Generația Z, ”orbită” de telefoanele mobile. Avertismentul înfricoșător al medicilor din toată lumea. ”Nu putem inversa ceea ce s-a produs deja”

În era digitală, în care copiii nu își mai pot scoate ochii din telefon, problemele par să devină din ce în ce mai grave. Generația Z devine tot mai mioapă din cauza privitului ore în șir la dispozitivele electronice. Iată ce avertizează un celebru chirurg oftalmolog.
Filip Stan
07 mart. 2024, 10:34
Generația Z, ”orbită” de telefoanele mobile. Avertismentul înfricoșător al medicilor din toată lumea. ”Nu putem inversa ceea ce s-a produs deja”

Generația Z devine tot mai mioapă din cauza privitului îndelungat la dispozitivele electronice pe tot parcursul zilei și se confruntă cu o epidemie de orbire, în cazul în care continuă să stea doar în casă, dependenți de telefoane și rețele sociale, avertizează un renumit chirurg oftalmolog într-un raport.

Citește și Generaţia Z. O tânără plânge rău pe TikTok după ce s-a angajat la primul job cu program de 8 ore: „Nu am timp de nimic!”/Reacţia fanilor: „Poţi oricând să-ţi dai demisia şi să începi serviciul militar”

Rata miopiei a crescut semnificativ în toată lumea, cu o creștere de 46% în Marea Britanie în ultimele trei decenii!

În SUA, un studiu din California arată că miopia a crescut cu 59% în rândul adolescenților.

Generația Z se confruntă cu riscuri crescânde de a dezvolta probleme grave ale ochilor, chiar până la orbire, după ce au ratat expunerea la lumina naturală în timpul pubertății.

Ratele de miopie au crescut în mod alarmant în întreaga lume, cu o creștere de 46% în Marea Britanie în ultimele trei decenii, conform Daily Mail.

În SUA, un studiu din California arată că miopia a crescut cu uimitorul procent de 59% în rândul adolescenților.

Dr. Joern Jorgensen, un renumit chirurg oftalmolog la Laser Eye Clinic London, a tras un semnal de alarmă în legătură cu situația aceasta, care va deveni din ce în ce mai gravă, pentru că Generația Z, persoanele născute între mijlocul anilor 1990 și mijlocul anilor 2010, nu primește suficient dopamină.

În retină, nivelurile ridicate de dopamină ajustează vederea pentru condițiile de lumină naturală

Dacă mulți nu știu, timpul petrecut la soare crește nivelurile de dopamină, în timp ce statul în interior reduce cantitatea acestui important neurotransmițător, conducând la probleme serioase ale ochilor.

Între timp, cantitatea de timp petrecută privind dispozitivele electronice la doar câțiva centimetri distanță de față poate duce la miopie.

„Într-un moment critic al vieții lor, ei nu primesc lumina naturală, ceea ce provoacă în mod evident o creștere semnificativă a miopiei. Este alarmant și ceea ce observăm este o epidemeie”, a declarat Jorgensen pentru Daily Mail.

„Ieșirea în aer liber în timpul zilei pentru a juca fotbal, sporturi de orice fel sau doar pentru a te juca cu prietenii declanșează un proces chimic care eliberează dopamină”, a adăugat el.

„Putem încuraja copiii să iasă afară și să facă mai mult sport, dar nu putem inversa ceea ce s-a produs, având în vedere importanța rețelelor sociale în viața lor”, a continuat el.

Un alt factor dăunător este cantitatea de muncă de aproape pe care o fac tinerii, ceea ce este, de altfel, nociv.

Pandemia de COVID-19 i-a ținut pe copii închiși în interior și concentrați pe ecrane, ceea ce a accelerat și mai mult tendința globală spre deteriorarea vederii, conform unui articol din 2022 din Psychology Today, potrivit DailyMail.com.

Studiile din California și Sydney, Australia, au constatat că timpul petrecut în aer liber este puternic legat de un risc mai mic de miopie, conform sursei.

Se pare că tinerii dezvoltă miopie mai devreme din cauza creșterii timpului petrecut pe ecrane și a lipsei de expunere la soare – și nu doar din cauza factorilor genetici. Vorbim despre [copii care au] vârsta de 4 sau 5 ani”, a declarat Dr. Maria Liu, profesor asociat de optometrie clinică la Universtiatea California, Berkeley, pentru NPR.

Până în 2030, conform Organizației Mondiale a Sănătății, 40% din populația globală va suferi de miopie.

Menținerea unui ecran aproape de față face ca ochii să clipească mai puțin și să compenseze excesiv atunci când se focalizează timp de ore – conducând la o alungire treptată a globului ocular și la schimbări la nivelul lentilei, susțin medicii oftalmologi.

Cazurile grave de miopie la tineri cresc, de asemenea, și șansele de a dezvolta degenerescență maculară – o cauză principală a orbirii – cu 41%, conform Daily Mail.

„Tratarea AMD (degenerescență maculară legată de vârstă) este una dintre cele mai mari costuri cu care se confruntă NHS, reprezintă o mare povară asupra resurselor”, a spus Jorgensen, referindu-se la Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie.

„O singură injecție de Lucentis, folosit pentru tratarea degenerescenței maculare legate de vârstă (AMD), costă 1.000 de lire sterline și un pacient trebuie să o primească în fiecare lună sau să riște orbirea”, a spus renumitul medic.

„Miopia severă crește dramatic și șansele de a dezvolta alte afecțiuni grave, precum glaucomul și detasarea retinei”, a declarat medicul.”Este o situație foarte gravă, vedem cazuri de miopie severă de 30 de ori mai des și aceasta declanșează cele patru cauze ale bolilor oculare: cataracta, glaucomul, detașarea retinei și AMD”, a adăugat el.

”Mai avem multe de învățat”

Dr. Irfan Jeeva, de la Spitalul Pinderfields din Wakefield, West Yorkshire, a afirmat că tot mai mulți tineri au nevoie de ochelari din cauza expunerii la dispozitivele digitale.

Citește și Generaţia Z intră cu tupeu pe piaţa muncii. Vor pe loc între 1.000 şi 3.000 de euro, deşi sunt slab pregătiţi

„Mai avem multe de învățat despre acest aspect, dar există suficiente date care să mă facă să cred că expunerea crescută la ecrane poate afecta sănătatea vizuală, sănătatea mentală, sănătatea fizică și sănătatea emoțională”, a declarat Jeeva pentru BBC Look North.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Orașul european important care va dispărea în circa 100 de ani. Se caută o soluție pentru salvarea lui
Capital.ro
Taxă obligatorie în România după deces. Va costa 6.000 lei. Se semnează declarație notarială
Playtech.ro
Ce conţine apa de la Kaufland Vreau din România. Un expert a spus exact, o mai cumperi?
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum ar arăta lumea după ce China ar cuceri Taiwanul. America umilită, Beijing impune o nouă ordine mondială
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Dragnea, ironii despre Ciolacu: Era cel mai bun la schimbat scrumiere
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Indecente la piscină! Le-am prins trăgând de bikinei, până când nu a rămas mai 'nimic' din ei. Recunoști protagonistele?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bancnotele care dispar din circulație. Nu vor mai fi disponibile din aprilie. Anunț pentru toți românii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Vin banii de la stat pentru pensionari! Cine primește sumele pe cardul de energie în 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale