La polul opus, „Barbie” a obţinut un singur trofeu, şi anume la categoria Cel mai bun cântec original – “What Was I Made For?”. „Oppenheimer” şi „Barbie” sunt cele două filme ale anului 2023, care, în primă fază, s-au duelat în box office. La Premiile Oscar, însă, „Oppenheimer” a învins fără drept de apel, cu 7 categorii câştigate faţă de una, câştigată de filmul rival. Asta deşi „Barbie” a beneficiat de nominalizări la nu mai puţin de 8 categorii.
În clasamentul statuetelor Oscar, după „Oppenheimer” urmează “Poor Things”, câştigător la 4 categorii: Cele mai bune costume, Cel mai bun design de producție, Cel mai bun machiaj și coafură, Cea mai bună actriță în rol principal şi de „The Zone of Interest”, câştigător la 2 categorii: Cel mai bun sunet, Cel mai bun film internațional.
Oscarul pentru Cel mai bun film a fost câştigat de “Oppenheimer”. Alte nouă producţii s-au bătut pentru trofeul la această categorie: ”American Fiction”, “Anatomy of a Fall”, “Barbie”, “The Holdovers”, “Killers of the Flower Moon”, “Maestro”, “Past Lives”, “Poor Things”, “Zone of Interest”.
Cea mai bună actriță în rol principal a fost desemnată Emma Stone, “Poor Things”. Oscarul la această categorie a fost râvnit şi de Annette Bening (“Nyad”), Lily Gladstone (“Killers of the Flower Moon”), Sandra Hüller (“Anatomy of a Fall”), Carey Mulligan (“Maestro”).
Cel mai bun regizor a fost desemnat Christopher Nolan, “Oppenheimer”. Celelalte nominalizări: Justine Triet, “Anatomy of a Fall”, Martin Scorsese, “Killers of the Flower Moon”; Yorgos Lanthimos, “Poor Things”; Jonathan Glazer, “The Zone of Interest”.
Cel mai bun actor în rol principal a fost desemnat Cillian Murphy din “Oppenheimer”. Pentru Oscarul la această categorie s-au bătut Bradley Cooper, “Maestro”; Colman Domingo, “Rustin”; Paul Giamatti, “The Holdovers”; Jeffrey Wright, “American Fiction”.
Cel mai bun cântec original a fost desemnat “What Was I Made For?” din “Barbie”. Au mai fost nominalizate: “The Fire Inside” din “Flamin Hot”, “Im Just Ken” din “Barbie”, “It Never Went Away” din “American Symphony”, “Wahzhazhe (A Song for My People)”, “Killers of the Flower Moon”.
Cea mai bună coloană sonoră îi aparţine filmului “Oppenheimer”. La această categorie au mai fost nominalizate: “American Fiction”, “Indiana Jones and the Dial of Destiny”, “Killers of the Flower Moon”, “Poor Things”.
La categoria Cel mai bun sunet, Oscarul a fost câştigat de „The Zone of Interest”. Celelalte nominalizări: „The Creator”; „Maestro”; „Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One”; „Oppenheimer”.
Cel mai bun scurtmetraj live-action a fost desemnat „The Wonderful Story of Henry Sugar”. Celelalte nominalizări au fost: „The After”; „Invincible”; „Night of Fortune”; „Red, White and Blue”.
Trofeul la categoria Cea mai bună imagine a fost câştigat de Oppenheimer. Ceilalţi nominalizaţi: “El Conde”, “Killers of the Flower Moon”; “Maestro”; “Poor Things”.
Cel mai bun lungmetraj documentar a fost desemnat„20 Days in Mariupol”. Au mai fost nominalizate următoaele producţii: „Bobi Wine: The Peoples President”; „The Eternal Memory”; „Four Daughters”; „To Kill a Tiger”.
Oscarul la categoria Cel mai bun scurtmetraj documentar a fost decernat producţiei “The Last Repair Shop”. Celelalte nominalizări au fost: “The ABCs of Book Banning”; “The Barber of Little Rock”; “Island In Between”; “Nǎi Nai & Wài Pó”
Oscarul pentru Cel mai bun montaj l-a câştigat pelicula Oppenheimer. La această categorie au mai fost nominalizaţi: „Anatomy of a Fall”; „The Holdovers”; „Killers of the Flower Moon”; „Poor Things”.
La categoria Cele mai bune efecte vizuale, trofeul a fost câştigat de „Godzilla Minus One”. Celelalte nominalizări la această categorie sunt: „The Creator”; „Guardians of the Galaxy: Vol. 3”; „Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One”; „Napoleon”.
