Pensii 2024. Actul cu care poţi să încasezi şi pensie, şi salariu. Ce se întâmplă cu grupele de muncă după 1 septembrie

Angajații pot să continue activitatea la locul de muncă până la vârsta de 70 de ani, dacă obţin aşa numita adeverința de continuare a activității.
Filip Stan
08 mart. 2024, 18:46
Pensii 2024. Actul cu care poţi să încasezi şi pensie, şi salariu. Ce se întâmplă cu grupele de muncă după 1 septembrie
Anunț de ultimă oră pentru pensionari făcut de Marius Budăi! Ce se întâmplă suprataxarea pensiilor: „Vreau să liniștim oamenii din start”

Pensii 2024. Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi legislative privind pensiile, un aspect esențial devine evident: posibilitatea angajaților de a continua să lucreze până la vârsta de 70 de ani, cu acordul anual al angajatorului. Această schimbare aduce cu sine și necesitatea unor documente noi, printre care și o adeverință eliberată de angajator.

În contextul intrării în vigoare a noilor prevederi legislative referitoare la pensii, unul dintre aspectele semnificative îl reprezintă posibilitatea ca angajații să continue raportul de muncă până la vârsta de 70 de ani, cu acordul anual al angajatorului. Această schimbare vine cu cerințe și documente noi pentru cei care doresc să solicite pensia pentru limita de vârstă sau anticipată conform normelor legale.

Printre documentele necesare se numără și o adeverință eliberată de angajator, care să ateste faptul că solicitantul nu a optat pentru continuarea activității până la împlinirea vârstei de 70 de ani, așa cum prevede articolul 46 (2) din Legea 360/2023. Această cerință a fost impusă de casele de pensii în ultimele două luni și a stârnit controverse.

Mulți dintre solicitanții deschiderii dreptului de pensie au fost nemulțumiți de această cerință, considerând că ea nu este prevăzută de lege și, prin urmare, nu ar trebui să fie necesară. Într-adevăr, la 1 ianuarie, se aplica vechea lege a pensiilor și vechile norme de aplicare, iar documentul cerut nu era prevăzut de lege printre cele ce trebuie să însoțească cererea de pensionare.

 

Vești bune pentru pensionari! Cât mai au de așteptat pensionarii până să le intre pensiile pe card

Potrivit avocatnet.ro, începând cu 1 ianuarie 2024, prevederea conform căreia angajații pot continua activitatea la locul de muncă până la 70 de ani a devenit efectivă. Astfel, normele de aplicare ale noii legi a pensiilor, apărute în Monitorul Oficial și aplicabile deja, au reglementat explicit necesitatea acestei adeverințe eliberate de angajator.

Este important de subliniat că această adeverință nu reprezintă o limitare a dreptului la muncă. Pensionarul are dreptul să cumuleze pensia cu salariul, conform Codului muncii. Cu toate acestea, pensionarea înseamnă în mod automat încetarea raportului de muncă, iar dacă persoana dorește să continue să lucreze, este necesar să încheie un nou contract de muncă.

Astfel, documentul cerut de casele de pensii este doar o formalitate menită să ateste opțiunea părților de a nu continua raportul de muncă după pensionare, conform prevederilor legale.

Acest lucru este necesar pentru a procesa cererea de pensionare și pentru a asigura conformitatea cu noile reglementări legale în materie de pensii.

Cine sunt pensionarii care vor primi 1.500 de lei în plus la pensie! Anunț de ultimă oră din partea șefului Casei de Pensii
Astfel, normele noi ale legii pensiilor aduc schimbări semnificative în ceea ce privește posibilitatea de a continua activitatea până la vârsta de 70 de ani.

Documentele necesare pentru solicitarea pensiei pentru limită de vârstă sau anticipată au fost actualizate în conformitate cu aceste modificări legislative, iar adeverința eliberată de angajator reprezintă acum unul dintre aceste documente obligatorii.

 

Pensii 2024. Viitorii pensionari, care acum au grupe de muncă, nu vor fi afectați de noua lege a pensiilor. Marius Budăi: Sunt trei beneficii care decurg din această lege

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, susține că procentele pentru condițiile deosebite și speciale de muncă se păstrează și în noua lege a pensiilor. Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, a explicat care sunt beneficiile pe care le vor primi cei care lucrează în condiții deosebite și speciale de muncă și care vor ieși la pensie după 1 septembrie 2024, data la care va intra în vigoare noua lege a pensiilor, Legea 360/2023.

”Pentru lucrul aferent pentru condiții deosebite sau în condiții speciale, grupa 1 de muncă sau grupa a 2-a de muncă, sunt trei beneficii care decurg din această lege: reducerea vârstei de pensionare, stagiul suplimentar conform perioadei de muncă deosebite sau speciale, cel pecuniar, care vine dintr-un punctaj, care atât înainte cât și după intrarea legii în vigoare va fi de 0,5% pentru grupa 1, respectiv de 0,25% pentru cei care au lucrat în grupa a 2-a, condiții deosebite.

Deci aceste procente se păstrează atât în legislația care este acum, cât și în legislația viitoare”, ne-a declarat Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, adăugând că ”persoanele care vor ieși la pensie după 1 septembrie nu vor fi afectate de noua lege a pensiilor”.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
„Un haos total!” Elena Lasconi, prima reacție pentru Fanatik după decizia de suspendare a anulării alegerilor
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Obiectele interzise în mașină. Iei amendă de 3.000 de lei
Playtech.ro
Distanţa dintre perete şi frigider. Aşa va consuma mai puţin curent
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Mutare strategică făcută de Ungaria în inima României!
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Doliu în lumea fotbalului! A murit chiar în camera de hotel, înainte de un meci important
Cancan.ro
Mariana Moculescu, pe mâna medicilor! A chemat ambulanța de urgență: 'Nu mai pot să mai lupt'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă obligatorie la gunoi pentru români. Amendă 25.000 de lei pe loc. E total interzis oriunde în țară
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
Vouchere de 10.000 lei pentru cupluri, în 2025. Anunțul Ministerului Muncii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul