor la nivel înalt din Uniunea Europeană şi a remarcat faptul că nu prea este loc pentru Klaus Iohannis. În schimb, Băsescu a cerut să se facă lobby puternic pentru ca Rutte să nu ajungă şeful NATO.
Filip Stan
05 mart. 2024, 21:01
Traian Băsescu:

Traian Băsescu consideră că posturile importante din NATO și Uniunea Europeană ”sunt deja date”, iar Klaus Iohannis ”s-a trezit târziu” în cazul în care își dorește să aibă o funcție importantă.

”Singura explicație pentru devansarea alegerilor este legată de alegerea lui Klaus Iohannis de a se lupta pentru o funcție de conducere în NATO sau UE. Eu aș trage un semnal, din experiența mea în UE. Dacă vizează un post la UE trebuie să fie atent. Postul de președinte al CE, este deja dat! Ursula are susținerea PPE.

Președintele PPE, lobby pentru Iohannis: „Avem nevoie de cineva din țările Central și Est europene la conducerea Europei”

Postul de înalt reprezentat va rămâne la socialiști. În opinia mea funcțiile la UE sunt deja ocupate. Dacă poate face ceva este doar să aibă o luptă cu Mark Rutte , un om care disprețuiește România, pentru funcția de Secretar General al NATO, iar Iohannis are obligația să nu îi permită acestui individ să câștige. Eu cred că s-a trezit târziu Iohannis, posturile sunt deja date. Va fi foarte greu, chiar dacă nu imposibil”, a spus Traias Băsescu la Digi 24.

România a notificat aliaţii din NATO că intenţionează să-l propună pe Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar-general al Alianţei, potrivit unor surse europene citate de Bloomberg.

Traian Băsescu încă speră să recuperăm Tezaurul de la Rusia: „Este acolo, depozitat în hrubele Kremlinului, îmi permit să spun, şi deocamdată nu vor să-l returneze”

„România i-a notificat pe ceilalţi membri NATO că intenţionează să îşi desemneze preşedintele drept candidat la funcţia de secretar general al alianţei de apărare, potrivit unor oficiali europeni. Nominalizarea preşedintelui Klaus Iohannis va complica efortul altor aliaţi de a-l instala pe premierul olandez demisionar Mark Rutte ca viitor şef al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Cu sprijinul SUA, al Marii Britanii şi al altor ţări mari, Rutte a fost văzut luni de zile ca favorit pentru a conduce alianţa formată din 31 de membri, odată ce mandatul secretarului general Jens Stoltenberg se va încheia în octombrie” – se arată în articolul Bloomberg intitulat „România complică eforturile de a-l face pe Rutte viitorul şef al NATO”.

Sprijinul pe care Rutte l-a primit public din partea unor aliaţi cu greutate au fost considerate de unii oficiali din alianţă un efort de a securiza candidatura lui Rutte şi de a exclude eventual alţi candidaţi. Însă unii membri de pe flancul estic al NATO nu au dat încă undă verde candidaturii sale, făcând presiuni pentru o mai mare reprezentare a regiunii în funcţii de conducere în cadrul organizaţiei, în condiţiile în care ultimii şefi ai alianţei au fost din ţările nordice sau din Olanda, menţionează Bloomberg.

Însuşi preşedintele Iohannis declara la începutul acestei luni, vorbind despre alegerile pentru Parlamentul European, că „ar fi inadmisibil ca nici o poziţie să nu fie ocupată de o persoană din noile state membre, adică din partea din Est”.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Condimentul delicios, dar care devine periculos după ce este gătit. Românii adoră să îl adauge în numeroase rețete, dar nu își dau seama de efectele secundare pe care le are
Capital.ro
Stațiile ITP sunt obligate. Legea e lege. Nu mai scapă nimeni
Playtech.ro
DOAMNE cât e de frumoasă! Imagini de senzație cu noua iubită a lui Alex Bodi, te hipnotizează
DailyBusiness
Marcel Ciolacu dă vestea! Românii vor putea merge în SUA fără vize mai repede decât era de așteptat
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Fostă ispită de la Insula iubirii, în spatele gratiilor: Am avut această frică
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
George Restivan a divulgat adevăratul motiv pentru care s-a despărțit de Adriana Bahmuțeanu 😲 Voia să-și salveze fiul!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cât costă mâncarea la “împinge tava” în stațiunea Mamaia: „Prețuri ca în Elveția”. Turistul dezamăgit a postat totul pe internet
Capital.ro
Se schimbă banii în Europa. Anunțul BNR pentru cei care preferă bani cash
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris Pun la Dispoziție 300.000 de Prezervative pentru Sportivi
MediaFlux
RĂSTURNARE la INSULA IUBIRII! Povestea de DRAGOSTE începută ACUM 10 ANI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!