Cel mai bun actor în rol secundar a fost desemnat Robert Downey Jr., “Oppenheimer”. La această categorie au mai concurat: Sterling K. Brown, “American Fiction”; Robert De Niro, “Killers of the Flower Moon”; Ryan Gosling, “Barbie”; Mark Ruffalo, “Poor Things”
Cel mai bun film internațional a fost ales “The Zone of Interest” United Kingdom. Au mai fost nominalizate la aceeaşi categorie: “The Teachers Lounge” Germany; “Io Capitano” Italy; “Perfect Days” Japan; “Society of the Snow” Spain.
Oscarul pentru Cele mai bune costume merge la “Poor Things”. La această categorie au mai fost nominalizate: „Barbie”; „Killers of the Flower Moon”; „Napoleon”; „Oppenheimer”; „Golda”.
La categoria Cel mai bun design de producție, Oscarul a fost câştigat de “Poor Things”. La această categorie au mai fost nominalizate producţiile: „Barbie”; „Killers of the Flower Moon”; „Napoleon”; „Oppenheimer”.
Oscarul pentru Cel mai bun machiaj și coafură merge la echipa filmului “Poor Things”. Celelalte patru nominalizări la această categorie au fost: “Golda”; “Maestro”; “Oppenheimer” şi “Society of the Snow”.
Oscarul pentru Cel mai bun scenariu adaptat este câştigat de American Fiction. Celelalte nominalizări:“Barbie” ; “Oppenheimer”; “Poor Things”; “The Zone of Interest”.
Oscarul pentru Cel mai bun scenariu original a fost câştigat de Anatomy of a Fall. Celelalte producţii nominalizate la această categorie au fost: “The Holdovers”; “Maestro”; “May December”; “Past Lives”.
Oscarul pentru Cel mai bun scurtmetraj animat a fost câştigat de WAR IS OVER! Inspired by the Music of John & Yoko. Au mai fost nominalizate: “Letter to a Pig”; “Ninety-Five Senses”; “Our Uniform”; “Pachyderme”.
Cel mai bun lungmetraj animat a fost desemnat The Boy and the Heron, ultimul film al lui Hayao Miyazaki. La această categorie au mai fost nominalizate: “Elemental”; “Nimona”; “Robot Dreams”; “Spider-Man: Across the Spider-Verse”.
Oscarul pentru cea mai bună actriță în rol secundar l-a câştigat Da’Vine Joy Randolph pentru rolul din The Holdovers. La această categorie, au mai fost nominalizate: Emily Blunt, “Oppenheimer”; Danielle Brooks, “The Color Purple”; America Ferrera, “Barbie”; Jodie Foster, “Nyad”.
***
ŞTIRE INIŢIALĂ: Cea de-a 96-a ediţie a galei Premiilor Oscar va începe în câteva ore, la Los Angeles. În privinţa predicţiile, toate indică „Oppenheimer” drept marele câştigător al serii, în timp ce „The Holdovers”, „Poor Things” şi altele vor primi, de asemenea, statuete.
Superproducţia lui Christopher Nolan, „Oppenheimer”, care relatează saga părintelui bombei atomice, este pe cale de a face furori în această noapte. După ce a obţinut toate distincţiile majore ale breslei şi ale industriei – Globurile de Aur, Critics Choice, DGA, BAFTA, SAG şi PGA – este primul film care are un „sezon perfect” de la „Argo” (2012). Filmul biografic de la Universal Pictures ar putea egala recordul stabilit de „West Side Story” din 1961, care a obţinut un număr uluitor de 10 premii, al doilea cel mai mare număr din istorie, după cum scrie Variety.
Categoriile de interpretare – rol secundar statuetele sunt pregătite pentru: Robert Downey Jr. („Oppenheimer”) şi Da’Vine Joy Randolph („The Holdovers”) au emoţionat cu interpretările lor captivante şi conduc detaşat cu aplauze din partea criticilor.
Cu toate acestea, cursa la actori principali oferă surprize. Tărâmul actorilor principali a fost de mult timp dominat de portretul magnetic al lui Cillian Murphy, al omului de ştiinţă conflictual din opera magnum a lui Nolan. Cu toate acestea, în ultima parte a votării, doi actori consacraţi – Paul Giamatti din „The Holdovers” şi Jeffrey Wright din „American Fiction” – au făcut paşi formidabili. Murphy se menţine ferm, dar atracţia către un actor de carieră ar putea influenţa votanţii.
