Cine este eroina din Dosarul Roșia Montană? Dosarul Roșia Montană în care compania canadiană Gabriel Resources cerea despăgubiri în valoare de 6,7 mld. dolari pentru că nu a fost lăsată să exploateze aurul aflat în Munţii Apuseni pe baza unei tehnologii care folosea cianură, a fost câştigat de către consorţiul de firme de avocatură format din LALIVE – Geneva şi casa de avocatură locală LDDP – Leaua Damcali Deaconu Păunescu.
Citește și Ipocrizia USR în cazul Roșia Montană. Care este legătura lui Cătălin Drulă cu Gabriel Resources
Chiar dacă românii se așteptau la ce este mai rău, avocata Crenguța Leaua și echipa sa au reușit imposibilul și în cele din urmă au adus victoria României într-un proces extrem de complicat în care toate șansele erau de partea canadienilor de la Gabriel Resources.
Crenguţa Leaua este avocat specializat pe arbitraj internațional și are experienţă vastă în astfel de procese. Până în prezent, împreună cu consorțiul LALIVE a reușit să câștige cinci procese de arbitraj pentru România la Curţile de Arbitraj Internaţioanle, în valoare totală de peste 3 mld. dolari:
Mai mult, Crenguţa Leaua este și profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul ASE, dar și arbitru în dosarele internaţionale la Curtea de la Paris, la Vienna International Arbitration Center, şi la alte Curţi de Arbitraj Internaţional din mai multe ţări.
La scrut timp după ce România a câștigat procesul Roșia Montană, reprezentanții companiei canadiene au criticat decizia judecătorilor de la Washington și au anunțat că iau în calcul inclusiv posibilitatea de a face contestaţie, prin intermediul procedurii de anulare prevăzute de Convenţia ICSID.
„Considerăm că decizia majorităţii este profund greşită. Aşa cum a recunoscut arbitrul disident, intervenţia politică susţinută a Guvernului României în drepturile contractuale ale Gabriel a împiedicat dezvoltarea unui proiect minier emblematic deţinut în parteneriat cu statul. Vom avea nevoie de timp pentru a ne evalua opţiunile, dar ne grăbim să înregistrăm aprecierile noastre sincere faţă de acţionarii noştri pentru sprijinul şi răbdarea lor de nezdruncinat pe parcursul acestui proces prelungit.
Dorim, de asemenea, să ne exprimăm recunoştinţa faţă de conducerea noastră serioasă şi harnică şi faţă de echipa de angajaţi, din România şi din străinătate, care şi-au dedicat o parte semnificativă a carierei lor pentru dezvoltarea proiectului, cu convingerea sinceră că acesta era în interesul ţării”, a transmis Anna El-Erian, preşedinte al Gabriel Resources.