Prețurile la energie și gaze, plafonate încă un an. Marcel Ciolacu: „Vom continua mecanismul de plafonare cel puțin până în primăvara lui 2025”/Statul are datorii de sute de milioane de lei către furnizori

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, în ședința de guvern, că prețurile la energie și gaze vor fi plafonate cel puțin până în primavara anului 2025.
Alina Costache
07 mart. 2024, 17:26
Prețurile la energie și gaze, plafonate încă un an. Marcel Ciolacu: „Vom continua mecanismul de plafonare cel puțin până în primăvara lui 2025”/Statul are datorii de sute de milioane de lei către furnizori

500 de milioane vor fi alocate de Guvern pentru compensarea costurilor plafonării pentru clienții casnici, a anunțat premierul în ședința de Guvern.

Marcel Ciolacu anunță prelungirea plafonării prețurilor la curent și gaze cu încă un an

Continuăm să sprijinim capitalul românesc: prelungim și în acest an schema de ajutor de stat IMM INVEST PLUS, cu toate componentele sale. În jur de 11.500 de firme românești vor beneficia de acest ajutor din partea statului, cu un buget de aproximativ 2,5 miliarde de euro. Sprijinul vine atât sub formă de granturi, cât și de garanție pentru credite, iar valorile maxime ale ajutoarelor acordate companiilor au fost majorate!

Am văzut zilele acestea o intensă dezbatere europeană despre ce se va întâmpla cu gazele iarna viitoare. Vreau să fiu foarte clar: noi vom continua mecanismul de plafomare a prețurilor la energie și gaze cel puțin până în primăvara lui 2025!

Vom veni cu un reglaj la acest mecanism în perioada următoare, dar vreau ca atât populația, cât și companiile să aibă această garanție foarte clară că vor fi protejați! De altfel, azi alocăm 500 de milioane ca să compensăm costurile plafonării pentru clienții casnici.

În Educație, am două solicitări ferme către doamna ministru Deca. Prima: să continuați ancheta de la școala Nicolae Titulescu până la capăt și să vedem întregul lanț al vinovaților! Inclusiv cei din administrația de sector care au redus paza în școli, iar azi anunță că închid cu totul primăria! A doua: să preluați propunerile OCDE privind salarizarea pe bază de performanță în învățământ și să le discutați rapid cu sindicatele. Ca să aderăm la OCDE, obiectiv strategic al României, trebuie să îndeplinim această cerință legitimă. Și știu că toți părinții elevilor din România au aceeași așteptare de la sistemul de învățământ!”, a spus Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Citeste si Premierul Ciolacu îi cere ministrului Educației să continue ancheta de la şcoala „Nicolae Titulescu”. Atac la primarul Clotilde Armand, care a tăiat cheltuielile cu paza la școli

Statul are datorii de sute de milioane de lei către furnizori

Datoriile statului către furnizorii de energie și gaze pentru plata compensărilor de preț în urma mecanismului de plafonare a prețurilor la energie și gaze erau la aproximativ 800 milioane de lei luna trecută.

Guvernul va aproba practic un Memorandum care prevede plata acestei sume solicitate de Ministerul Muncii.

Lipsa sumelor necesare în Fondul de Tranziție Energetică și procedurile administrative pentru realizarea deschiderilor de credite bugetare conduc inevitabil la depășiri ale termenelor de plată, generând nemulțumiri din partea furnizorilor. Astfel, la începutul anului 2024, sumele reprezentând 40% din solicitarea furnizorilor, precum și cele confirmate de ANRE, însumau 1.829.248 mii lei.

Având în vedere prevederile cuprinse în legea bugetară anuală și pentru asigurarea unei părți din sumele solicitate de furnizori, în luna februarie 2024 Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, cu avizul Ministerului Finanțelor a alocat și plătit furnizorilor, din bugetul aprobat, suma de 1.000.000 mii lei, menținându-se o restanță de aproximativ 800.000 mii lei, sumă care se va majora ținând cont de faptul că acest program se aplică, în continuare, până la 31 martie 2025” se arată în memorandum, potrivit Hotnews.

Ministerul Muncii solicită majorarea cu suma de 500 milioane de lei a creditelor de angajament și a creditelor bugetare pe trimestrul I 2024 aferente plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale, pentru clienții casnici și diminuarea cu aceeași sumă a trimestrului IV, din fondurile destinate plății beneficiilor de asistență socială.

Citeste si Marcel Ciolacu ia în calcul un referendum național pentru Roșia Montană: „Să vedem dacă românii sunt de acord să începem exploatarea aurului”

 

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Vacanța i s-a transformat într-un coșmar. Ce a pățit o româncă într-un hotel din cea mai cunoscută stațiune din Bulgaria. “Se auzeau 2-3 voci. Am așteptat dimineața să pot ieși din cameră”
Capital.ro
Interzis total pentru românii de la bloc. Ordin Raed Arafat. Nu mai faceți asta noaptea
Playtech.ro
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Mare atenție! Au apărut primele cazuri de West Nile
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Record de conturi șterse. Mulți utilizatori rămân fără Instagram și Facebook
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza: Pe ce dată se întoarce canicula în România
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum a reacționat mama suspectului crimei din Brăila, după ce anchetatorii au găsit în casa ei o posibilă armă a crimei: „Un briceag cu care îşi tăia..”
Capital.ro
Amendă de 825 lei dacă nu ai asta în mașină. Legea obligă toți șoferii din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Ismael „El Mayo” Zambada și fiul lui „El Chapo” arestați în Texas
MediaFlux
ROMEO de la Insula Iubirii e ÎNDRĂGOSTIT! Bruneta e CELEBRĂ în TOATĂ LUMEA
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!