Cu cinci nominalizări, „Anatomie d’une chute” speră încă să producă marea surpriză. Acest film francez, recompensat cu trofeul Palme d’Or la Festivalul de la Cannes de anul trecut, pare aproape sigur că va pleca acasă cu Oscarul pentru cel mai bun scenariu original – aşa cum s-a întâmplat deja la Globurile de Aur şi la gala BAFTA. O victorie într-o altă categorie, inclusiv la „cel mai bun film”, ar fi o realizare excepţională pentru filmul regizat de Justine Triet, singura femeie nominalizată în acest an la categoria „cea mai bună regie”.
La categoria cea mai bună actriţă, concurenţa este cât se poate de acerbă. Transformarea Emmei Stone într-o femeie cu un creier de copil în „Poor Things”, de Yorgos Lanthimos, a obţinut un sprijin substanţial. Cu toate acestea, victoria revoluţionară a lui Lily Gladstone la Premiile SAG pentru interpretarea sa fascinantă din „Killers of the Flower Moon”, de Martin Scorsese, ar putea da un impuls suficient pentru a obţine victoria. În plus, prestaţia feroce a Sandrei Hüller în thrillerul juridic francez „Anatomia unei căderi” ar putea împărţi voturile cu Stone în rândul membrilor internaţionali, deschizând calea pentru ascensiunea lui Gladstone.
Filmul „Barbie”, de Greta Gerwig, a avut parte de o primire călduţă la gala premiilor Guild, deşi pare să fie favorit la categoria cântec original, „What Was I Made For?”, câştigător al unui premiu Grammy, fiind poziţionat pentru a câştiga premiul. Dar asta ar putea fi tot pentru liderul box office-ului din 2023. Filmul se află pe marginea prăpastiei la categoria scenariu adaptat şi ar putea obţine unul sau două premii tehnice.
CÂŞTIGĂTORI OSCAR 2024. Pe baza previziunilor, doar două filme sunt proiectate să câştige două sau mai multe statuete: „Oppenheimer”, cu opt, şi „Barbie”, cu două. Ar fi pentru prima dată când s-ar întâmpla aşa ceva de la „Pacientul englez” şi „Fargo” (1997), care au câştigat nouă, respectiv două.
Premiile Oscar 2024 vor fi transmise live, pe Voyo, de la ora 1.00. Gala are loc la Dolby Theatre at Ovation Hollywood din Los Angeles. Jimmy Kimmel revine ca gazdă pentru a patra oară, însoţit pe scenă de o listă de prezentatori de excepţie. Zendaya, Ryan Gosling, America Ferrera, Emily Blunt, Cynthia Erivo, Sally Field, Ariana Grande, Ben Kingsley, Melissa McCarthy, Issa Rae, Tim Robbins, Steven Spielberg, Mary Steenburgen, Anya Taylor-Joy, Charlize Theron, Forest Whitaker, Jamie Lee Curtis, Christoph Waltz, Brendan Fraser, Ke Huy Quan, Michelle Yeoh, Rita Moreno, Bad Bunny, John Mulaney, Michelle Pfeiffer, Chris Hemsworth, Michael Keaton, Regina King, Dwayne Johnson, Jennifer Lawrence, Kate McKinnon, Catherine O’Hara, Octavia Spencer şi Ramy Youssef sunt printre cei confirmaţi.
Toate melodiile nominalizate pentru „cel mai bun cântec original” vor fi interpretate în timpul ceremoniei. Ryan Gosling urcă pentru prima dată pe scenă cu „I’m Just Ken” de la „Barbie”; Billie Eilish şi fratele ei Finneas vor interpreta balada „What Was I Made For?”; Scott George şi Osage Singers vor interpreta „Wahzhazhe (A Song For My People)” de la „Killers of the Flower Moon”; Becky G va cânta „The Fire Inside” de la „Flamin’ Hot”; iar Jon Batiste va interpreta „It Never Went Away” de la „American Symphony”.
Vedetele de la Hollywood se reunesc duminică la Los Angeles pentru a celebra cele mai strălucite performanţe din cinematografie la gala anuală a premiilor Oscar, o ceremonie care s-ar putea transforma într-un toast pentru drama de succes „Oppenheimer” despre bomba atomică, transmite agenția Reuters.
