Ramadan 2024 – Luna sfântă a musulmanilor este perioada de o lună de zile a calendarului islamic, care marchează perioada lunii în care Profetul Mohamed a avut primele revelații.
Luna Ramadan este considerată a fi cea mai sfântă și mai sacră lună a calendarului islamic Hijri. Musulmanii cred cu fermitate că, în această lună, arhanghelul Gabriel a coborât din ceruri și a dezvăluit Mesajul Profetului Mahomed.
Ramadan (n.n. – în arabă رمضان – Ramaḍān, în persană Ramazan, în turcă Ramazan) este luna a noua din calendarul lunar islamic și reprezintă una dintre cele mai sfinte luni islamice. Ramadanul marchează o perioadă de post obligatoriu pentru toți musulmanii, precum și de binecuvântări și rugăciuni pentru a comemora revelarea Coranului către Profetul Mahomed.
Credința popoarelor musulmane se referă la faptul că unele dintre primele versete ale cărții sfinte islamice, Coranul, au fost dezvăluite profetului Mohamed în timpul lunii Ramadan, iar în acest moment se pune un accent suplimentar pe recitarea Coranului.
Musulmanii își bazează viața pe cinci dogme, și anume:
În raport cu calendarul gregorian, care este bazat pe rotația Pământului în jurul Soarelui și are 365 de zile, calendarul musulman cuprinde doar 354 de zile, motiv pentru care Ramadanul este decalat în fiecare an. Practic, lunile din anul Hijri au 29 sau 30 de zile, iar această variație face ca Ramadanul să înceapă cu 11 zile mai devreme decât anul precedent.
Lunile calendaristice solare sunt formate din 30 sau 31 de zile, cu excepția lunii februarie. Lunile calendaristice lunare sunt formate din 29 sau 30 de zile. Prin urmare, Ramadanul poate dura fie 29 de zile, fie 30 de zile. Când Ramadanul se termină, musulmanii vor sărbători Eid al-Fitr sau „Festivalul încetării postului”. În cadrul acestei sărbători, copiii primesc cadouri de la familie și prieteni. De asemenea, musulmanii pot recita o rugăciune specială în dimineața de Eid, urmată de o sărbătoare comunitară cu mâncare și jocuri.
Lungimea și durata Ramadanului poate varia de la o țară la alta, în fiecare parte a lumii, în funcție de orbita soarelui din fiecare regiune. Musulmanii postesc, în medie între 11 și 16 ore pe zi, în funcție de regiunile din care fac parte.
Începutul Ramadanului, perioada de post, este determinat vizual când luna nouă este văzută la sfârșitul lunii a opta, Shaaban. Luna se sfârșește la apariția unei noi luni, în a zecea lună.
Ramadan 2024: Musulmanii încep ziua cu suhur şi se încheie cu iftar
Musulmanii pot mânca o masă înainte de zori (incluzând de obicei proteine și grăsimi) cunoscută sub numele de „suhur” pentru a le susține în timpul zilei. Odată ce începe postul, chiar și a lua o înghițitură de apă este văzută ca întreruperea postului.
La sfârșitul fiecărei zile, postul este rupt cu rugăciune și o masă numită „iftar”. În seara de după iftar, se obișnuiește ca musulmanii să meargă în vizită la familie și prieteni. Postul se reia a doua zi dimineața.
În mod tradițional, postul Ramadanului este întrerupt cu curmale, apă, urmate de o masă ușoară. Cu toate acestea, există o gamă variată de rețete culinare care sunt făcute în special în timpul Ramadanului și sunt cunoscute în întreaga lume.
Obiceiuri și tradiții de Ramadan 2024
Este important de reținut că Ramadanul este o perioadă de analiză spirituală, așadar este de preferat să se evite termeni precum „Sărbători fericite” sau altele asemenea. Cele mai binevenite saluturi în această perioadă sunt Ramadan Kareem , care se traduce prin „Să aveți un Ramadan bogat”, și Ramadan Mubarak sau „Un Ramadan binecuvântat.”
Ramadanul are funcție religioasă, rol de sănătate (purifică organismul), funcție mentală (întărește voința) și un rol moral (de a ajuta la înțelegerea suferinței oamenilor privați de hrană).
În cele 30 de zile, cât ține Ramadanul, musulmanii obișnuiesc să meargă la Masjid (moschee) și să petreacă câteva ore rugându-se și studiind Coranul.
Pe lângă cele cinci rugăciuni zilnice, în timpul Ramadanului, adepții religiei islamice recită o rugăciune specială, care poartă denumirea de „Rugăciunea Taraweeh” (Rugăciunea de noapte). Durata acestei rugăciuni durează de obicei de 2-3 ori mai mult decât rugăciunile zilnice. Unii musulmani pot petrece și toată noaptea în rugăciune.
În perioada Ramadanului trebuie alungate gândurile rele, insultele, criticile la adresa celor din jur. Cu toții trebuie să fie mai buni, mai îngăduitori și să-i ajute pe cei din jur, ma mult ca oricând.
De asemenea, în toată această perioadă, musulmanii consumă zilnic doar două mese în loc de trei câte au de obicei. Prima dintre acestea poartă denumirea de iftar și reprezintă momentul ruperii postului Ramadanului, care are loc imediat după apusul soarelui.
Momentul celei de-a doua mese se numește sohour variază în funcție de preferințele personale ale fiecărui musulman, însă, în general, acest moment este amânat cât mai mult posibil până chiar înainte de răsăritul soarelui.
În majoritatea țărilor islamice sau predominant musulmane, orele de muncă și cele de școală sunt scurtate în timpul sărbătorii de Ramadan.
Hotelurile, însă, rămân deschise, la fel ca și restaurantele din incinta acestora. În schimb, toate celelalte restaurante și cafenele sunt în mare parte închise în timpul zilei, unele fiind deschise doar pentru cină.
Pentru musulmanii care nu practică islamul, mesele, băuturile și țigările în timpul zilei sunt în general considerate inacceptabile. În unele țări, persoanele care nu respectă acest lucru este aspru pedepsit prin lege.
De asemenea, femeile trebuie să aibă grijă să se îmbrace modest, astfel încât umerii, decolteurile și genunchii nu trebuie să fie la vedere.
Înainte de sfârșitul Ramadanului și de rugăciunea specială de Eid al-Fitr, toți musulmanii care au mai multă hrană decât au nevoie, trebuie să plătească Zakat al-Fitr, care reprezintă o contribuție caritabilă cu produse alimentare de bază pentru sprijinirea oamenilor necăjiți.
În ultimele zile ale sărbătorii de Ramadan, musulmanii sărbătoresc „Laylat Al Qadr”, care este cea mai sfântă noapte din an. Aceasta comemorează noaptea în care cartea sfântă a musulmanilor, Coranul, i-a fost dezvăluită pentru prima dată profetului Mahomed.
În perioada Ramadanului, postul reprezintă modalitatea de curățare a sufletului, dar și perioada de sprijin și empatie pentru cei din jur, în special pentru cei mai puțin norocoși.
Dacă sunteți invitați la iftar sau suhoor, se obișnuiește să duceți ceva în semn de apreciere față de gazdă. Asta poate fi un platou cu dulciuri locale, ciocolată asortată, o cutie de curmale sau un desert dacă mergeți acasă la cineva. Printre alte opțiuni se numără decorațiunile pentru casă sau un buchet de flori.