Pensii 2024. Actul cu care poţi să încasezi şi pensie, şi salariu. Ce se întâmplă cu grupele de muncă după 1 septembrie

Angajații pot să continue activitatea la locul de muncă până la vârsta de 70 de ani, dacă obţin aşa numita adeverința de continuare a activității.
Filip Stan
08 mart. 2024, 18:46
Pensii 2024. Actul cu care poţi să încasezi şi pensie, şi salariu. Ce se întâmplă cu grupele de muncă după 1 septembrie
Anunț de ultimă oră pentru pensionari făcut de Marius Budăi! Ce se întâmplă suprataxarea pensiilor: „Vreau să liniștim oamenii din start”

Pensii 2024. Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi legislative privind pensiile, un aspect esențial devine evident: posibilitatea angajaților de a continua să lucreze până la vârsta de 70 de ani, cu acordul anual al angajatorului. Această schimbare aduce cu sine și necesitatea unor documente noi, printre care și o adeverință eliberată de angajator.

În contextul intrării în vigoare a noilor prevederi legislative referitoare la pensii, unul dintre aspectele semnificative îl reprezintă posibilitatea ca angajații să continue raportul de muncă până la vârsta de 70 de ani, cu acordul anual al angajatorului. Această schimbare vine cu cerințe și documente noi pentru cei care doresc să solicite pensia pentru limita de vârstă sau anticipată conform normelor legale.

Printre documentele necesare se numără și o adeverință eliberată de angajator, care să ateste faptul că solicitantul nu a optat pentru continuarea activității până la împlinirea vârstei de 70 de ani, așa cum prevede articolul 46 (2) din Legea 360/2023. Această cerință a fost impusă de casele de pensii în ultimele două luni și a stârnit controverse.

Mulți dintre solicitanții deschiderii dreptului de pensie au fost nemulțumiți de această cerință, considerând că ea nu este prevăzută de lege și, prin urmare, nu ar trebui să fie necesară. Într-adevăr, la 1 ianuarie, se aplica vechea lege a pensiilor și vechile norme de aplicare, iar documentul cerut nu era prevăzut de lege printre cele ce trebuie să însoțească cererea de pensionare.

 

Vești bune pentru pensionari! Cât mai au de așteptat pensionarii până să le intre pensiile pe card

Potrivit avocatnet.ro, începând cu 1 ianuarie 2024, prevederea conform căreia angajații pot continua activitatea la locul de muncă până la 70 de ani a devenit efectivă. Astfel, normele de aplicare ale noii legi a pensiilor, apărute în Monitorul Oficial și aplicabile deja, au reglementat explicit necesitatea acestei adeverințe eliberate de angajator.

Este important de subliniat că această adeverință nu reprezintă o limitare a dreptului la muncă. Pensionarul are dreptul să cumuleze pensia cu salariul, conform Codului muncii. Cu toate acestea, pensionarea înseamnă în mod automat încetarea raportului de muncă, iar dacă persoana dorește să continue să lucreze, este necesar să încheie un nou contract de muncă.

Astfel, documentul cerut de casele de pensii este doar o formalitate menită să ateste opțiunea părților de a nu continua raportul de muncă după pensionare, conform prevederilor legale.

Acest lucru este necesar pentru a procesa cererea de pensionare și pentru a asigura conformitatea cu noile reglementări legale în materie de pensii.

Cine sunt pensionarii care vor primi 1.500 de lei în plus la pensie! Anunț de ultimă oră din partea șefului Casei de Pensii
Astfel, normele noi ale legii pensiilor aduc schimbări semnificative în ceea ce privește posibilitatea de a continua activitatea până la vârsta de 70 de ani.

Documentele necesare pentru solicitarea pensiei pentru limită de vârstă sau anticipată au fost actualizate în conformitate cu aceste modificări legislative, iar adeverința eliberată de angajator reprezintă acum unul dintre aceste documente obligatorii.

 

Pensii 2024. Viitorii pensionari, care acum au grupe de muncă, nu vor fi afectați de noua lege a pensiilor. Marius Budăi: Sunt trei beneficii care decurg din această lege

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, susține că procentele pentru condițiile deosebite și speciale de muncă se păstrează și în noua lege a pensiilor. Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, a explicat care sunt beneficiile pe care le vor primi cei care lucrează în condiții deosebite și speciale de muncă și care vor ieși la pensie după 1 septembrie 2024, data la care va intra în vigoare noua lege a pensiilor, Legea 360/2023.

”Pentru lucrul aferent pentru condiții deosebite sau în condiții speciale, grupa 1 de muncă sau grupa a 2-a de muncă, sunt trei beneficii care decurg din această lege: reducerea vârstei de pensionare, stagiul suplimentar conform perioadei de muncă deosebite sau speciale, cel pecuniar, care vine dintr-un punctaj, care atât înainte cât și după intrarea legii în vigoare va fi de 0,5% pentru grupa 1, respectiv de 0,25% pentru cei care au lucrat în grupa a 2-a, condiții deosebite.

Deci aceste procente se păstrează atât în legislația care este acum, cât și în legislația viitoare”, ne-a declarat Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, adăugând că ”persoanele care vor ieși la pensie după 1 septembrie nu vor fi afectate de noua lege a pensiilor”.

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce conține untul Deluxe de la Lidl, de fapt. Mulți români îl cumpără, în special când e la ofertă, dar puțini citesc și eticheta
Capital.ro
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Playtech.ro
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Un plan secret al Rusiei prevede dizolvarea Ucrainei și redefinirea ordinii mondiale
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Temperaturi atipice în următoarele patru săptămâni. O iarnă cum n-a mai fost de mult
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Ninsorile au făcut ravagii în România! În ce județe sunt blocate șoselele și căile ferate
Cancan.ro
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi obligați
StirileBZI
Cu cât vor creşte pensiile de la 1 ianuarie 2025: Ce anunţ a făcut Simona Bucura-Oprescu
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Kim Jong Un acuză SUA de intensificarea tensiunilor şi riscul unui război nuclear
MediaFlux
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?