Gazda şi producătorul de talk-show Jimmy Kimmel revine pentru a patra oară în postura de amfitrion pentru a prezenta cele mai importante distincţii ale industriei cinematografice la Dolby Theatre din Los Angeles. Transmisiunea în direct pe ABC începe la ora locală 16:00 (23:00 GMT), cu o oră mai devreme decât de obicei.
„Oppenheimer”, drama de trei ore regizată de Christopher Nolan, conduce detaşat în topul peliculelor cu şanse la Oscarurile din 2024, cu 13 nominalizări. Pelicula este favorită la câştigarea prestigiosului trofeu pentru cel mai bun film, încununând astfel o serie de alte premii importante pe care le-a obţinut anul acesta.
„Ar fi o surpriză fără precedent dacă ‘Oppenheimer’ nu câştigă” recompensa supremă, a declarat Scott Feinberg, autor de cronici publicate în The Hollywood Reporter.
După ce anul 2023 a fost marcat de grevele actorilor şi scenariştilor, premiile Oscar oferă Hollywoodului şansa de a celebra două succese mondiale. „Oppenheimer” şi aventura feministă a păpuşii „Barbie”, o altă peliculă nominalizată la categoria cel mai bun film, au adus încasări combinate de 2,4 miliarde de dolari, într-o bătălie estivală la box-office supranumită „Barbenheimer”.
Producătorii premiilor Oscar au declarat că au pregătit apariţii neanunţate şi alte surprize pentru a distra publicul care urmăreşte gala.
„Cea mai mare speranţă a mea este ca ei (persoanele din public – n.r.) să treacă printr-o serie de emoţii alături de noi, să simtă fericire şi bucurie, poate să-i facem să verse o lacrimă”, a declarat producătorul executiv Raj Kapoor. „Şi apoi să se simtă cumva conectaţi şi inspiraţi să îşi trăiască şi ei visele”, a adăugat el.
Ryan Gosling, nominalizat la categoria cel mai bun actor în rol secundar, va cânta imnul rock în stilul anilor ’80 „I’m Just Ken” din „Barbie”, iar membrii Osage Nation vor interpreta melodia nominalizată „Wahzhazhe (A Song for My People)” din „Killers of the Flower Moon”.
Irlandezul Cillian Murphy, care îl interpretează pe fizicianul J. Robert Oppenheimer, părintele bombei atomice, este considerat favorit la premiul pentru cel mai bun actor. Principalul concurent al lui Murphy, potrivit experţilor în materie de premii, este starul din „The Holdovers”, Paul Giamatti.
Trofeul la categoria cea mai bună actriţă ar putea ajunge la Lily Gladstone din „Killers of the Flower Moon”, povestea reală a unui complot criminal pentru preluarea drepturilor petroliere ale naţiunii amerindiene Osage în Oklahoma anilor 1920. În cazul în care va triumfa, Gladstone va deveni prima actriţă amerindiană care va câştiga un Oscar pentru interpretare.
Printre rivalele lui Gladstone se numără Emma Stone, deja premiată cu Oscar pentru rolul din „La La La Land”. Ea se află în cursa pentru câştigarea celei de-a doua statuete din palmaresul personal datorită personajului jucat în filmul cu accente baroce „Poor Things”, în care interpretează o versiune feminină a lui Frankenstein.
În cursa pentru actori în rol secundar se află Robert Downey Jr. din „Oppenheimer”, care a jucat rolul duşmanului savantului, şi Sterling K. Brown din „American Fiction”.
Da’Vine Joy Randolph, lăudată pentru rolul de mamă îndurerată din „The Holdovers”, concurează pentru trofeul oferit la categoria cea mai bună actriţă în rol secundar, printre altele, cu Danielle Brooks din „The Color Purple”.
„Barbie”, filmul numărul unu de anul trecut, cu vânzări de bilete la nivel mondial de 1,4 miliarde de dolari, ar putea rata cele mai importante premii. Balada din „Barbie” intitulată „What Was I Made For?”, de Billie Eilish, are şanse să câştige trofeul pentru cea mai bună melodie originală, după cum a declarat Feinberg. De asemenea, pelicula ar putea obţine premii pentru costume şi design de producţie.
Gala i-ar putea aduce lui Christopher Nolan primul său Oscar pentru regie, precum şi trofeul pentru scenariu adaptat. Regizorul trilogiei „The Dark Knight”, „Inception” şi al altor producţii aclamate nu a reuşit niciodată să realizeze o peliculă care să câştige premiul pentru cel mai bun film. Ceremonia s-ar putea încheia cu „încoronarea” lui Christopher Nolan, a spus Feinberg. Cu „Oppenheimer”, „el a adus cel mai bun argument posibil de până acum pentru a demonstra de ce merită această recunoaştere”, a adăugat editorialistul.
