Nehammer refuză aderarea României la Schengen chiar la Bucureşti: „Avem poziţii clare şi există câteva linii roşii”

Cancelarul austriac Karl Nehammer va respinge, în numele partidului ÖVP (Partidul Popular Austriac), aderarea României la Schengen, chiar la Congresul PPE de la Bucureşti.
Mircea Filipescu
06 mart. 2024, 16:46
Nehammer refuză aderarea României la Schengen chiar la Bucureşti:

ÖVP, membru al Partidului Popular European, ar urma să respingă, în cadrul congresului PPE de la București, includerea deplină a României și Bulgariei în spațiul Schengen. Cancelarul Karl Nehammer, membru al ÖVP, va vorbi în numele Austriei la Congresul PPE.

Reprezentanții Partidului Popular European (PPE), din care face parte și ÖVP, s-au reunit pentru două zile, miercuri și joi, la București, pentru a-și alege candidatul la președinția Comisiei Europene și pentru a-și adopta programul electoral.

Potrivit secretarului general al ÖVP, Christian Stocker, delegații acestei formațiuni politice vor vota împotriva manifestului PPE. Motivele sunt mai multe „linii roșii”, cum ar fi aprobarea cerută a energiei nucleare în Austria sau extinderea Schengen, notează Mediafax.

„Avem poziții clare ca partid popular și în Europa, ne ținem de acest lucru și nu ne putem abate de la el. Manifestul conține multe propuneri bune și puncte importante, dar există și câteva linii roșii pentru noi. Nu putem fi de acord cu energia nucleară în Austria. Suntem și rămânem împotriva energiei nucleare”, a declarat Christian Stocker.

De asemenea, ÖVP se opune în mod clar renunţării la principiului unanimităţii în domeniul deciziilor de politică externă şi de securitate, a arătat politicianul austriac conservator.

O altă linie roşie pentru ÖVP este eliminarea treptată planificată a motorului cu combustie: „Această poziţie clară este una dintre poziţiile noastre cheie în politica europeană şi lipseşte din manifestul PPE. Noi suntem în favoarea deschiderii tehnologice şi împotriva interdicţiilor”, a spus Stocker, citat de cotidianul Kurier.

Citeşte şi: Preşedintele PPE, Manfred Weber: România şi Bulgaria ar trebuie să adere imediat la Schengen. Îi rog pe socialiştii din Austria să se răzgândească

ÖVP respinge, de asemenea, includerea deplină a României și Bulgariei în spațiul Schengen, așa cum cer cele două țări: „Sistemul Schengen este stricat. Trebuie să reparăm sistemul și nu trebuie să trecem cu vederea acest lucru”, a declarat Stocker într-un comunicat.

La sfârşitul anului trecut, Austria a acceptat să-şi ridice veto-ul în privinţa aderării României şi Bulgariei la Schengen acceptând un compromis: ca la sfârşitul lunii martie, cele două ţări să intre în Schengen cu graniţele aeriene şi maritime, decizia în privinţa graniţelor terestre urmând să fie luată ulterior. Zilele trecute, ministrul austriac de interne, de asemenea membru al ÖVP, a evitat să se pronunţe în privinţa unui orizont de timp pentru intrarea României şi Bulgariei în Schengen inclusiv cu graniţele terestre, în ciuda faptului că autorităţile române sunt optimiste şi spun că se va întâmpla până la sfârşitul anului.

Într-o notă pozitivă, el a subliniat că unele dintre cererile ÖVP, de exemplu în lupta împotriva migrației ilegale, au fost incluse în conceptul de țări terțe sigure.

Pe de altă parte, potrivit programului Congresului PPE, cancelarul federal Karl Nehammer (ÖVP) va vorbi joi după-amiază la București în numele Austriei.

Citeşte şi: Ciucă, după întâlnirea cu Ursula von der Leyen: I-am arătat că prioritatea imediată a României e admiterea deplină a ţării noastre în Spaţiul Schengen

Spynews
Românul care a înjunghiat-o pe fetița de 11 ani, în Londra, este și el tatăl unui copil de patru ani. Ce obișnuia să posteze pe Internet: ”Absolut sinistre”
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Locul din România care i-a dat pe spate pe străini. Are un potențial turistic uriaș, dar puțini români știu de el: ”Este frumos și unic. Sunteți foarte norocoși să locuiți aici”
Capital.ro
Halep, în culmea fericirii. Nu mai poate de bucurie. L-a văzut prima oară
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
România are CEL MAI MARE preț la gaze naturale din regiune! Grecia și Bulgaria sunt în spatele nostru
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Ștefan și Maria de la Mireasa, sezonul 9, vacanță romantică în Italia. Cum și-a răsfățat fostul concurent soția de ziua ei onomastică / FOTO
Spynews
Cum a surprins-o Ronald Gavril pe Anamaria Prodan, de ziua onomastică. Iubitul vedetei a dat dovadă de romantismul suprem | FOTO
Evz.ro
Te lasă fără bani chiar la bancomat. Cum acționează escrocii
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Cum vrea Vlad Pascu să scape de închisoare. Părinții celor doi tineri uciși în tragedia de la 2 Mai sunt revoltați: „Vrea să fie eliberat, să-și îmbrățișeze părinții”
Capital.ro
Românii cu mașini pe motorină, taxați mai puțin. A intrat în vigoare azi, 16 august
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Chinurile Ioanei din Broșteni: Violată de tată, părăsită de mamă! "Mi-a zis că e sfâșiată"
substantial.ro
Cinci arestări în cazul morții lui Matthew Perry: legătura cu o rețea vastă de trafic de ketamină
MediaFlux
BOALA de care suferă DONALD TRUMP după ce a fost ÎMPUȘCAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...