Luna martie continuă cu vreme capricioasă şi după ce Babele şi-au lepădat toate cojoacele. În următoarele zile, aerul rece va continua să pătrundă dinspre nord-est în România. Cerul se va degaja de nori, iar în multe regiuni temperaturile vor scădea sub pragul de îngheț în timpul nopții.
După câteva săptămâni cu vreme călduroasă, răcirea din zilele acestea ne aduce un scurt interval cu vreme normală pentru luna martie, inclusiv din punct de vedere termic.
Începând de vineri seara, 8 martie, norii se vor rări, iar în multe zone din țară cerul va deveni mai mult senin, permițând scăderea rapidă a temperaturii. În noaptea dintre vineri și sâmbătă, se va semnala brumă și îngheț pe spații extinse din țară.
În zonele de vale din Moldova și, local, Transilvania, minimele vor fi cuprinse între -2 și -5°C. Valori și mai scăzute se vor înregistra în depresiunile intramontane din estul Transilvaniei și în Bucovina, iar la munte vor fi zone cu ger.
Vremea va începe să se încălzească de duminică, 10 martie, dar dimineața va fi încă rece în jumătatea estică a țării. Datorită inversiunilor de temperatură, temperatura va coborî sub 0°C în zonele joase din Moldova, Transilvania și estul Munteniei, iar local și în Dobrogea.
reme de tricou sau ger năprasnic? Martie poate avea aproape toate fenomenele posibile în țara noastră, de la zăpezi abundente, viscole și ger, până la furtuni, grindină și zile tropicale.
În prima lună de primăvară, vremea este adesea foarte schimbătoare, fiind posibile atât fenomene specifice sezonului cald, cât și episoade de iarnă veritabilă. Observațiile meteorologice pe termen lung ne ajută să știm la ce ne putem aștepta în această perioadă din an.
În general, temperaturile medii cresc evident față de februarie și sunt pozitive în aproape toată țara. De regulă, cel mai cald este în sudul și vestul țării, unde mediile lunare au valori cuprinse între 4 și 7 grade, în timp ce în nord, centru și nord-est acestea ating valori de 2 – 4 grade.
La munte, martie este mai degrabă o lună de iarnă, cu temperaturi medii ce coboară chiar și sub -6 grade la peste 2000 de metri. De altfel, în zonele înalte, grosimea maximă a stratului de zăpadă se atinge adesea în martie sau chiar aprilie.
În zonele înalte ale Carpaților, martie poate fi considerată o lună de iarnă.În zonele înalte ale Carpaților, martie poate fi considerată o lună de iarnă.
Și precipitațiile sunt în creștere față de lunile de iarnă. În medie, cel mai mult plouă în nordul Olteniei și în zonele de munte, unde se înregistrează 50 – 75 l/mp, în timp ce în restul țării cantitățile medii normale sunt de 25 – 50 l/mp.
Totuși, mediile climatologice nu surprind decât o mică parte din variabilitatea naturală a vremii, mai ales într-o lună în care vremea poate trece foarte rapid dintr-o extremă în alta.
Când a fost zăpadă și ger în martie
Uneori, în prima parte a lunii poate fi ger ca în mijlocul iernii. Temperatura minimă absolută a acestei luni în România este de -33,0°C și s-a înregistrat pe 11 martie 2005, la Obârșia Lotrului.
Surprinzător, la București recordul de frig al lunii martie s-a înregistrat relativ recent, pe 1 martie 2018. În acea dimineață, la stația meteorologică București – Băneasa temperatura a scăzut până la -21,7°C. Pe lângă ger, atunci nu au lipsit nici episoadele de ninsoare și viscol.
Mașini înzăpezite în București, pe data de 23 martie 2018.Mașini înzăpezite în București, pe data de 23 martie 2018. – © picture alliance
Foarte mult a nins și în intervalul 2 – 10 martie 1993, când sudul și estul țării au fost acoperite de nămeți. În zona Capitalei, grosimea zăpezii a atins 70 – 80 cm. Alți ani cu zăpadă mare și ger în martie au fost 1963, 1973, 1987 și 1996.
De multe ori, spre sfârșitul lunii martie se produce un salt termic evident, ce corespunde unor încălziri masive ce au loc adesea în această perioadă. Temperaturile pot să depășească destul de ușor 20 de grade, dar în unii ani se pot atinge și valori mult mai ridicate.
În România, temperatura maximă absolută a lunii martie este de 32,8°C și s-a înregistrat la Odobești, pe 30 martie 1952. Tot atunci s-au atins maxime de peste 30 de grade și în alte orașe din țară, precum Sibiu și Constanța. Foarte cald a fost și în 1947, 1975, 1989, 1994 și 2019.
Puteți vedea, pe meteoradar.ro, temperaturile extreme din luna martie pentru mai multe orașe din țară, în tabelul de mai jos:
În ultimii ani, primăvara pare să înceapă încă de pe la mijlocul lunii februarie. Din păcate, odată cu creșterea temperaturilor, vor deveni tot mai frecvente situațiile în care pomii fructiferi intră în vegetație prea devreme, putând fi afectați puternic de înghețurile târzii de primăvară.
nivologie (2)Meteorologii anunţă temperaturi peste cele normale, inclusiv în prima săptămână din aprilie.
Până pe 1 aprilie, sunt prognozate ploi abundente în aproape toată ţara.
Săptămâna 11 – 18 martie
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi excedentar la nivelul întregii ţări.
Săptămâna 18 – 25 martie
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare la nivelul întregii ţări.
Săptămâna 25 martie – 1 aprilie
Temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Regimul pluviometric va avea o tendinţă uşor excedentară în majoritatea regiunilor.
Săptămâna 1 – 8 aprilie
Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a ţării.