„Oppenheimer”, de Christopher Nolan, conduce în topul nominalizărilor din acest an, cu 13. Cel mai recent film al lui Yorgos Lanthimos, „Poor Things”, nu este departe, cu 11 nominalizări, în timp ce „Killers of the Flower Moon”, de Martin Scorsese, a primit 10 nominalizări. „Barbie”, de Greta Gerwig, are opt nominalizări. Cele patru filme concurează pentru „cel mai bun” film alături de „American Fiction”, „Anatomy of a Fall”, „The Holdovers”, „Maestro”, „The Zone of Interest” şi „Past Lives”.
Printre cei care au stabilit recorduri cu nominalizările lor s-au numărat Gladstone, care este primul actor american nativ nominalizat, şi Martin Scorsese, care este acum cel mai nominalizat regizor de film în viaţă.
La categoria „cea mai bună regie”, Justine Triet este singura femeie nominalizată (şi a opta la nivel global în istoria premiilor Oscar). Ea candidează pentru acest premiu alături de Nolan („Oppenheimer”), Lanthimos („Poor Things”), Scorsese („Killers of the Flower Moon”) şi Jonathan Glazer („The Zone of Interest”).
Premiile Oscar vor avea loc duminică, 10 martie, la Dolby Theatre din Los Angeles.
Ceremonia este programată să înceapă la 19:00 EST / 16:00 PT.
Cea de-a 96-a ediție a Premiilor Academiei va fi televizată în Statele Unite de ABC.
Ceremonia va fi disponibil în streaming în Hulu Live TV, YoutubeTV, AT&T TV și FuboTV. De asemenea, va fi disponibil pe ABC.COM și aplicația ABC.
Jimmy Kimmel va găzdui pentru al doilea an consecutiv și al patrulea în general. El a vorbit recent cu The Hollywood Reporter despre remarcile sale de deschidere. „Nu mă interesează să rănesc sentimentele cuiva, dar uneori unii oameni sunt mai sensibili decât alții și trebuie doar să accepți asta. Nu-ți poți construi monologul în jurul acestui lucru. Și nu vreau să spun nimic răutăcios, dar nu tuturor le vor plăcea toate glumele.”
Ca în fiecare an, pe scenă vor cânta nominalizații pentru Cel mai bun cântec. Billie Eilish și fratele ei Finneas O’Connel vor interpreta apreciata lor melodie What Was I Made For , scrisă pentru Barbie. Becky G va interpreta The Fire Inside din Flamin’ Hot (scris de Diane Warren), Jon Batiste va interpreta It Never Went Away de la American Symphony, în timp ce Scott George și The Osage Singers vor interpreta piesa din Killers of the Flower Moon, Wahzhazhe (Cântec pentru poporul meu).
De asemenea, s-a confirmat că nominalizatul la Oscar Ryan Gosling va interpreta celălalt hit din Barbie, I’m Just Ken, care va fi unul dintre cele mai așteptate momente ale nopții.
Criticul de film Irina Margareta Nistor a vorbit despre premiile Oscar, care vor fi decernate peste numai câteva zile.
În opinia ei, filmul Oppenheimer are toate șanse de a câștiga marele premiu. „Oppenheimer are toate șansele. E o bombă de la un cap la altul. Cillian Murphy are șansele cele mai mari cu Oppenheimerul”, a spus ea la Pro TV.
Pe de altă parte, Irina Margareta Nistor a dezvăluit și prin ce strategie se încearcă îndreptarea atenției către Barbie. Miercuri, 6 martie 2024, a fost lansată o nouă păpușă care are legătură cu Premiile Oscar 2024.
„O să fie, categoric, o grămadă de discuții, apropo de Barbie. Astăzi, chiar astăzi, pentru că se împlinesc 65 de ani de când a apărut păpușa Barbie, au scos o păpușă Barbie cu chipul lui Helen Mirren – care a câștigat Oscarul pentru The Queen.
Mai mult decât atât, au îmbrăcat-o exact cum a fost ea îmbrăcată anul trecut la Cannes. Și asta mi s-a părut minunat. Și pe care au și strecurat-o așa, ușor, pe la nominalizări”, a explicat Irina Margareta Nistor