Ortodoxe: Sfântul Sofronie
Greco-catolice: Sf. aep. Sofronie al Ierusalimului
Romano-catolice: Sf. Constantin, rege m.
Sfântul Sofronie s-a născut la Damasc, în Siria de astăzi, în jurul anului 550, potrivit crestinortodox.ro. În anul 570, a plecat spre Palestina unde a intrat în Mănăstirea Sfântului Teodosie cel Mare, ca ucenic al monahului Ioan Moshu. Împreună cu acesta, va ajunge pe la toate mănăstirile și nevoitorii din Egipt. Cei doi sfinți devin apărători ai credinței ortodoxe împotriva unei noi erezii – monotelismul, care susţinea că în Hristos există o singură lucrare.
Îmbolnăvindu-se de o boală de ochi gravă, a fost vindecat de Sfinții Chir și Ioan. În anul 634, Sfântul Sofronie este uns patriarh al Ierusalimului. După ce prezintă învățătura despre Sfânta Treime și întrupare, el abordează principiul fundamental al hristologiei: în Hristos se află o persoană și două firi.
Sfântul Sofronie a fost de față la aducerea din exilul persan a Cinstitei Cruci, pe care Hristos a fost răstignit.
Rugăciunea Sfântului Sofronie, protectorul familiei în vremuri grele.
Dumnezeul Cel veșnic și Făcătorule al tuturor lucrurilor, Care în neajunsa Ta bunătate m-ai chemat din neființă la această viață, Care mi-ai dăruit harul Botezului și al noii nașteri de sus, Care ai pus pecetea Sfântului Duh pe mădularele trupului meu în Taina Mirungerii și Care mi-ai dat dorința de a Te căuta, Tu, singurul Dumnezeu Adevărat, auzi rugăciunea mea.
Eu n-am viață, lumină, bucurie, înțelepciune sau putere, decât numai în Tine, Dumnezeule. Nu îndrăznesc să ridic ochii spre Tine din pricina nedreptăților mele.
Dar Tu ai spus ucenicilor Tăi: „Tot ce veți cere cu credință în rugăciune veți primi”, și încă: „Tot ceea ce veți cere în numele Meu voi face”, de aceea îndrăznesc să Te chem.
Curățește-mă de toată întinăciunea trupului și a sufletului și învață-mă să mă rog Ție. Binecuvântează această zi pe care mi-ai dăruit-o mie, nevrednicului Tău rob, prin puterea binecuvântării Tale fă-mă vrednic în toată vremea și în tot locul de a vorbi și a lucra întru slava Ta, cu suflet curat, cu smerenie, răbdare și dragoste, cu blândețe, pace, bărbăție și înțelepciune, și de a fi totdeauna pătruns de prezența Ta.
Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeule Sfânt și Mare, Tu Însuți învață-mă smerenia Ta. Ascultă-mi rugăciunea și miluiește-mă pe mine, păcătosul. Amin!