Cu doar o zi rămasă până la sărbătoarea Sfinților Mucenici, doamnele din toată țara se pregătesc să facă deliciosul desert tradițional – mucenicii, acompaniați, conform datinii, de nucă proaspăt măcinată.
În prepararea mucenicilor, fie ei moldovenești sau muntenești, miezul de nucă are un rol extrem de important, tocmai pentru că oferă dulciurilor o savoare unică, mai ales în combinație cu mierea de albine.
Mulți români deja au început să colinde piețele în căutarea miezului de nucă, dar s-au lovit de prețuri destul de ridicate pentru kilogramul acestui ingredient important în prepararea mucenicilor.
La Piața Obor din București, prețul pentru un kilogram de miez de nucă este de 35 de lei, în timp ce în Piața Gemeni din același oraș poate ajunge până la 60 de lei pe kilogram, conform Antena 3.
Sfinții Mucenici sunt cinstiți în memoria celor patruzeci de Mucenici din Sevastia, care au fost martirizați pentru credința lor creștină în timpul domniei împăratului roman Liciniu (308-324).
Cei patruzeci de martiri creștini, toți din Capadocia și membri ai aceleiași unități de soldați creștini, au trăit și au mărturisit credința lor în cetatea Sevastia din Armenia. Chirion era în fruntea lor, iar Agricola, un om păgân și rău, era comandantul lor.
Când Agricola a aflat de credința lor creștină, a cerut să fie aduși în fața sa și să aducă jertfă zeilor. Chirion, liderul lor, a răspuns hotărât că vor lupta pentru Împăratul ceresc, Hristos.
În timp ce erau închiși în temniță, grupul a continuat să se roage lui Hristos, refuzând să-și abandoneze credința. Nemulțumit, un alt conducător militar, Lisie, a cerut din nou să aducă jertfă zeilor. Cu aceeași hotărâre, mucenicii creștini s-au opus.
Furios, Lisie a ordonat să fie dezbrăcați și să fie siliți să intre într-un lac aproape înghețat. Unul dintre ei, neputând rezista gerului, a acceptat să aducă jertfa. Cu toate acestea, cei patruzeci de martiri au petrecut o noapte întreagă în apa înghețată, rămânând în viață și rugându-se.
Atunci, coroane strălucitoare s-au arătat deasupra capetelor lor, simbolizând mărturia lor curajoasă. Văzând acest miracol, temnicerul Aglaie a mărturisit că și el este creștin și a sărit în apa înghețată, alăturându-se mucenicilor, conform Basilica.ro.